«Στα τέσσερα»: Το πιο καυτό και αμφιλεγόμενο βιβλίο του φετινού καλοκαιριού

«Στα τέσσερα»: Το πιο καυτό και αμφιλεγόμενο βιβλίο του φετινού καλοκαιριού Facebook Twitter
Η Μιράντα Τζουλάι έγραψε ένα παράξενο, σέξι και απροσδόκητο βιβλίο για μια γυναίκα που λίγο πριν τα πενήντα διαλύει η ίδια την  τη ζωή της και αφήνεται να χαθεί σε μια ερωτική δίνη.
0


ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
κάποια «καυτά» βιβλία που εμφανίζονται σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρονται σε αμέτρητες λίστες και κυριαρχούν στις «καλοκαιρινές» προτιμήσεις των αναγνωστών. Είναι σπάνια όμως η περίπτωση ενός μυθιστορήματος που όχι μόνο υπερβαίνει το λογοτεχνικό σύμπαν για να κυριαρχήσει στην ευρύτερη πολιτισμική συζήτηση, αλλά εξακολουθεί να κάνει θραύση ένα χρόνο μετά την πρώτη του κυκλοφορία. Αυτή είναι η περίπτωση του «All Fours» (Στα τέσσερα) της συγγραφέως, σκηνοθέτριας, ηθοποιού και εικαστικού Μιράντα Τζουλάι, ενός παράξενου, σέξι και απροσδόκητου βιβλίου για μια γυναίκα που λίγο πριν τα πενήντα διαλύει η ίδια τη ζωή της και αφήνεται να χαθεί σε μια ερωτική δίνη. Με το που κυκλοφόρησε σχεδόν, έγινε αμέσως γνωστό από στόμα σε στόμα, και έκτοτε ο θόρυβος έχει γίνει όλο και πιο δυνατός. Το περιοδικό TIME ανακήρυξε την συγγραφέα του ως έναν από τους 100 «πιο επιδραστικούς» ανθρώπους του 2025 ενώ το βιβλίο έχει κερδίσει υποψηφιότητες για πολλά βραβεία και ήδη έχει πάρει το δρόμο της μεταφοράς του σε τηλεοπτική σειρά.

Εκτός από την ερωτική επιθυμία, η αφηγήτρια και το βιβλίο εξετάζουν θέματα όπως η γήρανση, η φιλοδοξία, η δημιουργικότητα, η θνησιμότητα, η μητρότητα και ο γάμος, θέτοντας πάντα υπό αμφισβήτηση την προκαθορισμένη πορεία των γυναικών στο δεύτερο μισό της ζωής τους.

Αναμφισβήτητα ωστόσο, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος του μυθιστορήματος έχει να κάνει με τις συζητήσεις που ξεκίνησε, ειδικά ανάμεσα στις γυναίκες. Το βιβλίο περνάει από χέρι σε χέρι, καθώς πολλές αναγνώστριες πιέζουν ανυπόμονα τις φίλες, τις αδελφές, τις μητέρες, τις συγγενείς τους να το διαβάσουν. Πολλές το χαρακτήρισαν ως το βιβλίο που άλλαξε τη ζωή τους. Κάποιες το μίσησαν. Όλοι όμως όσοι διαβάζουν αυτό το βιβλίο έχουν κάτι να πουν γι' αυτό. Στο μυθιστόρημα, μια ανώνυμη αφηγήτρια –  μια 45χρονη ημι-διάσημη καλλιτέχνιδα (όπως η ίδια η Τζουλάι) και παντρεμένη μητέρα ενός παιδιού – ξεκινάει ένα οδοιπορικό από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη, ένα δώρο στον εαυτό της, αφού μια εταιρεία ουίσκι της κατάβαλε 20.000 δολάρια για να χρησιμοποιήσει μια φράση της σε μια διαφήμιση. Η ίδια ελπίζει ότι το ταξίδι θα την μετατρέψει «στο είδος της χαλαρής, προσγειωμένης γυναίκας που πάντα ήθελα να είμαι». Μόνο που δεν καταφέρνει να φτάσει στο Μανχάταν. Με το ζόρι βγαίνει από το Λος Άντζελες και σταματάει για βενζίνη σε μια μικρή πόλη που ονομάζεται Μονρόβια. Εκεί, μια συνάντηση με έναν νεαρότερο άντρα, τον Ντέιβι, την οδηγεί σε ένα μοτέλ για τη νύχτα, όπου καταλήγει να περάσει τις επόμενες τρεις εβδομάδες (και να ξοδέψει όλο το ποσό που κέρδισε για να ανακαινίσει το δωμάτιο του μοτέλ σε στυλ παριζιάνικου ξενοδοχείου).

