Γαλλία: Νέος γύρος επεισοδίων, φλέγεται η Μασσαλία -Το 30% των συλληφθέντων είναι ανήλικοι

Γαλλία: Νέος γύρος επεισοδίων -Φλέγεται η Μασσαλία -Το 30% των συλληφθέντων είναι ανήλικοι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Για ακόμη μια νύχτα συνεχίζονται στη Γαλλία οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας μετά τον θάνατο 17χρονου από πυρά αστυνομικού. 

Πριν από λίγη ώρα στη Μασσαλία ξεκίνησε νέος γύρος επεισοδίων με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου, γεγονός που πυροδότησε βίαιες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία. Νωρίτερα σήμερα απαγορεύτηκαν από τις τοπικές αρχές οι διαδηλώσεις στη Μασσαλία για το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ οι δημόσιες συγκοινωνίες σταμάτησαν στις 6 το απόγευμα και κινητοποιήθηκαν ενισχύσεις από την αστυνομία. Ωστόσο κατά τα φαινόμενα αυτό δεν εμπόδισε τους διαδηλωτές να κατέβουν εκ νέου στους δρόμους και να συγκρουστούν με την αστυνομία. 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν στο Canebiere και το Cours Belsunce στη Μασσαλία. Δεκατέσσερα άτομα συνελήφθησαν εκ των οποίων επτά επ΄ αυτοφόρω ενώ λήστευαν μια επιχείρηση στο εμπορικό κέντρο Grand Littoral, στις βόρειες συνοικίες, γράφει η Le Monde. 

Στο μεταξύ ένα βίντεο με 41 Κινέζους τουρίστες που εγκλωβίστηκαν στα επεισόδια στη Μασσαλία χθες το βράδυ έχει γίνει viral στην Κίνα. Το λεωφορείο τους δέχθηκε επανειλημμένα επιθέσεις. Πολλοί χρήστες στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράφουν ότι δεν θα ταξιδέψουν ποτέ στη Γαλλία μετά από αυτό. 

Ρεκόρ συλλήψεων καταγράφηκε την χθεσινή τέταρτη νύχτα επεισοδίων, ενώ ο Μακρόν τα έβαλε με τα social media. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε, το μεσημέρι του Σαββάτου, 1.311 συλλήψεις.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, στοιχεία από τις οποίες επικαλείται η Le Figaro, το 30% των συλληφθέντων είναι ανήλικοι. Αυτή η ανακοίνωση ήρθε μετά από τέσσερις νύχτες βίας στη Γαλλία με την πέμπτη να έχει μόλις ξεκινήσει παρά τις απαγορεύσεις σε πολλές πόλεις. Σημειώνεται πως 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες ακόμη και με τεθωρακισμένα άρματα έχουν αναπτυχθεί σε πόλεις στη Γαλλία. 

Νωρίτερα μεγάλη ήταν η κινητοποίηση κατά την κηδεία του 17χρονου που έχασε την ζωή του από πυρά αστυνομικού. 

Γαλλία: Δημοσκόπηση δείχνει πως το 70% των Γάλλων ζητούν να επέμβει ο στρατός 

Στο μεταξύ κυκλοφόρησε δημοσκόπηση της CSA που διενεργήθηκε για το CNews , την Παρασκευή 30 Ιουνίου, και σύμφωνα με τα αποτελέσματά της το 70% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της αποστολής του στρατού για να αποκαταστήσει την τάξη στις γειτονιές που επλήγησαν από τις ταραχές. 

Τα άτομα άνω των 65 ετών αντιμετωπίζουν πιο ευνοϊκά αυτό το ενδεχόμενο (70%) και ακολουθούν τα άτομα κάτω των 35 ετών (65%). Ωστόσο, υπάρχει διστακτικότητα μεταξύ των νέων 18-24 ετών, οι οποίοι είναι κατά σε ποσοστό 38%. 

«Μην κουνηθείς αλλιώς θα σε πυροβολήσω στο κεφάλι»

Ο γαλλικός Τύπος τέλος δημοσίευσε ένα ηχογραφημένο ντοκουμέντο που φέρεται να είναι από το περιστατικό με τον αστυνομικό και τον 17χρονο Ναχελ. Φέρεται να μιλάει ο συνεπιβάτης του θύματος και σύμφωνα με όσα αναφέρει, ο αστυνομικός είπε στον Ναχέλ: «Μείνε ακίνητος αλλιώς θα σου φυτέψω μια σφαίρα στο κεφάλι», βάζοντας ένα όπλο στον κρόταφο του 17χρονου. Επίσης με βάση όσα φέρεται να είπε στο ηχητικό ο συνεπιβάτης του θύματος ο άλλος αστυνομικός είπε στον συνάδελφό του «πυροβόλησέ τον».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραματικά την αγορά εργασίας: Απολύσεις, ανακατατάξεις και νέες προκλήσεις

Διεθνή / Η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει δραματικά την αγορά εργασίας: Απολύσεις, ανακατατάξεις και νέες προκλήσεις

Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι στις ΗΠΑ φοβούνται ότι η AI θα αυτοματοποιήσει τις θέσεις τους, ενώ λίγοι πιστεύουν ότι μακροπρόθεσμα η AI θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: Έκθεση για τις Βίβιαν Γουέστγουντ και Ρέι Καβακούμπο στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας

Διεθνή / Αυστραλία: Έκθεση για τις Βίβιαν Γουέστγουντ και Ρέι Καβακούμπο στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώριας

την έκθεση Westwood | Kawakubo, παρουσιάζονται 140 σχέδια από τη μεγάλη συλλογή μόδας του Μουσείου, συμπληρωμένα με δάνεια από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το V&A του Λονδίνου και το Palais Galliera στο Παρίσι
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ με το νέο κόμμα θέλει να σπάσει το «μονοπώλιο» εξουσίας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

Διεθνή / Ο Μασκ με στρατηγική Επαμεινώνδα θέλει να σπάσει το «μονοπώλιο» εξουσίας Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών

«Όταν πρόκειται για την χρεοκοπία της χώρας μας μέσω σπατάλης και διαφθοράς, ζούμε σε ένα μονοκομματικό σύστημα, όχι σε μια δημοκρατία» ανέφερε ο Μασκ
LIFO NEWSROOM
Γουόλτερ Ματάου: Ο «Υπέροχος Απατεώνας» με την μπρουτάλ φάτσα και το τεράστιο ατσούμπαλο σώμα

Διεθνή / Γουόλτερ Ματάου: Ο «Υπέροχος Απατεώνας» με την μπρουτάλ φάτσα και το τεράστιο ατσούμπαλο σώμα

Ο Γουόλτερ Ματάου που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καρατερίστες του Χόλιγουντ έφτασε στην κορυφή δημιουργώντας ένα επιτυχημένο κινηματογραφικό ντουέτο με τον Τζακ Λέμον
LIFO NEWSROOM