Η Γαλλία κήρυξε πόλεμο στα fake news με αμφιλεγόμενα νομοσχέδια

Η Γαλλία κήρυξε πόλεμο στα fake news με αμφιλεγόμενα νομοσχέδια Facebook Twitter
0

Εγκρίθηκαν εντέλει από τους βουλευτές οι δύο αμφιλεγόμενες προτάσεις νόμου που ήθελε να κυρωθούν ο Εμανουέλ Μακρόν για να καταπολεμηθεί η διασπορά των «ψευδών ειδήσεων» (fake news) σε προεκλογικές περιόδους.

Αφού η Γερουσία της Γαλλίας αρχικά απέρριψε κατηγορηματικά δύο φορές τς προτάσεις και διαπιστώθηκε απόλυτη αδυναμία εξεύρεσης συμβιβασμού ανάμεσα στα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου, ακολούθησε η έγκριση που επεδίωκε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε οριστικά την Τρίτη, με την ψήφισή τους στο σύνολο από την Εθνοσυνέλευση, τα δύο αμφιλεγόμενα νομοσχέδια για την παραπληροφόρηση σε προεκλογικές περιόδους, τις διατάξεις των οποίων όμως κόμματα της αντιπολίτευσης και δημοσιογραφικές ενώσεις χαρακτηρίζουν «αναποτελεσματικές» και «δυνητικά επικίνδυνες».

Τα δύο σχέδια νόμου, το ένα εκ των οποίων έχει θεσμικό χαρακτήρα, αφού αφορά την οργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών, και το άλλο είναι κοινό, επιτρέπουν σε έναν υποψήφιο ή σε ένα κόμμα να προσφεύγει ενώπιον της γαλλικής δικαιοσύνης και να ζητεί να σταματά η μετάδοση «ψευδών πληροφοριών» τους τελευταίους τρεις μήνες πριν από τη διεξαγωγή μιας εθνικής εκλογικής διαδικασίας — ο όρος παραπέμπει στις προεδρικές εκλογές, στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της Βουλής και της Γερουσίας, καθώς και στις ευρωεκλογές.

Επιβάλλουν επίσης στις διαδικτυακές πλατφόρμες (ιστότοπους όπως το Facebook, το Twitter κ.ά.) την υποχρέωση της διαφάνειας όταν αναρτάται από χρήστες τους πληρωμένο περιεχόμενο.

Το πρώτο σχέδιο νόμου εγκρίθηκε με 183 ψήφους υπέρ έναντι 111 κατά, αφού είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας (του κόμματος LREM του Μακρόν και του MoDem).

Το δεύτερο εγκρίθηκε με 347 ψήφους έναντι 204. Η δεξιά και η αριστερά τα καταψήφισαν ή απείχαν, κάνοντας λόγο για δύο «ανώφελα» νομοσχέδια κι επισημαίνοντας τον «κίνδυνο» που ελλοχεύει για την ελευθερία της έκφρασης. Δημοσιογραφικές ενώσεις και συνδικάτα έχουν ξεσηκωθεί εναντίον αυτών των σχεδίων νόμου, καθώς εκφράζουν ανησυχίες για τον κίνδυνο «λογοκρισίας».

Ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ τάχθηκε όπως και η προκάτοχός του υπέρ της αμφιλεγόμενης ιδέας ότι η γαλλική δικαιοσύνη πρέπει να εμποδίζει τη χειραγώγηση της ενημέρωσης και της πληροφόρησης, πρωτίστως μέσω του Διαδικτύου.

Αυτή η χειραγώγηση «δεν είναι απλά μια απειλή, αλλά μια πραγματικότητα (...) που είναι πλέον εδραιωμένη», τόνισε ο Ριστέρ, χαιρετίζοντας τα δύο νομοσχέδια, που κινούνται κατ' αυτόν «στη σωστή κατεύθυνση».

Ο Μακρόν είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο ότι ήθελε να «εξελιχθούν» τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους το πολιτικό και το δικαστικό σύστημα της Γαλλίας για «να προστατευθεί η δημοκρατική ζωή από τις ψευδείς ειδήσεις». Στο στόχαστρο του γάλλου προέδρου είχαν βρεθεί ιδίως τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik, με τα οποία ο Μακρόν είχε έλθει σε σύγκρουση κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών του 2017.

Τα νομοσχέδια πρόκειται να τεθούν σε ισχύ πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019.

Με πληροφορίες από AFP/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Διεθνή / Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Η έρευνα, που βασίστηκε σε πάνω από 300.000 πηγές δεδομένων, καταγράφει ανησυχητικές τάσεις: οι θάνατοι νέων αυξάνονται, ενώ οι χρόνιες παθήσεις και τα ψυχικά νοσήματα επιδεινώνονται
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα σχετικά με την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα μετά την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στον λάθος δρόμο, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου
LIFO NEWSROOM
Ιαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Διεθνή / Ίαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Ο 48χρονος, ο οποίος εξέτιε πολυετή ποινή σε βρετανική φυλακή για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών, εντοπίστηκε με σοβαρά τραύματα και υπέκυψε επί τόπου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

Διεθνή / ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

«Πολλοί τραυματίες και αυτόπτες μάρτυρες έτρεξαν προς κοντινές επιχειρήσεις και ιδιοκτησίες για να βρουν καταφύγιο από τους πυροβολισμούς», ανέφερε το Γραφείο του Σερίφη
LIFO NEWSROOM
Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Διεθνή / Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί μιμούνται τον Τραμπ στην «εκστρατεία κατά της Antifa»

Ο Αμερικανός πρόεδρος προσφέρει νομιμότητα, αφήγημα και συνοχή στη νέα ευρωπαϊκή δεξιά, ενώ γύρω του έχει ήδη στηθεί ένα δίκτυο χρηματοδοτών και δεξαμενών σκέψης που συνθέτουν μια «Maga internationale»
LIFO NEWSROOM
Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Διεθνή / Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Φινλανδίας στην Αρκτική: Κατασκευάζονται 11 νέα παγοθραυστικά

Οι ΗΠΑ και η Φινλανδία ανακοίνωσαν κοινό σχέδιο για την κατασκευή 11 παγοθραυστικών, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και των συμφερόντων στην Αρκτική, σε μια περίοδο γεωπολιτικής έντασης
LIFO NEWSROOM