Η Νέα Υόρκη βυθίζεται από το βάρος των κτιρίων της

Η Νέα Υόρκη βυθίζεται από το βάρος των κτιρίων της Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Νέα γεωλογική έρευνα προειδοποιεί πως το βάρος των κτιρίων της Νέας Υόρκης είναι τόσο μεγάλο που η αμερικανική μεγαλούπολη έχει αρχίσει να βυθίζεται μέσα στις υδάτινες μάζες που το περιβάλλουν.

Τα περισσότερα από ένα εκατομμύριο κτίρια ζυγίζουν περί 850.000.000 τόνους και σύμφωνα με την έρευνα το τεράστιο αυτό βάρος έχει ως αποτέλεσμα η Νέα Υόρκη να βυθίζεται κατά 1 έως 2 χιλιοστά το χρόνο, ενώ «ορισμένες περιοχές υποχωρούν πολύ πιο γρήγορα». 

Αν και αυτό μπορεί να μη φαίνεται σημαντικό το ποσοστό, η σταδιακή καθίζηση καθιστά την πόλη εξαιρετικά ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή και γεωλόγο Τομ Πάρσονς του Γεωλογικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μέρος του Μανχάταν διατρέχει σημαντικό κίνδυνο, ενώ ανησυχία υπάρχει και για το Μπρούκλιν και το Κουίνς, σύμφωνα με τη μελέτη, που προειδοποιεί για τον κίνδυνο πλημμυρών. Εδώ και μία δεκαετία έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται οι επιπτώσεις στην πόλη των 8,4 εκατομμυρίων κατοίκων. 

Χαρακτηριστικό της επιδείνωσης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια είναι πως το 2021 ο τυφώνας Άιντα είχε οδηγήσει σε πλημμύρες και κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα οχήματά τους σε μεγάλους οδικούς άξονας για να μην κινδυνεύσουν. 

Ο Parsons εξέφρασε φόβους ότι η δομική ακεραιότητα των πολλών κτιρίων θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο στο μέλλον.

«Ο συνδυασμός των τεκτονικών και ανθρωπογενών καθιζήσεων, της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της αυξανόμενης έντασης των τυφώνων συνεπάγεται στην επιτάχυνση του προβλήματος κατά μήκος των παράκτιων και παραποτάμιων περιοχών. (...) Η επανειλημμένη έκθεση των θεμελίων των κτιρίων σε αλμυρό νερό μπορεί να διαβρώσει το ατσάλι και να αποδυναμώσει το τσιμέντο». 

Με πληροφορίες από New York Post

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