Miranda July
Miranda July, All Fours

Το γεωγραφικό ταξίδι ανταλλάσσεται με ένα συναισθηματικό. Μια ολοκληρωτική επιθυμία για τον Ντέιβι ξεκινάει όχι μόνο μια σεξουαλική αφύπνιση αλλά και μια πλήρη επανεκτίμηση της ζωής στο μέσο της διαδρομής της. Επιστρέφοντας σπίτι, ο γιατρός της λέει ότι βρίσκεται στην περιεμμηνόπαυση, τη μεταβατική φάση πριν από την εμμηνόπαυση, όπου τα κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών μπορούν να προκαλέσουν πλήθος σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών. Όταν μαθαίνει ότι, σύμφωνα με τη βιολογία, η λίμπιντο της πρόκειται να «πέσει από τον γκρεμό», αυτό την ωθεί να κυνηγήσει με μανία τις επιθυμίες της, συνειδητοποιώντας ότι πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε «μια ζωή που περνούσε με λαχτάρα και προσμονή και σε μια ζωή που είναι διαρκώς απρόβλεπτη».

Εκτός από την ερωτική επιθυμία, η αφηγήτρια και το βιβλίο εξετάζουν θέματα όπως η γήρανση, η φιλοδοξία, η δημιουργικότητα, η θνησιμότητα, η μητρότητα και ο γάμος, θέτοντας πάντα υπό αμφισβήτηση την προκαθορισμένη πορεία των γυναικών στο δεύτερο μισό της ζωής τους. Κατά την κυκλοφορία του, το «All Fours» έλαβε σε μεγάλο βαθμό διθυραμβικές κριτικές. Οι New York Times το χαρακτήρισαν «το πρώτο μεγάλο μυθιστόρημα για την περιεμμηνόπαυση». Το New York Magazine το χαρακτήρισε «μια εντυπωσιακά ερεθιστική ιστορία για την αναζήτηση της σεξουαλικής και δημιουργικής ελευθερίας». Η κριτική της Washington Post υπήρξε προφητική, λέγοντας: «υπάρχει κάτι στο All Fours –η εξωφρενική σεξουαλικότητά του, το ιδιόρρυθμο χιούμορ του, η ειλικρινής αναζήτηση της αλλαγής– που θα μπορούσε να συσπειρώσει μια ολόκληρη γενιά γυναικών». Σχετικά με τα κίνητρά της για τη συγγραφή του βιβλίου, η Τζουλάι μίλησε για το έλλειμμα αφηγηματικής τέχνης για αυτή τη φάση της ζωής. «Αν συνέβαινε στους άνδρες αυτή η τεράστια αλλαγή, θα ήταν κάτι το μνημειώδες! Θα υπήρχαν τελετουργίες. Θα υπήρχαν γιορτές. Θα υπήρχαν δικαιώματα και θρησκείες», δήλωσε στον Guardian.

