Η ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί να μπλοκάρει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Η ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί να μπλοκάρει το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας Facebook Twitter
0

Σε μία πραγματική διελκυστίνδα, ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και τους θεσμούς της Μαδρίτης από τη μία, και την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας από την άλλη, βρίσκεται από σήμερα η Ισπανία, έπειτα από την χθεσινή ψήφιση από την πλειοψηφία των αποσχιστικών κομμάτων στο καταλανικό Κοινοβούλιο του νόμου για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας της βορειοανατολικής αυτόνομης περιοχής την 1η Οκτωβρίου.


Μετά την χθεσινή μακρά και θυελώδη συνεδρίαση του Parlament (καταλανικό Κοινοβούλιο), που ενέκρινε τον νόμο με τις ψήφους μόνον της κυβερνητικής συμμαχίας του "Μαζί για το Ναι" (Junts pel Si) και των εθνικιστών αντικαπιταλιστών του CUP, μετά την αποχή των Ciudadanos, PCS (Σοσιαλιστές), PP (Λαϊκό Κόμμα), και Catalunya si que es Pot (όπου μετέχουν οι Podemos), ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ζήτησε σήμερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο (TC) να ακυρώσει τον σχετικό νόμο. Επίσης, θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα, που ήδη έχουν εκφράσει αλληλεγγύη στις κινήσεις του.


Επιπλέον, ο Ραχόι έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να εγκριθεί η προσφυγή στο TC, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα στις 10.00, τοπική ώρα (11.00, ώρα Ελλάδος). Από χθες ήδη η κυβέρνηση έχει καταθέσει στο δικαστήριο προσφυγή κατά της διαδικασίας που τηρήθηκε στο Parlament και κατά των πέντε μελών του προεδρίου του, με επικεφαλής την πρόεδρο Κάρμε Φορκαδέλ, που ενέκριναν την κατάθεση του νόμου για το δημοψήφισμα, παρά τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων για την διαδικασία του κατεπείγοντος, την αρχική άρνηση να κατατεθούν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο και την αδιαφορία για το πόρισμα του νομικού συμβουλίου του Κοινοβουλίου για πιθανή νομική ασυμβατότητα του νόμου.


Ωστόσο, η καταλανική κυβέρνηση υπό τον Κάρλες Πιτζεμόντ και με την σθεναρή υποστήριξη της CUP -που έχει καλέσει σε «ανυπακοή» απέναντι σε όποια απόφαση για ακύρωση του νόμου από τη Μαδρίτη- προωθεί με ιδιαίτερη σπουδή όλες τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου.


Ήδη τις πρωινές ώρες σήμερα, το προεδρείο του Parlament εξέλεξε τους πέντε ειδήμονες και νομικούς, που πρότειναν μόνον οι JXSi και CUP, με την αποχή των υπολοίπων κομμάτων, που αποτελέσουν την εφορευτική επιτροπή (Sindicatura Electoral).


Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης πως για τους εκλογικούς καταλόγους θα στηριχθεί στην απογραφή της φετινής 30ης Μαρτίου και όρισε με σχετικό διάταγμα που υπογράφηκε αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου τη χρονική διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, που θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα, στις 15 Σεπτεμβρίου και θα τερματισθεί στις 00.00 της 29ης Σεπτεμβρίου. Επίσης στο διάταγμα καθορίζονται και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι Καταλανοί που ζουν στο εξωτερικό για να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου.


Ο Πιτζεμόντ σε σημερινές δηλώσεις του τόνισε πως «θα υπερασπισθεί μέχρις εσχάτων» το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της Καταλονίας και ζήτησε από τους πολίτες της αυτόνομης περιοχής να προσέλθουν στις κάλπες την 1η Οκτωβρίου, εγγυώμενος πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα «δεσμεύσει» πλήρως την κυβέρνηση.


«Η απόφαση των πολιτών θα μας δεσμεύσει, δεν μπορεί να γίνει αλλοιώς, και θα υπερασπισθούμε μέχρις εσχάτων το δικαίωμα όλων των Καταλανών να ψηφίζουν, να αποφασίζουν και να είναι εκείνοι που θα καθορίζουν το μέλλον τους. Η Καταλονία θα αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον της την 1η Οκτωβρίου», διατράνωσε ο Πιτζεμόντ.


Ο ίδιος μεταξύ των άλλων, επισήμανε πως η Καταλωνία έχει «την ευκαιρία» να οικοδομήσει ένα κράτος «δημοκρατικό, μοντέρνο κι ελεύθερο», μία απόφαση που θα «απορρέει από τον κόσμο, κι όχι από κάποιο δικαστήριο, υπουργικό συμβούλιο, ή Συνταγματικό Δικαστήριο χωρίς νομιμοποίηση, κύρος, και με πέραν κάθε επιπέδου ανάρμοστα πολιτικά ελατήρια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Τρεις ακόμη παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν επιστρέφουν στην Τεχεράνη

«Οι Αυστραλοί πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που στη χώρα μας αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν μπροστά σε πραγματικές επιλογές και ήρθαν σε επαφή με αρχές που προσπάθησαν να τις βοηθήσουν», δήλωσε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ CNN

Διεθνή / Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος επιτίθενται στο CNN εξαιτίας άρθρου για τον πόλεμο στο Ιράν

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το CNN πέρασαν το Πεντάωνο και ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσίευμα του δικτύου που αμφισβητεί την ετοιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
«Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM