Φυσικό αέριο: Γιατί η επίσκεψη Φίτσο στον Πούτιν «ανάβει φωτιά» στην Ευρώπη

Φυσικό αέριο: Γιατί η επίσκεψη Φίτσο στον Πούτιν ανάβει φωτιά στην Ευρώπη Facebook Twitter
Από την συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο (αριστερά) / Φωτ: EPA
0

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε την Κυριακή στο Κρεμλίνο τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, έναν από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες με τους οποίους έχει διατηρήσει στενές σχέσεις, σύμφωνα με πλάνα που πρόβαλε η ρωσική τηλεόραση.

«Ο Πούτιν έχει αυτή τη στιγμή συνομιλίες στο Κρεμλίνο με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Φίτσο», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ένας δημοσιογράφος της ρωσικής τηλεόρασης που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, ο Πάβελ Ζαρούμπιν, ο οποίος μετέδωσε ένα σύντομο βίντεο που δείχνει τους δύο ηγέτες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ που ρωτήθηκε σχετικά από τον Ζαρούμπιν επιβεβαίωσε ότι αυτή η επίσκεψη, η οποία δεν είχε γίνει αντικείμενο επίσημης ανακοίνωσης, προγραμματίστηκε "πριν από λίγες ημέρες".  Ο Φίτσο δήλωσε ότι η συνάντηση “ήταν μια αντίδραση στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απάντησε σε προσωπική μου ερώτηση την Πέμπτη ότι είναι κατά οποιασδήποτε διέλευσης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς το έδαφός μας“.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δεν θέλησε να διευκρινίσει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αυτής της συνάντησης, αλλά δήλωσε ότι θα μπορούσε να «υποτεθεί» ότι θα εξεταστεί το ζήτημα της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε το περασμένο καλοκαίρι ότι δεν θα ανανεώσει μετά το τέλος του έτους τη σύμβαση που τη δεσμεύει μέχρι το τέλος του έτους με τη Μόσχα για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του εκτεταμένου δικτύου αγωγών φυσικού αερίου της.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Σλοβακία και η Ουγγαρία, που εξαρτώνται πολύ από το ρωσικό φυσικό αέριο, διαμαρτυρήθηκαν μετά την είδηση για τερματισμό της συμφωνίας για φυσικό αέριο στην Ευρώπη από τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς δεν έχουν πραγματικά αξιόπιστες άμεσες εναλλακτικές λύσεις.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος ηγείται από το φθινόπωρο του 2023 της νέας κυβέρνησης της Σλοβακίας, χώρας μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αποφάσισε να διακόψει κάθε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και ζητεί ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, όπως ο Ούγγρος ομόλογός του Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι θα ταξιδέψει στη Μόσχα τον Μάιο για να παραστεί στους εορτασμούς της 80ής επετείου από τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social media

Διεθνή / Βραζιλία: Με ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού ο Μπολσονάρου - Του απαγορεύτηκε η χρήση των social

Στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας επιβλήθηκε και απαγόρευση επικοινωνίας με άλλα πρόσωπα που βρίσκονται υπό έρευνα, μεταξύ των οποίων και ο γιος του, ο οποίος ζει πλέον στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο ξένων τουριστών στο πολυδιαφημισμένο θέρετρο

Διεθνή / Η Βόρεια Κορέα απαγόρευσε την είσοδο ξένων τουριστών στο πολυδιαφημισμένο θέρετρο

Αιφνιδιαστική απαγόρευση εισόδου για αλλοδαπούς στο παραθαλάσσιο συγκρότημα που ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» - Εκτιμήσεις για αντίδραση σε ρωσικό ρεπορτάζ που εξέθεσε την επιτηδευμένη εικόνα του θερέτρου
LIFO NEWSROOM
Από το Παρίσι στον Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Διεθνή / Από το Παρίσι στο Νέο Δελχί: Πώς η Ινδία κατάφερε να γίνει υπερδύναμη στις τηγανητές πατάτες

Μόνο τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές προτηγανισμένης πατάτας από την Ινδία ξεπέρασαν τις 20.000 τόνους σε έναν μήνα. Σε ετήσια βάση, εξήγαγε 181.773 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 45% σε σχέση με πέρυσι.
LIFO NEWSROOM
Οι απειλές Τραμπ κατά Μέρντοχ για τις ευχές στον Έπσταϊν: «Του είπα να μην δημοσιεύσει fake story, αλλά το έκανε»

Διεθνή / Οι απειλές Τραμπ κατά Μέρντοχ για τις ευχές στον Έπσταϊν: «Του είπα να μην δημοσιεύσει fake story, αλλά το έκανε»

Ο Τραμπ εξοργίστηκε με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal για τις ευχές του με σεξουαλικά υπονοούμενα προς τον Έπσταϊν και τώρα απειλεί με μηνύσεις
LIFO NEWSROOM