Ιράν: Κρατούμενη έραψε τα χείλη της και ξεκίνησε απεργία πείνας - Δεν της δίνουν άδεια εξόδου

Ιράν: Κρατούμενη έραψε τα χείλη της και ξεκίνησε απεργία πείνας - Δεν της δίνουν άδεια εξόδου Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Μια Κούρδισσα κρατούμενη στο Ιράν, διαμαρτυρόμενη επειδή οι αρχές δεν της δίνουν άδεια εξόδου, έραψε τα χείλη της και ξεκίνησε απεργία πείνας, σύμφωνα με ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Πρόκειται για τη Σοχεϊλά Μοχαμαντί που κρατείται εδώ και τρία χρόνια στη φυλακή Ουρμιά, στο βορειοδυτικό Ιράν, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Hengaw, που εδρεύει στη Νορβηγία.

Η γυναίκα συνελήφθη το φθινόπωρο του 2020 και καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για τη συμμετοχή της στην ένοπλη οργάνωση PJAK (Κόμμα για την Ελεύθερη Ζωή στο Κουρδιστάν), που αγωνίζεται για την αυτοδιάθεση της κουρδικής μειονότητας του Ιράν και συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, δεν επιτράπηκε στη Μοχαμαντί να συναντηθεί με τον περιφερειακό εισαγγελέα για να ζητήσει άδεια εξόδου. Σημειώνεται ότι η γυναίκα, που είναι μητέρα ενός παιδιού, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στις αρχές της χρονιάς, όταν μαχαιρώθηκε στο στήθος, όμως την έσωσαν οι συγκρατούμενές της.

Οι περιοχές όπου ζουν οι Κούρδοι, στο δυτικό και βορειοδυτικό Ιράν, συμμετείχαν ενεργά στο κίνημα διαμαρτυρίας που ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2022 εναντίον των ιρανικών αρχών και εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν στην καταστολή που ακολούθησε. Το κίνημα αυτό είχε ως αφορμή τον θάνατο της Μαχσά Αμινίμ μιας νεαρής Κούρδισσας που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Διεθνή / Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Οι Αρχές επέβαλαν πλήρες μπλακ άουτ στο διαδίκτυο, μπλοκάροντας δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο στρατός περιπολεί στους δρόμους
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΦΟΡΟΣ ΖΟΥΚΜΑΝ ΥΠΕΡΠΛΟΥΣΙΟΙ

Διεθνή / Γαλλία: Η βουλή απέρριψε τον «φόρο Ζούκμαν» στους υπερπλούσιους

Οι Γάλλοι βουλευτές, αντιθέτως, στήριξαν ένα ηπιότερο κυβερνητικό σχέδιο για τη φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων - «Να μην πληρώσουν οι Γάλλοι τον φόρο που δεν θέλουν να πληρώσουν οι δισεκατομμυριούχοι»
LIFO NEWSROOM