Ιράν: Μαίνονται οι διαδηλώσεις για την Μαχσά Αμινί - Πυροβολισμοί και χημικά από τις δυνάμεις ασφαλείας

Ιράν: Μαίνονται οι διαδηλώσεις για την Αμινί - Με πυροβολισμούς και χημικά απαντούν οι δυνάμεις ασφαλείας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA.
0

Με σφαίρες και δακρυγόνα οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να διαλύσουν τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν και πάλι σήμερα σε πολλές πόλεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί που είχε συλληφθεί από την «αστυνομία ηθών».

Από την έναρξη της εξέγερσης, νεαρές γυναίκες, φοιτήτριες και μαθήτριες, βγάζουν τη μαντίλα τους και κόβουν τα μαλλιά τους, αψηφώντας τις απαγορεύσεις. Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σήμερα, πολλοί Ιρανοί, άνδρες και γυναίκες, κατέβηκαν πάλι στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από την οργάνωση Iran Human Rights, που εδρεύει στο Όσλο και την κουρδική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw δείχνουν ότι σημειώθηκαν πυρά στο Ισπαχάν, το Καράτζ και τη γενέτειρα της Αμινί, την κουρδική πόλη Σακέζ, στο βορειοδυτικό Ιράν.

Στην Τεχεράνη, φοιτήτριες που δεν φορούσαν χιτζάμπ διαδήλωσαν σε έναν δρόμο φωνάζοντας το σύνθημα «Θάνατος στον δικτάτορα», σύμφωνα με ένα βίντεο, την αυθεντικότητα του οποίου επαλήθευσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην ιρανική πρωτεύουσα, οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα για να διαλύσουν μια κινητοποίηση δικηγόρων οι οποίοι φώναζαν το σύνθημα «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία». Τουλάχιστον τρεις δικηγόροι συνελήφθησαν, σύμφωνα με τη μεταρρυθμιστική εφημερίδα Shargh.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Isna, μεγάλος αριθμός αστυνομικών έχει αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα. Οι διαδηλώσεις έγιναν σε ορισμένες περιοχές της πόλης, όπως στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν «για να αποκαταστήσουν την τάξη χωρίς να προσφύγουν στη βία», πρόσθεσε.

Από τις 16 Σεπτεμβρίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 108 άνθρωποι στην καταστολή των διαδηλώσεων, σύμφωνα με το IHR και εκατοντάδες άλλοι συνελήφθησαν. Η καταστολή είναι ιδιαίτερα βίαιη στο Σαναντάτζ, την επαρχία του ιρανικού Κουρδιστάν, όπου σύμφωνα με τις ΜΚΟ οι αρχές χρησιμοποίησαν βαρέα όπλα σε ορισμένες συνοικίες.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εμποδίσει νέους φόνους στο Κουρδιστάν», είπε ο Μαχμούντ Αμιρί-Μογαντάμ, ο διευθυντής του IHR. Οι Ιρανοί καλούνται επίσης να διαδηλώσουν «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ηρωικό λαό του Ζαχεντάν», της πρωτεύουσας του Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 93 ανθρώπους στις ταραχές που ξέσπασαν στις 30 Σεπτεμβρίου, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον βιασμό ενός νεαρού κοριτσιού από έναν αστυνομικό, σύμφωνα πάντα με το IHR.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΤΡΑΜΠ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

Διεθνή / Σε αδιέξοδο ο Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: Γιατί είναι «πολύ επικίνδυνο» το σχέδιό του για πολεμικά πλοία

Τα προβλήματα στα Στενά του Ορμούζ ξεκίνησαν μετά την 28η Φεβρουαρίου και τις αμερικανο-ισραηλινές επιθέσεις κατά του Ιράν, ξεκινώντας τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, φτάνοντας στην τρίτη εβδομάδα του
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM