ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα μετατρέπεται σε ανθρωπογενή λιμό

Η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα μετατρέπεται σε ανθρωπογενή λιμό Facebook Twitter
0

Μετά από μήνες προειδοποιήσεων, μια προσφάτως δημοσιευθείσα από τον ΟΗΕ έκθεση δίνει αδιάσειστα στοιχεία ότι η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα μετατρέπεται σε ανθρωπογενή λιμό.

Αυτό, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, αυξάνει την πίεση στο Ισραήλ να εκπληρώσει τις νομικές του ευθύνες για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων και να επιτρέψει επαρκείς προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που τη χρειάζονται στη Γάζα. Ο ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε σε συνέντευξη στο BBC ότι το Ισραήλ φέρει σημαντική ευθύνη και ότι υπάρχει μια «εύλογη» περίπτωση το Ισραήλ να χρησιμοποιούσε την πείνα ως πολεμικό όπλο στη Γάζα.

Ο Τουρκ, ο οποίος είναι ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είπε ότι εάν αποδειχτεί η πρόθεση, αυτό θα ισοδυναμούσε με έγκλημα πολέμου. Ο υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ, Νιρ Μπαρκάτ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε τις προειδοποιήσεις του κ. Τουρκ ως «απόλυτη ανοησία - κάτι εντελώς ανεύθυνο να λέγεται». Όπως και οι συνάδελφοί του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Μπαρκάτ επέμεινε ότι το Ισραήλ επέτρεπε όλη τη βοήθεια που προσέφεραν οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος. Το Ισραήλ λέει ότι τα Ηνωμένα Έθνη αποτυγχάνουν να διανείμουν ό,τι έχει απομείνει από τη στιγμή που η Χαμάς έχει πάρι αυτό που θέλει.

Όμως, μια μακρά σειρά φορτηγών πλήρως φορτωμένων με προμήθειες βοήθειας που χρειάζονται απεγνωσμένα στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων με τη Ράφα. Μπορούν να εισέλθουν στη Γάζα μόνο μέσω του Ισραήλ, μετά από μια σύνθετη και γραφειοκρατική σειρά ελέγχων. Η απουσία επαρκών προμηθειών ανάγκασε την Ιορδανία, και τώρα άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, να απορρίψουν τη βοήθεια από αέρος - τον λιγότερο αποτελεσματικό τρόπο παράδοσης ανθρωπιστικών προμηθειών. Παλαιστίνιοι στο έδαφος που μάχονται για να εξασφαλίσουν ένα μερίδιο φαγητού έχουν πνιγεί καθώς προσπαθούν να κολυμπήσουν σε παλέτες που έχουν προσγειωθεί στη θάλασσα ή έχουν συνθλιβεί όταν τα αλεξίπτωτα στις παλέτες δεν ανοίγουν. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ στέλνει επίσης έναν στολίσκο μηχανικών πέρα ​​από τον Ατλαντικό για να κατασκευάσει μια προσωρινή προβλήτα για την παροχή βοήθειας μέσω θαλάσσης. 

Τίποτα από αυτά δεν θα ήταν απαραίτητο εάν το Ισραήλ παραχωρούσε πλήρη οδική πρόσβαση στη Γάζα και επιτάχυνε την παράδοση των προμηθειών βοήθειας μέσω του σύγχρονου λιμένα εμπορευματοκιβωτίων στο Ασντόντ, μόλις μισή ώρα οδικώς βόρεια της Λωρίδας της Γάζας. Σε συνέντευξή του από τη Γενεύη, ο Τουρκ είπε ότι έχουν προκύψει στοιχεία ότι το Ισραήλ επιβραδύνει ή παρακωλύει την παροχή βοήθειας. Ο Τουρκ καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών στις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών, βιασμών και αρπαγής ομήρων. Αλλά είπε επίσης ότι καμία πλευρά στον πόλεμο δεν πρέπει να αποφύγει το να λογοδοτήσει για τις ενέργειές της, συμπεριλαμβανομένης της οποιασδήποτε προσπάθειας να παρακρατηθεί η παροχή βοήθειας από τους ανθρώπους που τη χρειάζονται στη Γάζα. 

