Ο Γερμανός συντηρητικός ηγέτης Φρίντριχ Μερτς απέτυχε να συγκεντρώσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να γίνει καγκελάριος την Τρίτη στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, σε μια απροσδόκητη οπισθοδρόμηση για τον νέο συνασπισμό του με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες.
Ο 69χρονος Μερτς, ο οποίος οδήγησε τους συντηρητικούς του CDU/CSU να κερδίσουν τις ομοσπονδιακές εκλογές τον Φεβρουάριο και έκτοτε εξασφάλισε συμφωνία συνασπισμού με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (SPD), κέρδισε μόλις 310 ψήφους στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, δήλωσε η πρόεδρος της Μπούντεσταγκ Τζούλια Κλόεκνερ. Χρειαζόταν 316 για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.
Η κ. Kloeckner δήλωσε ότι διακόπτει την κοινοβουλευτική συνεδρίαση για να μπορέσουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες να διαβουλευτούν για το πώς θα προχωρήσουν.
Η κάτω βουλή του κοινοβουλίου, ή Bundestag, έχει τώρα 14 ημέρες για να εκλέξει τον Μερτς ή άλλον υποψήφιο καγκελάριο με απόλυτη πλειοψηφία - και θα μπορούσε να επιχειρήσει νέα ψηφοφορία ήδη από την Τρίτη.
Οι συντηρητικοί του Μερτς κέρδισαν τις εθνικές εκλογές του Φεβρουαρίου με 28,5% των ψήφων, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον έναν εταίρο για να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας. Τη Δευτέρα υπέγραψαν συμφωνία συνασπισμού με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι κέρδισαν μόλις 16,4%, το χειρότερο αποτέλεσμά τους στη γερμανική μεταπολεμική ιστορία.
Γερμανία: Τι προβλέπεται στον κανονισμό για τη συνέχεια
Για να εκλεγεί κάποιος υποψήφιος στην καγκελαρία, πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Bundestag, δηλαδή το ήμισυ των μελών συν τουλάχιστον μία επιπλέον ψήφο. Αυτή η πλειοψηφία αποκαλείται συχνά «πλειοψηφία καγκελαρίου».
Εάν ο υποψήφιος δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, διεξάγεται δεύτερος γύρος. Η Bundestag έχει στη συνέχεια στη διάθεσή της 14 ημέρες για να εκλέξει έναν άλλο υποψήφιο για την καγκελαρία. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ψηφοφοριών που μπορούν να διεξαχθούν, αν και απαιτείται πάντα απόλυτη πλειοψηφία (Άρθρο 63, παράγραφος 3 του Θεμελιώδους Νόμου).
Εάν και ο δεύτερος γύρος αποτύχει να αναδείξει καγκελάριο, η εκλογική διαδικασία εισέρχεται σε τρίτη φάση, κατά την οποία πρέπει να διεξαχθεί άμεσα νέα ψηφοφορία. Στην περίπτωση αυτή, το άτομο που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους (σχετική πλειοψηφία) εκλέγεται καγκελάριος.
Εάν ο εκλεγείς καγκελάριος εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή την πλειοψηφία των ψήφων των μελών της Bundestag, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος οφείλει να τον διορίσει εντός επτά ημερών από την εκλογή. Αν, ωστόσο, εξασφαλίσει μόνο σχετική πλειοψηφία (δηλαδή απλώς τις περισσότερες ψήφους), τότε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος έχει την επιλογή είτε να τον διορίσει εντός επτά ημερών είτε να διαλύσει τη Bundestag (Άρθρο 63, παράγραφος 4 του Θεμελιώδους Νόμου).
Με πληροφορίες από Reuters, Guardian