Ενώ όμως για πολλές αναγνώστριες το βιβλίο υπήρξε υπερβατικό, για άλλες η εμπειρία ήταν αρνητική, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μερικές πολύ έντονες και διχαστικές συζητήσεις στις απανταχού λέσχες βιβλίου σχετικά με την αξία του. Πέρα από τις «αμφιλεγόμενες» επιλογές της αφηγήτριας –η σχέση με έναν νεαρό άνδρα ή η απόφασή της αργότερα να κάνει «ανοικτό» τον γάμο της– τριβές προκάλεσε και η προνομιούχα κατάστασή της (δεν έχουν πολλοί τον χρόνο ή τα χρήματα για να φύγουν για ένα ερωτικό road trip τριών εβδομάδων). Και ορισμένοι αναγνώστες απλώς δεν μπορούν να χωνέψουν τον χαρακτήρα της, χαρακτηρίζοντάς την ναρκισσίστρια, ανώριμη και αντιπαθητική.

Είτε πρόκειται όμως για ένα ριζοσπαστικό δείγμα «λογοτεχνίας της κρίσης της μέσης ηλικίας» είτε όχι, ο αντίκτυπος του βιβλίου δείχνει ότι υπάρχει μια δίψα για τέχνη που αποκαλύπτει πραγματικά τη μεταμορφωτική, ακατάστατη και μερικές φορές μαγική γυναικεία εμπειρία της μέσης ηλικίας. Ένα από τα αγαπημένα αποφθέγματα της συγγραφέως προέρχεται από τον Αλμπέρ Καμύ: «Η μυθοπλασία είναι το ψέμα μέσω του οποίου λέμε την αλήθεια».

Με στοιχεία από BBC Culture

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Αν είστε κοντά στην περιεμμηνόπαυση και ξεχνάτε πράγματα, μερικές επιστημονικές απαντήσεις

Υγεία & Σώμα / Γιατί ξεχνάμε πράγματα όταν είμαστε κοντά στην εμμηνόπαυση;

Η «ομίχλη του εγκεφάλου», ή αλλιώς η τάση να ξεχνάμε πράγματα και να βυθιζόμαστε σε στιγμιαίες κρίσεις πανικού κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, είναι μια απολύτως εξηγήσιμη κατάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Προεμμηνόπαυση: Διατροφή και άσκηση, οι σύμμαχοί σας σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο

Υγεία & Ευεξία / Προεμμηνόπαυση: Διατροφή και άσκηση, οι σύμμαχοί σας σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο

Η προεμμηνόπαυση είναι μια φυσική φάση στη ζωή κάθε γυναίκας, η οποία συνήθως εμφανίζεται γύρω στην ηλικία των 40-50 ετών. Πρόκειται για την περίοδο πριν από την πλήρη παύση της εμμήνου ρύσεως και χαρακτηρίζεται από σημαντικές ορμονικές και σωματικές αλλαγές.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πατρίτσια Χάισμιθ: «Ο κόσμος και τα μαρτίνι του είναι δικά μου!»

Βιβλίο / Πατρίτσια Χάισμιθ: «Ο κόσμος και τα μαρτίνι του είναι δικά μου!»

Τα πολυσυζητημένα ημερολόγια της Χάισμιθ αποκαλύπτουν κρυφές σκέψεις της συγγραφέως του «Ταλαντούχου κύριου Ρίπλεϊ», τους άγνωστους έρωτες και την εξάρτησή της από τη γραφή και το αλκοόλ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής και της επιτυχίας της»

Βιβλίο / Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής της»

Από τη Βαβυλώνα ως την Αθήνα, ο διάσημος ιστορικός και συγγραφέας βλέπει τις πόλεις ως ζωντανούς οργανισμούς, όπου η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους και όχι από τα κτίρια – με δημόσιες διεκδικήσεις και αντιστάσεις στο gentrification.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
10 βιβλία που διαπνέονται από 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Βιβλίο / 10 βιβλία για 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Δεν είναι λίγα τα βιβλία που ξεδίπλωσαν και ενίοτε αποθέωσαν κρυφές ή φανερές μεριές της Ελλάδας και κατέληξαν να γίνουν συνώνυμα συγκεκριμένων τόπων. Από τις ονειρικές, σχεδόν ψυχεδελικές Σπέτσες στον Μάγο του Φόουλς μέχρι τη Μάνη του Φέρμορ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