«Όλοι οι συνάδελφοί μου συνεχίζουν να μας λένε ότι υπάρχει πολλή γραφειοκρατία. Υπάρχουν εμπόδια. Υπάρχουν εμπόδια... Το Ισραήλ φταίει σε σημαντικό βαθμό», είπε. «Μπορώ μόνο να πω ότι τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους… Καταλαβαίνω ότι αυτό πρέπει να ελεγχθεί, αλλά δεν μπορούν να χρειαστούν μέρες για να γίνει. Όταν θέτεις στο τραπέζι όλα τα είδη των απαιτήσεων που είναι παράλογες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης… αυτό θέτει το ερώτημα, με όλους τους περιορισμούς που βλέπουμε επί του παρόντος, εάν υπάρχει εύλογος ισχυρισμός ότι η πείνα χρησιμοποιείται ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πολεμικό όπλο».

Η ανησυχία για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα με τη δημοσίευση ενός σχολιασμού μαζί με μια σειρά από χάρτες, διαγράμματα και στατιστικά στοιχεία. Προκάλεσε περισσότερες προειδοποιήσεις από τους συμμάχους του Ισραήλ ότι θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τον πόλεμο κατά της Χαμάς για να γλιτώσει τους αμάχους από το να πεθάνουν είτε από ισχυρές εκρηκτικές ύλες είτε από πείνα. Η μελέτη είναι η πιο πρόσφατη έκθεση από ένα σεβαστό διεθνές δίκτυο, το Integrated Food Security Phase Classification, γνωστό ως IPC. Παρέχει στις κυβερνήσεις, τον ΟΗΕ και τις υπηρεσίες βοήθειας απολιτικά δεδομένα για τη μέτρηση της κλίμακας της πείνας. Ο τίτλος της έκθεσης ήταν έντονος - «Λωρίδα της Γάζας: Η πείνα είναι επικείμενη καθώς 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι, η μισή Γάζα, αντιμετωπίζουν καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια».

Τα στοιχεία εξήγησαν το πώς ο λιμός θα μπορούσε να επέλθει ανά πάσα στιγμή τις επόμενες οκτώ εβδομάδες περίπου, εάν δεν υπήρχε κατάπαυση του πυρός και η βοήθεια ανακούφισης δεν έμπαινε στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Παλαιστίνιοι γονείς που είχαν καταφέρει να φέρουν άρρωστα και πεινασμένα παιδιά σε ένα από τα λίγα νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν στη Γάζα μετά την επίθεση του Ισραήλ, δεν χρειάστηκε να περιμένουν τα στατιστικά στοιχεία. Για εβδομάδες και μήνες, καθώς αγωνίζονταν να τα ταΐσουν, έβλεπαν τα παιδιά τους να παρακμάζουν. Η Γάζα δεν είναι μέρος για να αρρωστήσεις. Ένα νεαρό κορίτσι στο νοσοκομείο, στο οποίο έφτασε ένας Παλαιστίνιος ανεξάρτητος δημοσιογράφος που εργάζεται για το BBC, ξάπλωσε ημιλιπόθυμη σε ένα κρεβάτι. Το κορίτσι, η Noora Mohammed, έχει ίνωση των πνευμόνων και του ήπατος, καταστάσεις που μπορεί να αποβούν θανατηφόρες ακόμη και σε καιρό ειρήνης. Στους μήνες της πείνας από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, και χωρίς την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, επιδεινώνεται γρήγορα. «Η κόρη μου δεν μπορεί να κουνηθεί», είπε η μητέρα της. «Είναι αναιμική, κοιμάται συνέχεια και δεν υπάρχει τίποτα θρεπτικό να φάει». Τουλάχιστον η Noora έφτασε στο νοσοκομείο. Οι περισσότεροι από λίγο περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους της Γάζας που θεωρούνται ότι έχουν άμεση ανάγκη δεν θα έχουν αυτή την επιλογή.

Τα στοιχεία για την ανθρωπιστική καταστροφή της Γάζας είναι συντριπτικά.

Με πληροφορίες BBC

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