Η δικαιοσύνη στην Κύπρο απάλλαξε τον Μητροπολίτη Μόρφου για το ομοφοβικό παραλήρημα

Η δικαιοσύνη στην Κύπρο απάλλαξε τον Μητροπολίτη Μόρφου για το ομοφοβικό παραλήρημα Facebook Twitter
Ο Μητροπολίτης Μόρφου απαλλάσσεται από τις κατηγορίες
3

Ο Μητροπολίτης Μόρφου, ο οποίος είχε εξαπολύσει ένα ομοφοβικό παραλήρημα και κατηγορήθηκε για ρητορική μίσους, απαλλάχθηκε σήμερα από την κυπριακή δικαιοσύνη, καθώς ο Γενικός Εισαγγελέας απεφάνθη ότι δεν στοιχειοθετείται η διάπραξη ποινικού αδικήματος.

Στη διάρκεια μιας ομιλίας που βιντεοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε στα social media, ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος ανέφερε τον Ιούνιο ότι αν μια γυναίκα κάνει πρωκτικό σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ομοφυλοφιλία μπορεί να «μεταδοθεί» στο παιδί της. Ο Μητροπολίτης είπε ακόμη ότι οι ομοφυλόφιλοι «μυρίζουν άσχημα». «Βρωμάνε», είπε, διηγούμενος μια συνάντηση ανάμεσα σε έναν μοναχό και έναν νεαρό ομοφυλόφιλο που «έχει μια ιδιαίτερη μυρωδιά».

Όμως όλα αυτά δεν έπεισαν τη δικαιοσύνη και σήμερα έγινε γνωστό πως ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος είχε διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας για την διάπραξη ενδεχόμενου ποινικού αδικήματος, με ανακοίνωσή του είπε ότι ο Μητροπολίτης απαλλάχθηκε καθώς η έρευνα της αστυνομίας κατέληξε ότι οι δηλώσεις του δεν αποτελούν ποινικό αδίκημα με βάση την κυπριακή νομοθεσία για την «ρητορική μίσους».

«Παρά το γεγονός ότι οι μεμονωμένες αναφορές του Μητροπολίτη είναι άξιες κριτικής...δεν ισοδυναμούν με προσπάθεια υποκίνησης βίας, ή μίσους λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου, ούτε δύνανται να χαρακτηρισθούν ως ρητορική μίσους κατά την έννοια του νόμου», σημείωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες, ανάμεσα και εκείνοι της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, πρέπει να «αποφεύγουν αδέξιες και ακατανόητες εκφράσεις». Πρόσθεσε ότι δεν επίκεινται επιπλέον νομικές ενέργειες κατά του Μητροπολίτη.

Πρωτάκουστο αλλά Κυπριακό: Αθώος ο Μητροπολίτης Μόρφου

Η κυπριακή κυβέρνηση είχε εκφράσει  τον «βαθύ προβληματισμό και τη θλίψη» της για τα σχόλια του Μητροπολίτη Μόρφου που «θίγουν την αξιοπρέπεια και την ισότητα» των Κυπρίων.

Η απόφαση έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις. Την έντονη απογοήτευση και τον προβληματισμό της εκφράζει η Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου. Σε ανακοίνωση η οργάνωση δηλώνει την ανησυχία της για τις συνέπειες που φαίνεται ήδη να επιφέρει η ατιμωρησία τέτοιων συμβάντων και σημειώνει πως η ευθύνη για περαιτέρω συνέπειες θα θεωρηθεί πως πέφτει στους ώμους των αρμόδιων αρχών.

Η πλήρης ανακοίνωση:

Πρωτάκουστο αλλά Κυπριακό: Αθώος ο Μητροπολίτης Μόρφου, αφού σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, δε στοιχειοθετείται παραβίαση του Άρθρου 99Α του Ποινικού Κώδικα περί υποκίνησης Μίσους λόγω Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πιο πάνω Νόμος είναι ουσιαστικά ανενεργός! Από το 2015 που ψηφίστηκε, ποτέ δεν εφαρμόστηκε, ενώ ρητορική μίσους υπήρξε αρκετές φορές και η Accept κατέφυγε και στο παρελθόν σε καταγγελία. Ακόμη ένας νόμος για τα μάτια του κόσμου δηλαδή.
Η Accept - ΛΟΑΤΙ Κύπρου, εκτός από την έντονη της απογοήτευση, εκφράζει και τον έντονο της προβληματισμό για τη δυσλειτουργικότητα του εν λόγω νόμου. Ο νόμος αυτός, αποτελεί τη δύναμη της ελευθερίας του λόγου των ευάλωτων ομάδων. Δικαίως ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πρόσφατα κάποιοι έβγαλαν φωνή και «ξετσιπώθηκαν».


Η Accept - ΛΟΑΤΙ Κύπρου, ανησυχεί για τις συνέπειες που ήδη φαίνεται να επιφέρει αυτή η απόφαση, επιστήνει την προσοχή και επιβάλλει την ευθύνη στους αρμόδιους, για όποια περεταίρω συνέπεια της ατιμωρησίας ατόμων που παράγουν και αναπαράγουν αρνητικά στερεότυπα για μειονότητες. Ως εκ τούτου, ζητά επειγόντως ΔΙΑΛΟΓΟ για τη λειτουργικότητα του άνωθεν Νόμου, ούτως ώστε να μην εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο ένα πρόσωπο, τον Γενικό Εισαγγελέα. Περί τούτου, απευθύνει επίσημα πρόσκληση στην Επίτροπο Διοικήσεως, τα Πολιτικά Κόμματα και τον Σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού στη Διαφορετικότητα, Costa Gavrielides.


