Η Ουάσιγκτον θέσπισε με ομόφωνη απόφαση νόμο που απαγορεύει τη λεγόμενη υπεράσπιση του «γκέι ή τρανς πανικού» σε ποινικές υποθέσεις.

 

Η αμφίβολη και ομοφοβική γραμμή υπεράσπισης χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για να δικαιολογήσει τη βία εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

 

Οι δικηγόροι υπεράσπισης υποστήριζαν επίσης την ίδια θεωρία και όσον αφορά τα εγκλήματα εναντίον τρανσέξουαλ. Έλεγαν πως όταν οι πελάτες ανακάλυπταν ότι ο σεξουαλικός τους σύντροφος ήταν τρανσέξουαλ, πανικοβαλλόταν ή εξοργιζόταν και άρα δεν μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις πράξεις τους.

 

Ενώ αυτό το τέχνασμα αυτοάμυνας ήταν κοινώς αποδεκτό εδώ και δεκαετίες, ορισμένες πολιτείες έχουν αρχίσει να απαγορεύουν την τακτική. Ακόμα δε, και σε ορισμένες πολιτείες όπου δεν υπάρχει απαγόρευση, οι δικαστές δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους υπεράσπιση.

 

Το νομοσχέδιο της Ουάσιγκτον πήρε το όνομά του από την Bella Evangelista και τον Tony Hunter, μια τρανς γυναίκα και έναν ομοφυλόφιλο άνδρα, οι οποίοι σκοτώθηκαν από δράστες που προσπάθησαν να ισχυριστούν ότι πανικοβλήθηκαν.

 

Η Evangelista πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον εραστή της, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν συνειδητοποίησε ότι ήταν τρανσέξουαλ.

 

Ο Hunter ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τον δράστη, που ισχυρίστηκε ότι τον άγγιξε «με υπονοούμενα» καθώς πέρασε ο ένας δίπλα στον άλλον στον δρόμο.

 

Και οι δύο δράστες επιχείρησαν να παρουσιάσουν τον εαυτό τους ως θύμα.

 

Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη, Ιλινόις, Νεβάδα, Ουάσιγκτον, Μέιν, Ρόουντ Άιλαντ, Νιου Τζέρσεϋ και Κολοράντο απαγορεύουν την λεγόμενη υπεράσπιση πανικού. Η American Bar Association καταδίκασε επίσης την συγκεκριμένη γραμμή υπεράσπισης.

 

Παράλληλα, μια παρόμοια πρόταση εκκρεμεί στο Κογκρέσο. Αυτή θα απαγορεύει τη χρήση της υπεράσπισης πανικού στα ομοσπονδιακά δικαστήρια. Ωστόσο, 39 πολιτείες εξακολουθούν να επιτρέπουν την υποτιθέμενη στρατηγική υπεράσπισης στα δικαστήρια.

 

Το νομοσχέδιο στην Ουάσιγκτον ψηφίστηκε ομόφωνα ενώ αναβαθμίζει τη νομική «γλώσσα» περί εγκλημάτων μίσους προκειμένου να καταστεί σαφέστερο ότι η προκατάληψη δεν χρειάζεται να είναι ο μοναδικός παράγοντας παρακίνησης για ένα έγκλημα μίσους, αλλά μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες παρακίνησης ενός κοινού εγκλήματος.

 

Η δήμαρχος Muriel Bowser, η οποία πιστώθηκε από τα μέλη του συμβουλίου για την υποστήριξη του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι θα το υπογράψει.

 

Η στρατηγική άμυνας «γκέι ή τρανς πανικού» είναι μια νομική στρατηγική που ζητά από την αρμόδια επιτροπή να διαπιστώσει ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η ταυτότητα / έκφραση του φύλου του θύματος, ευθύνεται για τη βίαιη αντίδραση του εναγόμενου. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει και τις περιπτώσεις δολοφονίας.

 

Δεν πρόκειται για μια ανεξάρτητη υπεράσπιση της ποινικής ευθύνης, αλλά περισσότερο για μία νομική τακτική που χρησιμοποιείται για να ενισχύσει άλλες υπερασπιστικές γραμμές.

 

Όταν ένας δράστης χρησιμοποιεί μια υπεράσπιση «γκέι ή τρανς πανικού», ισχυρίζεται ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η ταυτότητα του φύλου του θύματος όχι μόνο εξηγεί - αλλά δικαιολογεί - την απώλεια αυτοέλεγχου και την επακόλουθη επίθεση.

 

Με την πλήρη ή μερική απαλλαγή των δραστών εγκλημάτων εναντίον των θυμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αυτή η υπεράσπιση υπονοεί ότι οι ζωές των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ αξίζουν λιγότερο από άλλες.

 

Με πληροφορίες των lgbtqnation/lgbtbar

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr