Γαλλία: Νέος γύρος επεισοδίων, φλέγεται η Μασσαλία -Το 30% των συλληφθέντων είναι ανήλικοι

Γαλλία: Νέος γύρος επεισοδίων -Φλέγεται η Μασσαλία -Το 30% των συλληφθέντων είναι ανήλικοι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Για ακόμη μια νύχτα συνεχίζονται στη Γαλλία οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας μετά τον θάνατο 17χρονου από πυρά αστυνομικού. 

Πριν από λίγη ώρα στη Μασσαλία ξεκίνησε νέος γύρος επεισοδίων με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου, γεγονός που πυροδότησε βίαιες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία. Νωρίτερα σήμερα απαγορεύτηκαν από τις τοπικές αρχές οι διαδηλώσεις στη Μασσαλία για το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ οι δημόσιες συγκοινωνίες σταμάτησαν στις 6 το απόγευμα και κινητοποιήθηκαν ενισχύσεις από την αστυνομία. Ωστόσο κατά τα φαινόμενα αυτό δεν εμπόδισε τους διαδηλωτές να κατέβουν εκ νέου στους δρόμους και να συγκρουστούν με την αστυνομία. 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν στο Canebiere και το Cours Belsunce στη Μασσαλία. Δεκατέσσερα άτομα συνελήφθησαν εκ των οποίων επτά επ΄ αυτοφόρω ενώ λήστευαν μια επιχείρηση στο εμπορικό κέντρο Grand Littoral, στις βόρειες συνοικίες, γράφει η Le Monde. 

Στο μεταξύ ένα βίντεο με 41 Κινέζους τουρίστες που εγκλωβίστηκαν στα επεισόδια στη Μασσαλία χθες το βράδυ έχει γίνει viral στην Κίνα. Το λεωφορείο τους δέχθηκε επανειλημμένα επιθέσεις. Πολλοί χρήστες στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράφουν ότι δεν θα ταξιδέψουν ποτέ στη Γαλλία μετά από αυτό. 

Ρεκόρ συλλήψεων καταγράφηκε την χθεσινή τέταρτη νύχτα επεισοδίων, ενώ ο Μακρόν τα έβαλε με τα social media. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε, το μεσημέρι του Σαββάτου, 1.311 συλλήψεις.

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, στοιχεία από τις οποίες επικαλείται η Le Figaro, το 30% των συλληφθέντων είναι ανήλικοι. Αυτή η ανακοίνωση ήρθε μετά από τέσσερις νύχτες βίας στη Γαλλία με την πέμπτη να έχει μόλις ξεκινήσει παρά τις απαγορεύσεις σε πολλές πόλεις. Σημειώνεται πως 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες ακόμη και με τεθωρακισμένα άρματα έχουν αναπτυχθεί σε πόλεις στη Γαλλία. 

Νωρίτερα μεγάλη ήταν η κινητοποίηση κατά την κηδεία του 17χρονου που έχασε την ζωή του από πυρά αστυνομικού. 

Γαλλία: Δημοσκόπηση δείχνει πως το 70% των Γάλλων ζητούν να επέμβει ο στρατός 

Στο μεταξύ κυκλοφόρησε δημοσκόπηση της CSA που διενεργήθηκε για το CNews , την Παρασκευή 30 Ιουνίου, και σύμφωνα με τα αποτελέσματά της το 70% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της αποστολής του στρατού για να αποκαταστήσει την τάξη στις γειτονιές που επλήγησαν από τις ταραχές. 

Τα άτομα άνω των 65 ετών αντιμετωπίζουν πιο ευνοϊκά αυτό το ενδεχόμενο (70%) και ακολουθούν τα άτομα κάτω των 35 ετών (65%). Ωστόσο, υπάρχει διστακτικότητα μεταξύ των νέων 18-24 ετών, οι οποίοι είναι κατά σε ποσοστό 38%. 

«Μην κουνηθείς αλλιώς θα σε πυροβολήσω στο κεφάλι»

Ο γαλλικός Τύπος τέλος δημοσίευσε ένα ηχογραφημένο ντοκουμέντο που φέρεται να είναι από το περιστατικό με τον αστυνομικό και τον 17χρονο Ναχελ. Φέρεται να μιλάει ο συνεπιβάτης του θύματος και σύμφωνα με όσα αναφέρει, ο αστυνομικός είπε στον Ναχέλ: «Μείνε ακίνητος αλλιώς θα σου φυτέψω μια σφαίρα στο κεφάλι», βάζοντας ένα όπλο στον κρόταφο του 17χρονου. Επίσης με βάση όσα φέρεται να είπε στο ηχητικό ο συνεπιβάτης του θύματος ο άλλος αστυνομικός είπε στον συνάδελφό του «πυροβόλησέ τον».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM