Γεωργία: Ακυρώθηκε το Pride έπειτα από επίθεση ακροδεξιών στα γραφεία των διοργανωτών

Γεωργία: Ακυρώθηκε το Pride έπειτα από επίθεση ακροδεξιών στα γραφεία των διοργανωτών Facebook Twitter
Συγκέντρωση κατά του Pride στην Τιφλίδα (Πηγή φωτό EPA)
0

Ακτιβιστές αναγκάστηκαν να ακυρώσουν το Pride που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα στη Γεωργία, έπειτα από την έφοδο ακροδεξιών στα γραφεία των διοργανωτών και τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους. 

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social media δείχνουν διαδηλωτές να σκαρφαλώνουν στο κτίριο που βρίσκονται τα γραφεία των διοργανωτών του Pride στην Τιφλίδα και να αφαιρούν τις σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Σε άλλο σημείο άνδρες μα μακριές γενειάδες και περιβολή ιερέων χτύπησαν με κλωτσιές και γροθιές δημοσιογράφους και έως 20 άτομα τραυματίστηκαν. 

Ένας δημοσιογράφος δήλωσε ότι τον χτύπησαν με ραβδί, ενώ άλλοι κατήγγειλαν ότι τους κατέστρεψαν τον εξοπλισμό. Επίσης, βίντεο κατέγραψε κάποιον με μηχανάκι να κινείται προς τους δημοσιογράφους. 

«Βίαια ακροδεξιά πλήθη, με την υποστήριξη της εκκλησίας και ενθαρρυμένα από μια απίστευτη ανεύθυνη δήλωση του πρωθυπουργού συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Τιφλίδας για να αποτρέψουν το Pride, κάνοντας επιθέσεις σε δημοσιογράφους και έφοδο στα γραφεία του Pride», επεσήμανε ο Γκιόργκι Γκόγκια, της οργάνωσης Human Rights Watch. 

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Ιράκλι Γκαριμπασβίλι φάνηκε να ισχυρίζεται ότι οι διοργανωτές του Pride προκάλεσαν τη βία, λέγοντας ότι ήταν «παράλογο» να γίνει η σε δημόσιο χώρο μια εκδήλωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «δημόσια αντιπαράθεση». Στο μεταξύ, μέλος της Βουλής κατηγόρησε την «ακραία αντιπολίτευση» ότι χρηματοδοτεί τις εκδηλώσεις Υπερηφάνειας. 

Ακτιβιστές στη Γεωργία ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη ένα πενθήμερο εκδηλώσεων Υπερηφάνειας και είχαν προγραμματίσει να γίνει σήμερα στο κέντρο της Τιφλίδας μια «Πορεία για την αξιοπρέπεια», μέσω επικρίσεων από την εκκλησία και από συντηρητικούς που υποστήριζαν ότι δεν έχει θέση στη χώρα μια τέτοια εκδήλωση. 

Έπειτα από τις βίαιες αντιδράσεις, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι τελικά δεν θα γίνει το Pride. «Κηρύχθηκε πόλεμος εναντίον της κοινωνίας των πολιτών και των δημοκρατικών αξιών», ανέφεραν σε ανακοίνωση. 

«Οι ενέργειες της κυβέρνησης έδειξαν ξεκάθαρα ότι δεν θέλουν να κάνουν το καθήκον τους. Η αδράνεια της εκτελεστικής εξουσίας έχει βάλει την υγεία και τις ζωές των πολιτών της Γεωργίας σε πραγματικό κίνδυνο», συμπλήρωσαν οι ακτιβιστές. 

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM