Ο Μητροπολίτης Μόρφου, ο οποίος είχε εξαπολύσει ένα ομοφοβικό παραλήρημα και κατηγορήθηκε για ρητορική μίσους, απαλλάχθηκε σήμερα από την κυπριακή δικαιοσύνη, καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας απεφάνθη ότι δεν στοιχειοθετείται η διάπραξη ποινικού αδικήματος.

 

Στη διάρκεια μιας ομιλίας που βιντεοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε στα social media, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος ανέφερε τον Ιούνιο ότι αν μια γυναίκα κάνει πρωκτικό σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ομοφυλοφιλία μπορεί να «μεταδοθεί» στο παιδί της. Ο Μητροπολίτης είπε ακόμη ότι οι ομοφυλόφιλοι «μυρίζουν άσχημα». «Βρωμάνε», είπε, διηγούμενος μια συνάντηση ανάμεσα σε έναν μοναχό και έναν νεαρό ομοφυλόφιλο που «έχει μια ιδιαίτερη μυρωδιά».

 

Όμως όλα αυτά δεν έπεισαν τη δικαιοσύνη και σήμερα έγινε γνωστό πως ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος είχε διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για την διάπραξη ενδεχόμενου ποινικού αδικήματος, με ανακοίνωσή του είπε ότι ο Μητροπολίτης απαλλάχθηκε καθώς η έρευνα της αστυνομίας κατέληξε ότι οι δηλώσεις του δεν αποτελούν ποινικό αδίκημα με βάση την κυπριακή νομοθεσία για την «ρητορική μίσους».

 

«Παρά το γεγονός ότι οι μεμονωμένες αναφορές του Μητροπολίτη είναι άξιες κριτικής...δεν ισοδυναμούν με προσπάθεια υποκίνησης βίας, ή μίσους λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, ούτε δύνανται να χαρακτηρισθούν ως ρητορική μίσους κατά την έννοια του νόμου», σημείωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες, ανάμεσα και εκείνοι της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, πρέπει να «αποφεύγουν αδέξιες και ακατανόητες εκφράσεις». Πρόσθεσε ότι δεν επίκεινται επιπλέον νομικές ενέργειες κατά του Μητροπολίτη.

 

Πρωτάκουστο αλλά Κυπριακό: Αθώος ο Μητροπολίτης Μόρφου

 

Η κυπριακή κυβέρνηση είχε εκφράσει  τον «βαθύ προβληματισμό και τη θλίψη» της για τα σχόλια του Μητροπολίτη Μόρφου που «θίγουν την αξιοπρέπεια και την ισότητα» των Κυπρίων.

 

Η απόφαση έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις. Την έντονη απογοήτευση και τον προβληματισμό της εκφράζει η Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου. Σε ανακοίνωση η οργάνωση δηλώνει την ανησυχία της για τις συνέπειες που φαίνεται ήδη να επιφέρει η ατιμωρησία τέτοιων συμβάντων και σημειώνει πως η ευθύνη για περαιτέρω συνέπειες θα θεωρηθεί πως πέφτει στους ώμους των αρμόδιων αρχών.

 

Η πλήρης ανακοίνωση:

 

Πρωτάκουστο αλλά Κυπριακό: Αθώος ο Μητροπολίτης Μόρφου, αφού σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, δε στοιχειοθετείται παραβίαση του Άρθρου 99Α του Ποινικού Κώδικα περί υποκίνησης Μίσους λόγω Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πιο πάνω Νόμος είναι ουσιαστικά ανενεργός! Από το 2015 που ψηφίστηκε, ποτέ δεν εφαρμόστηκε, ενώ ρητορική μίσους υπήρξε αρκετές φορές και η Accept κατέφυγε και στο παρελθόν σε καταγγελία. Ακόμη ένας νόμος για τα μάτια του κόσμου δηλαδή.
Η Accept - ΛΟΑΤΙ Κύπρου, εκτός από την έντονη της απογοήτευση, εκφράζει και τον έντονο της προβληματισμό για τη δυσλειτουργικότητα του εν λόγω νόμου. Ο νόμος αυτός, αποτελεί τη δύναμη της ελευθερίας του λόγου των ευάλωτων ομάδων. Δικαίως ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πρόσφατα κάποιοι έβγαλαν φωνή και «ξετσιπώθηκαν».


Η Accept - ΛΟΑΤΙ Κύπρου, ανησυχεί για τις συνέπειες που ήδη φαίνεται να επιφέρει αυτή η απόφαση, επιστήνει την προσοχή και επιβάλλει την ευθύνη στους αρμόδιους, για όποια περεταίρω συνέπεια της ατιμωρησίας ατόμων που παράγουν και αναπαράγουν αρνητικά στερεότυπα για μειονότητες. Ως εκ τούτου, ζητά επειγόντως ΔΙΑΛΟΓΟ για τη λειτουργικότητα του άνωθεν Νόμου, ούτως ώστε να μην εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο ένα πρόσωπο, τον Γενικό Εισαγγελέα. Περί τούτου, απευθύνει επίσημα πρόσκληση στην Επίτροπο Διοικήσεως, τα Πολιτικά Κόμματα και τον Σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα, Costa Gavrielides.


Ταυτόχρονα, ενημερώνει το κοινό της ότι, η οργάνωση εξετάζει την απόφαση και μελετά τις επόμενες της κινήσεις.
Καλούμε επίσης τον κόσμο να δώσει τέρμα στην ανοχή και την ατιμωρησία τέτοιων περιστατικών. Αν θέλουμε να αποκαλούμαστε κράτος δικαίου, πρέπει να αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε ως τέτοιο!»

 

 

 

Η Κύπρος αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1998 υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία της είχε απευθύνει σχετικό τελεσίγραφο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξής της στην Ένωση. Η Εκκλησία ήταν αντίθετη με την αποποινικοποίηση αυτή.

 

Το 2004 η Κύπρος κατάργησε επίσης κάθε σεξουαλική διάκριση και το 2015 επέτρεψε την πολιτική ένωση για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr