Γαλλία: Ρεκόρ συλλήψεων την τέταρτη νύχτα επεισοδίων- Ο Μακρόν τα έβαλε με τα social media

Γαλλία: Ρεκόρ συλλήψεων την τέταρτη νύχτα επεισοδίων στη Γαλλία- «Αίσθημα ευθύνης» ζητά ο Μακρόν Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Συνολικά 1.313 συλλήψεις σημειώθηκαν κατά την διάρκεια των επεισοδίων στη Γαλλία για τέταρτη νύχτα. Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας. 

Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τις συλλήψεις 875 ατόμων που είχαν ανακοινωθεί την προηγούμενη νύκτα, σύμφωνα με το υπουργείο. Αφορμή για το ξέσπασμα των βίαιων επεισοδίων σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας αποτέλεσε η δολοφονία 17χρονου από πυρά αστυνομικού κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου. Η κηδεία του 17χρονου Ναέλ Μ. , με καταγωγή από την Αλγερία, θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Ισχυρές δυνάμεις, τουλάχιστον 45.000 αστυνομικοί, επέτρεψαν να περιοριστούν τα επεισόδια αυτή την τέταρτη νύκτα ταραχών. Όμως «79 αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν», περίπου 1.350 οχήματα πυρπολήθηκαν, 234 κτίρια πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν ζημιές και περίπου 2.560 πυρκαγιές σημειώθηκαν σε δημόσιους χώρους, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα οξυμένη, με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν να στέλνει εκεί ενισχύσεις.  Αρκετές πόλεις επέβαλαν νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Κουκουλοφόροι εισέβαλαν σε κατάστημα όπλων και έκλεψαν κυνηγετικά τουφέκια, αλλά όχι πυρομαχικά, σύμφωνα με τις αρχές.  Ένας άνδρας συνελήφθη με τουφέκι που πιθανότατα είχε αρπάξει από συγκεκριμένο κατάστημα, επεσήμανε η αστυνομία. 

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ανακοινώσει την ανάπτυξη «επιπλέον ειδικών μονάδων» της αστυνομίας και της χωροφυλακής. Ελαφρά τεθωρακισμένα της χωροφυλακής χρησιμοποιήθηκαν και στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας.

«Αίσθημα ευθύνης» για τα επεισόδια στη Γαλλία ζητά ο Μακρόν

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από τις οικογένειες να επιδείξουν υπευθυνότητα, υπογραμμίζοντας ότι το ένα τρίτο των συλληφθέντων τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή «ήταν νέοι, μερικές φορές πολύ μικρής ηλικίας».

Ο Μακρόν κατηγόρησε επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι υποδαυλίζουν τη βία και δήλωσε ότι αναμένει να επιδείξουν «αίσθημα ευθύνης», αναφερόμενος κυρίως στο Snapchat και το TikTok μέσω των οποίων οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις» και τα οποία προκαλούν «ένα είδος μιμητισμού της βίας».

Το ζήτημα της επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης τίθεται από μέρος του πολιτικού κόσμου της Γαλλίας, με τον Νταρμανέν να δηλώνει στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του ότι «δεν αποκλείουμε τίποτα, θα δούμε τι θα επιλέξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιτρέπει στις αρχές να επιβάλλουν ειδικά μέτρα όπως απαγόρευση κυκλοφορίας, επιβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2005 έπειτα από δέκα ημέρες ταραχών μετά τον θάνατο δύο εφήβων που υπέστησαν ηλεκτροπληξία στην προσπάθειά τους να κρυφτούν από την αστυνομία.

Αυτή είναι η τρίτη φορά φέτος που αστυνομικός στη Γαλλία σκοτώνει πολίτη στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το ρεκόρ των 13 αντίστοιχων περιστατικών πέρυσι, δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής αστυνομίας.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM
Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Διεθνή / Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Η δικαστής Κάριν Ίμεργκουτ, διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε δύο φορές τα σχέδιά του για στρατιωτική επέμβαση στο Πόρτλαντ. Ποια είναι η γυναίκα που βρέθηκε απέναντι σε δύο προέδρους και γιατί η ιστορία της συγκλονίζει ξανά την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM