ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Η Ινδία στέλνει τον πρώτο της αστροναύτη στο Διάστημα έπειτα από 41 χρόνια

Η Ινδία στέλνει τον πρώτο της αστροναύτη στο Διάστημα έπειτα από 41 χρόνια Facebook Twitter
Το πλήρωμα της αποστολής Ax-4/ Φωτογραφία: Axiom Space
0

Η Ινδία γιορτάζει την επιτυχημένη εκτόξευση της αποστολής Axiom-4 (Ax-4), στην οποία συμμετέχει και ένας Ινδός αστροναύτης.

Ο Σμήναρχος Σουμπχάνσου Σούκλα είναι ο δεύτερος Ινδός που ταξιδεύει στο Διάστημα και ο πρώτος που θα επισκεφτεί το τροχιακό εργαστήριο της NASA, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Το ταξίδι του γίνεται 41 χρόνια μετά τον Ράκες Σάρμα, που το 1984 ήταν ο πρώτος Ινδός που ταξίδεψε στο Διάστημα.

Με επικεφαλής την πρώην αστροναύτη της NASA, Πέγκι Γουίτσον η αποστολή Ax-4 εκτοξεύτηκε την Τετάρτη στις 02:31 (τοπική ώρα Φλόριντα), από το Kennedy Space Center της NASA.

Η Ινδία στέλνει τον πρώτο της αστροναύτη στο Διάστημα έπειτα από 41 χρόνια Facebook Twitter
Ο Σμήναρχος Σουμπχάνσου Σούκλα/Φωτογραφία: Axiom Space

Η πτήση προς τον ISS με την Ax-4 - μια εμπορική αποστολή που οργανώνεται από την ιδιωτική εταιρεία Axiom Space με έδρα το Χιούστον - είναι συνεργασία ανάμεσα στη NASA, τον Ινδικό Οργανισμό Διαστήματος (ISRO), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και την SpaceX.

Στην τετραμελή ομάδα συμμετέχουν επίσης ο Ουζνάνσκι-Βισνιέφσκι από την Πολωνία και ο Τίμπορ Κάπου από την Ουγγαρία. Με αυτήν την αποστολή, η Πολωνία και η Ουγγαρία στέλνουν ξανά άνθρωπο στο Διάστημα, έπειτα από περισσότερα από 40 χρόνια.

Οι αστροναύτες παρέμειναν σε καραντίνα για εβδομάδες πριν την εκτόξευση της Τετάρτης.

Η πτήση έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στην Ινδία, με την ISRO να δηλώνει ότι η εμπειρία που θα αποκτήσει ο Σούκλα κατά το ταξίδι του στον ISS θα βοηθήσει σημαντικά τις προσπάθειές της.

Ο 39χρονος ήταν ανάμεσα στους τέσσερις αξιωματικούς της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας που επιλέχθηκαν πέρυσι για να ταξιδέψουν στην πρώτη ανθρώπινη διαστημική πτήση της χώρας, προγραμματισμένη για το 2027. Η Ινδία έχει επίσης ανακοινώσει φιλόδοξα σχέδια να δημιουργήσει έναν διαστημικό σταθμό μέχρι το 2035 και να στείλει αστροναύτη στη Σελήνη μέχρι το 2040.

Η ISRO, που έχει πραγματοποιήσει αρκετές δοκιμές για την προετοιμασία της αποστολής, έχει πληρώσει 5 δισεκατομμύρια ρουπίες (περίπου 59 εκατ. δολάρια) για να εξασφαλίσει μια θέση για τον Σμήναρχο Σούκλα στην αποστολή Ax-4 και την εκπαίδευσή του.

Λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση, ο Σούκλα έστειλε μήνυμα στην Ινδία: «Επιστρέφουμε στο Διάστημα μετά από 41 χρόνια και τι υπέροχο ταξίδι είναι αυτό», είπε.

«Αυτή τη στιγμή, περιστρεφόμαστε γύρω από τη Γη με ταχύτητα 7,5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Στον ώμο μου φέρω την ινδική σημαία. Αυτό δεν είναι η αρχή του ταξιδιού μου προς τον ISS, αλλά η αρχή της ανθρώπινης διαστημικής πτήσης της Ινδίας. Καλώ όλους τους συμπατριώτες μου να γίνουν μέρος αυτού του ταξιδιού και να αισθανθούν περήφανοι και ενθουσιασμένοι.»

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΚΡΟΝ ΓΑΛΛΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Γαλλία: Ο Μακρόν ζητά την άμεση σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

«Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την εθνική, εδαφική ασφάλεια και για την ασφάλεια των συμπατριωτών μας στη Μέση Ανατολή», τόνισε, μεταξύ άλλων
THE LIFO TEAM
Το Ιράν υπόσχεται «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Διεθνή / Το Ιράν υπόσχεται «συντριπτική απάντηση» σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση, φοβούμενη ότι η ένταση μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα κράτη της περιοχής, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση φαίνεται να παραμένουν εύθραυστες
THE LIFO TEAM