Ιράν: Καταδικάστηκε ο σκηνοθέτης Σαΐντ Ρουστάγι- Για την προβολή ταινίας του στις Κάννες

Ιράν: Καταδικάστηκε ο σκηνοθέτης Σαΐντ Ρουστάγι- Για την προβολή ταινίας του στις Κάννες Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο γνωστός Ιρανός σκηνοθέτης Σαΐντ Ρουστάγι καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 μηνών για την προβολή της ταινίας του «Η Λεϊλά και τα αδέρφια της» στο Φεστιβάλ των Καννών το 2022.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στο Ιράν, «το επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης καταδίκασε τους Σαΐντ Ρουστάγι και Τζαβάντ Νορουζμπέγκι, τον σκηνοθέτη και τον παραγωγό της ταινίας "Η Λεϊλά και τα αδέρφια της" σε φυλάκιση έξι μηνών». Οι δύο τους κρίθηκαν ένοχοι για «συμβολή στην προπαγάνδα της αντιπολίτευσης κατά του ισλαμικού συστήματος» στο Ιράν.

Η μεγάλου μήκους ταινία «Η Λεϊλά και τα αδέρφια της» περιγράφει την ιστορία μίας φτωχής οικογένειας σε ένα Ιράν βυθισμένο στην οικονομική κρίση. Η προβολή της ταινίας απαγορεύθηκε στο Ιράν μετά την κυκλοφορία του τον περασμένο χρόνο «λόγω της παραβίασης των κανόνων με τη συμμετοχή του χωρίς άδεια στα φεστιβάλ των Καννών και του Μονάχου», σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές.

Σημειώνεται πως για την εν λόγω ταινία, ο Ιρανός σκηνοθέτης τιμήθηκε με το βραβείο της επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογραφικού Τύπου τον Μάιο 2022.

Το δικαστήριο, ωστόσο, αποφάσισε ότι οι δύο καταδικασθέντες θα εκτίσουν το ένα εικοστό της ποινής τους, δηλαδή εννέα ημέρες, και το υπόλοιπο της ποινής θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα για πέντε χρόνια.

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου της αναστολής, οι καταδικασθέντες θα πρέπει να απέχουν από δραστηριότητες που συνδέονται με το διαπραχθέν έγκλημα και δεν θα έχουν επικοινωνία με άτομα που δραστηριοποιούνται στον κινηματογραφικό τομέα».

Ο 34χρονος Σαΐντ Ρουστάγι είναι γνωστός και από την ταινία του 2021 «Ο Νόμος της Τεχεράνης», αστυνομική ταινία με θέμα τη βιομηχανία των ναρκωτικών και την καταστολή της από το ιρανικό κράτος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Καμάλα Χάρις δηλώνει ότι σκοπεύει να κερδίσει την υποψηφιότητα για την προεδρία

Διεθνή / Η Καμάλα Χάρις δηλώνει ότι σκοπεύει να κερδίσει την υποψηφιότητα για την προεδρία

«Τους τελευταίους μήνες, ταξίδεψα σε όλη τη χώρα, μιλώντας με Αμερικανούς για την ξεκάθαρη επιλογή που έχουμε σε αυτήν την σημαντική εκλογική αναμέτρηση» δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στον Ατλαντικό - Προσπάθησε να τον διασχίσει με ιστιοφόρο

Διεθνή / Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στον Ατλαντικό - Προσπάθησε να τον διασχίσει με ιστιοφόρο

Το διατλαντικό ταξίδι που σχεδίασαν με το ελληνικής ονομασίας ιστιοφόρο «Theros» κατέληξε σε τραγωδία- «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δείξουμε ότι μπορείς να ταξιδέψεις χωρίς να καις ορυκτά καύσιμα» είχαν δηλώσει
LIFO NEWSROOM