Ιράν: Μαίνονται οι διαδηλώσεις για την Μαχσά Αμινί - Πυροβολισμοί και χημικά από τις δυνάμεις ασφαλείας

Ιράν: Μαίνονται οι διαδηλώσεις για την Αμινί - Με πυροβολισμούς και χημικά απαντούν οι δυνάμεις ασφαλείας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA.
0

Με σφαίρες και δακρυγόνα οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να διαλύσουν τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν και πάλι σήμερα σε πολλές πόλεις για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί που είχε συλληφθεί από την «αστυνομία ηθών».

Από την έναρξη της εξέγερσης, νεαρές γυναίκες, φοιτήτριες και μαθήτριες, βγάζουν τη μαντίλα τους και κόβουν τα μαλλιά τους, αψηφώντας τις απαγορεύσεις. Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σήμερα, πολλοί Ιρανοί, άνδρες και γυναίκες, κατέβηκαν πάλι στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους. Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από την οργάνωση Iran Human Rights, που εδρεύει στο Όσλο και την κουρδική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw δείχνουν ότι σημειώθηκαν πυρά στο Ισπαχάν, το Καράτζ και τη γενέτειρα της Αμινί, την κουρδική πόλη Σακέζ, στο βορειοδυτικό Ιράν.

Στην Τεχεράνη, φοιτήτριες που δεν φορούσαν χιτζάμπ διαδήλωσαν σε έναν δρόμο φωνάζοντας το σύνθημα «Θάνατος στον δικτάτορα», σύμφωνα με ένα βίντεο, την αυθεντικότητα του οποίου επαλήθευσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην ιρανική πρωτεύουσα, οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα για να διαλύσουν μια κινητοποίηση δικηγόρων οι οποίοι φώναζαν το σύνθημα «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία». Τουλάχιστον τρεις δικηγόροι συνελήφθησαν, σύμφωνα με τη μεταρρυθμιστική εφημερίδα Shargh.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Isna, μεγάλος αριθμός αστυνομικών έχει αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα. Οι διαδηλώσεις έγιναν σε ορισμένες περιοχές της πόλης, όπως στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν «για να αποκαταστήσουν την τάξη χωρίς να προσφύγουν στη βία», πρόσθεσε.

Από τις 16 Σεπτεμβρίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 108 άνθρωποι στην καταστολή των διαδηλώσεων, σύμφωνα με το IHR και εκατοντάδες άλλοι συνελήφθησαν. Η καταστολή είναι ιδιαίτερα βίαιη στο Σαναντάτζ, την επαρχία του ιρανικού Κουρδιστάν, όπου σύμφωνα με τις ΜΚΟ οι αρχές χρησιμοποίησαν βαρέα όπλα σε ορισμένες συνοικίες.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εμποδίσει νέους φόνους στο Κουρδιστάν», είπε ο Μαχμούντ Αμιρί-Μογαντάμ, ο διευθυντής του IHR. Οι Ιρανοί καλούνται επίσης να διαδηλώσουν «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ηρωικό λαό του Ζαχεντάν», της πρωτεύουσας του Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 93 ανθρώπους στις ταραχές που ξέσπασαν στις 30 Σεπτεμβρίου, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον βιασμό ενός νεαρού κοριτσιού από έναν αστυνομικό, σύμφωνα πάντα με το IHR.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΧΗΜΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ουκρανία: «Χτυπήσαμε χημικό εργοστάσιο στη Ρωσία» με πυραύλους Storm Shadow - Γιατί επέλεξαν το συγκεκριμένο

«Τα αποτελέσματα του πλήγματος αποτιμώνται» αναφέρει το ουκρανικό γενικό επιτελείο - «Δύο νεκροί» από την αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στο Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

Διεθνή / Το σχέδιο για τη Γάζα εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, δηλώνει ο Τζέι Ντι Βανς

«Κάθε φορά που υπάρχει βίαιη ενέργεια, λέγεται "είναι το τέλος της εκεχειρίας, αλλά δεν είναι το τέλος, είναι αυτό που πρέπει να συμβεί όταν έχετε ανθρώπους που μισούν ο ένας τον άλλο», δήλωσε
LIFO NEWSROOM
Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Διεθνή / Για ποιον λόγο «μπήκε στον πάγο» η συνάντηση Τραμπ-Πούτιν;

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι αυτός και ο Πούτιν θα συναντιούνταν σύντομα στην Ουγγαρία. Επιπλέον, αναβλήθηκε και η συνάντηση Ρούμπιο-Λαβρόφ που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη
LIFO NEWSROOM
Σαναέ Τακαΐτσι: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας δηλώνει

Διεθνή / Σαναέ Τακαΐτσι: Από μηχανόβια και ντράμερ στην κορυφή της ανδροκρατούμενης πολιτικής σκηνής της Ιαπωνίας

Η ίδια δηλώνει εργασιομανής, θαυμάστρια της Θάτσερ και αποφεύγει να μιλά για ζητήματα ισότητας φύλου - Ποια είναι η πρώτη πρωθυπουργός της Ιαπωνίας;
LIFO NEWSROOM