Ταυτόχρονα, ενημερώνει το κοινό της ότι, η οργάνωση εξετάζει την απόφαση και μελετά τις επόμενες της κινήσεις.
Καλούμε επίσης τον κόσμο να δώσει τέρμα στην ανοχή και την ατιμωρησία τέτοιων περιστατικών. Αν θέλουμε να αποκαλούμαστε κράτος δικαίου, πρέπει να αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε ως τέτοιο!»

Η Κύπρος αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1998 υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία της είχε απευθύνει σχετικό τελεσίγραφο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξής της στην Ένωση. Η Εκκλησία ήταν αντίθετη με την αποποινικοποίηση αυτή.

Το 2004 η Κύπρος κατάργησε επίσης κάθε σεξουαλική διάκριση και το 2015 επέτρεψε την πολιτική ένωση για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
(για τον serial killer Ν. Μεταξά)"Ξέρω ότι πήγε και εξομολογήθηκε. Εκάλεσε ένα φίλο μας πνευματικό, διακριτικό, συμπονετικό και πήγε και εξομολογήθηκε. Τούτο είναι κάτι που τιμά την Κύπρο ότι ακόμα και ο πιο ακραίος δολοφόνος που ακούστηκε μέσα στους τελευταίους αιώνες θα έλεγα, έχει αυτή τη διάθεση της εξομολόγησης. ""Πως είπαμε στον ομοφυλόφιλο προηγούμενως ότι του εμφανιζόντουσαν όλοι οι άνδρες που πήγε μαζί τους και έπρεπε και αυτούς να τους σώσει και για αυτούς να προσεύχεται ε πρέπει του Νικόλα να του διδάξει κάποιος τώρα για όλες αυτές τις καημένες υπάρξεις που εσκότωσε να προσεύχεται για κάθε μια ξεχωριστά.""Είπα και αλλού, δεν επιτρέπεται η Κύπρος να έχει τόσο υψηλό ποσοστό εκτρώσεων και να μαραζώνουμε για τα δύο παιδάκια που εσκότωσε ο δολοφόνος. Ρε εσού έκαμες 3 εκτρώσεις, τα μωρά σου και τώρα Υποκριτή και Φαρισαίε κατακρίνεις τον Νικόλα;Και αυτό είναι σε πάρα πολλά σπίτια που έχει συμβεί σε πάρα πολλές οικογένειες που έχει συμβεί η έκτρωση δεν είναι κάτι μεμονωμένο. *****Μια χώρα που έχει τόσες εκτρώσεις και δολοφονούμε τα παιδιά μας είναι δυνατόν να μην γεννήσει ένα τέτοιο δολοφόνο;"*****"Να μετανοούμε και για τον Νικόλα και θα βοηθήσουμε και το παιδί να έχει βαθύτερη μετάνοια και εσείς οι πατέρες να γράψετε το όνομά του και να το μνημονεύεται και ξέρω πολλούς ιερείς που έκαναν αυτό το πράγμα για αυτό και εύκολα οδηγήθηκε, δεν λέω στην μετάνοια, στην μεταμέλεια."Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/cyprus/o-metameleimenos-metaxas-kai-oi-ektroseis-poy-gennoyn-dolofonoys-binteo.....πάλι καλά που δεν προέβησε σε ικασίες για το πώς έκαμνε σεξ η μάνα του εν λόγω, όταν τον συνέλαβε.
Ανεξάρτητα από την απόφαση της δικαιοσύνης και τη νομική διάσταση της υπόθεσης, η απορία μου πάει πιο βαθιά. Γιατί ανεχόμαστε αποβράσματα σαν αυτά; Ποιοι είναι αυτοί οι τύποι με τα μαύρα ράσα και τα μούσια που απολαμβάνουν αξιώματα και τιμές και μπορούν έτσι απλά να προσβάλουν συνανθρώπους μας χωρίς να τρέχει τίποτα; Τι πάει να πει "δεν είναι αυτή η επίσημη στάση της εκκλησίας"; Φυσικά και είναι. Τέτοιοι είναι, υπάρχει κάλυψη πάντα σε όλους αυτούς. Τι παραπάνω χρειάζεται για να τους ακυρώσουμε;Ρητορικές ερωτήσεις πάντα...
...Εδώ, καλέ μου άνθρωπε, έσπευσαν να αγιοποιήσουν ένα άτομο, όπως τον Crimson (όχι King) που δεν πήγε ούτε δημοτικό αλλά στους καλόγερους από παιδί (...ποιος ξέρει τι και πώς) και που, εκτός από quotable material στον ογκόλιθο Μόρφου, έδινε συμβουλές σε μανάδες τύπου: "τα παιδιά προκύπτουν με ομοσεξουέλ τάσεις λόγω τριβής του ποπουδακίου με το χαρτί υγείας, γι' αυτό πρέπει να κάνουν μπιντέ" και ΟΧΙ δεν σου κάνω πλάκα. Φαντάσου ψυχικά τραύματα που έχουν προκαλέσει σε κόσμο αυτές και χειρότερες αηδίες.Σε κάθε stand με βιβλία, εντωμεταξύ, θα δεις τις βιογραφίες των σύγχρονων άγιων μεγαθηρίων που έχει να επιδείξει η Εκκλησία (Ρastichio, Crimson)#pneumatikipenia#kathreptakiagiatousithagenis