Χίλαρι Κλίντον: «Οι Ρεπουμπλικάνοι θα κάνουν με τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών ό,τι και με τις αμβλώσεις»

Χίλαρι Κλίντον: «Έπρεπε να σκεφτείτε να παντρευτείτε» - Η προειδοποίηση για το μέλλον των γάμων ομόφυλων ζευγαριών Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου Χίλαρι Κλίντον / EPA
0

Τις ανησυχίες της για το μέλλον του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, εξέφρασε ανοιχτά η Χίλαρι Κλίντον.

Η Χίλαρι Κλίντον βρέθηκε πριν λίγες ημέρες καλεσμένη στο νέο επεισόδιο του podcast «Raging Moderates» και προχώρησε σε δηλώσεις με αφορμή την αίτηση της Κιμ Ντέιβις στο Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία ζητά να επανεξεταστεί η υπόθεση Obergefell.

Η Κιμ Ντέιβις είχε φυλακιστεί για έξι ημέρες το 2015, αρνούμενη –επικαλούμενη θρησκευτικούς λόγους– να εκδώσει άδειες γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια. Ο δικηγόρος της, Μάθιου Στάβερ, υποστηρίζει ότι η απόφαση Obergefell «δεν έχει συνταγματική βάση» και ζητά την επιστροφή της αρμοδιότητας για τον γάμο στα επιμέρους πολιτειακά νομοθετικά σώματα.

Το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρημάτων της— που απορρίφθηκαν από τα κατώτερα δικαστήρια — σχετίζεται με μια μεταγενέστερη απόφαση που την υποχρεώνει να καταβάλει 100.000 δολάρια ως αποζημίωση στους Ντέιβιντ Έρμολντ και Ντέιβιντ Μουρ, στο ομόφυλο ζευγάρι στο οποίο αρνήθηκε άδεια γάμου το 2015. Ωστόσο, η αίτησή της ζητά επίσης από το Δικαστήριο να αποφανθεί ξεκάθαρα ότι η απόφαση Obergefell ήταν λανθασμένη, με δικαστές όπως ο Κλάρενς Τόμας και ο Σάμιουελ Αλίτο, να έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης.

«Κανένας από τους δικαστές του Εφετείου των ΗΠΑ δεν έδειξε ενδιαφέρον για την αίτηση επανεξέτασης της, και είμαστε βέβαιοι ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα συμφωνήσει επίσης πως τα επιχειρήματα της Ντέιβις δεν αξίζουν περαιτέρω προσοχής», δήλωσε από την πλευρά του ο δικηγόρος του ζευγαριού στο ABC News.

Αν το Δικαστήριο κάποια στιγμή ανατρέψει την απόφαση για την υπόθεση Obergefell, τότε το δικαίωμα στον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου θα επανέλθει στην αρμοδιότητα των επιμέρους Πολιτειών. Αυτό θα σήμαινε ότι ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών θα απαγορευόταν σε 30 Πολιτείες.

Ωστόσο, ο νόμος για τον σεβασμό στον γάμο (Respect for Marriage Act, RFMA), που υπογράφηκε από τον Τζο Μπάιντεν το 2022 και ενίσχυσε την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, μεταξύ άλλων, εξακολουθεί να προστατεύει τους ήδη παντρεμένους ΛΟΑΤΚΙ+ πολίτες και απαιτεί από όλες τις Πολιτείες, ακόμη κι εκείνες που απαγορεύουν τον ομόφυλο γάμο, να αναγνωρίζουν τους γάμους που τελέστηκαν νόμιμα σε άλλες Πολιτείες.

Μιλώντας στο podcast, η Χίλαρι Κλίντον προβλέπει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα ανατρέψει την απόφαση και πως κατά την άποψή της, πολλοί Αμερικανοί ψηφοφόροι «δεν καταλαβαίνουν πόσα χρόνια δουλεύουν οι Ρεπουμπλικανοί για να μας φέρουν σε αυτό το σημείο».

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα κάνουν στον γάμο ό,τι έκαναν και στην άμβλωση. Θα το επιστρέψουν στις Πολιτείες», ανέφερε χαρακτηριστικά και απευθύνθηκε στη συνέχεια σε οποιοδήποτε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο βρίσκεται σε σχέση προσθέτοντας: «Θα έπρεπε να σκεφτείτε να παντρευτείτε. Δεν νομίζω ότι θα ακυρώσουν τους ήδη υπάρχοντες γάμους, αλλά φοβάμαι πως θα καταργήσουν το εθνικό δικαίωμα, και έτσι λιγότερες από τις μισές Πολιτείες θα αναγνωρίζουν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου».

Με πληροφορίες από Them

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM