Απειλές Τραμπ προς ΕΕ: Αγοράστε περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο των ΗΠΑ ή αλλιώς θα σας βάλω δασμούς

Τραμπ προς ΕΕ: Αγοράστε περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο των ΗΠΑ ή αντιμετωπίστε δασμούς Facebook Twitter
Ντόναλντ Τραμπ / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε τις απειλές του για τους δασμούς το βράδυ της Πέμπτης (19/12), υποσχόμενος να αυξήσει τους δασμούς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν δεν αυξήσουν τις αγορές αμερικανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου για να μειώσουν το εμπορικό χάσμα με τις ΗΠΑ.  

«Είπα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να καλύψουν το τεράστιο έλλειμμά τους με τις ΗΠΑ με τη μεγάλης κλίμακας αγορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μας. Διαφορετικά, είναι δασμοί μέχρι τέλους» έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social, το οποίο ανήκει στην εταιρεία μέσων ενημέρωσης του. 

Ο Τραμπ χρησιμοποιεί την απειλή δασμών ως διαπραγματευτική τακτική με χώρες που πιστεύει ότι αντιμετωπίζουν «άδικα» τις ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο, ο Τραμπ απείλησε με έναν τεράστιο οριζόντιο δασμό 25% σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά από τον Καναδά και το Μεξικό, εκτός εάν οι χώρες αυτές αυστηροποιήσουν την πολιτική τους σε ό,τι αφορά τα ναρκωτικά και τα σύνορα. Το φάσμα υψηλότερων δασμών, ή ακόμη και ενός εμπορικού πολέμου, αυξάνει επίσης τη σύγχυση και την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.  

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι ακόμη και η απειλή δασμών μπορεί να κοστίσει επιχειρηματικές επενδύσεις και θέσεις εργασίας, αλλά και να επηρεάσει τις τιμές των μετοχών.  

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Τραμπ έλεγε συστηματικά ότι θα εργαστεί για την αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων της Αμερικής - παρόλο που οι ΗΠΑ παράγουν περισσότερο πετρέλαιο από οποιοδήποτε άλλη χώρα στην ιστορία. Υποσχέθηκε να χαλαρώσει τους κανονισμούς για τις νέες γεωτρήσεις και το fracking, και το μήνυμά του ότι η Ευρώπη πρέπει να αγοράζει περισσότερη ενέργεια από την Αμερική συνάδει με τις υποσχέσεις του. 

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ήδη ο μεγαλύτερος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ. Η Ευρώπη έχει απεξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου με την Ουκρανία, πραγματοποιώντας μεγάλης κλίμακας αγορές φυσικού αερίου από την Αμερική για να καλύψει μέρος της διαφοράς. Παρόλα αυτά, η Ευρώπη εξάγει πολύ περισσότερα αγαθά στις ΗΠΑ από όσα εισάγει από την Αμερική.  

Αν και τα εμπορικά κενά είναι συνηθισμένα -οι Αμερικανοί δεν ζητούν τόσα ευρωπαϊκά αγαθά όσα ζητούν από την Κίνα, τον Καναδά και το Μεξικό- ο Τραμπ έχει ξεσπάσει σταθερά κατά των εμπορικών κενών ως απόδειξη αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.  

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν απότομα σήμερα, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, και οι αμερικανικές μετοχές ήταν ελαφρώς χαμηλότερα στις προσυνεδριακές συναλλαγές. Η απειλή του Τραμπ για τους δασμούς προσθέτει περισσότερη αβεβαιότητα σε μια αγορά που είναι ήδη κουρασμένη από την αδιέξοδη πρόοδο στον πληθωρισμό. Οι υψηλότεροι δασμοί θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν μια παγκόσμια κρίση πληθωρισμού, έχουν προβλέψει οικονομολόγοι. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρόμαν Πολάνσκι: Ταινία για το σκάνδαλο βιασμού θα αφηγείται την ιστορία από τη σκοπιά 13χρονου θύματος

Διεθνή / Ρόμαν Πολάνσκι: Ταινία για το σκάνδαλο βιασμού θα αφηγείται την ιστορία από την σκοπιά ανήλικου τότε θύματος

Η ταινία «The Girl», βασισμένη στα απομνημονεύματα της Σαμάνθα Γκάιμερ, θα επανεξετάσει «ένα από τα πιο διαβόητα σκάνδαλα του Χόλιγουντ μέσα από τα μάτια του προσώπου που παρερμηνεύτηκε περισσότερο»
THE LIFO TEAM
Η Γαλλία εγκρίνει τον προϋπολογισμό μετά από μήνες διαμάχης και προτάσεων μομφής

Διεθνή / Η Γαλλία ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό μετά από μήνες διαμάχης και προτάσεων μομφής

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λεκορνί κατάφερε να περάσει τον προϋπολογισμό μόνο επειδή το Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφώνησε να μην καταψηφίσει την κυβέρνηση, με αντάλλαγμα ορισμένες παραχωρήσεις
THE LIFO TEAM
Η Ινδία σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

Διεθνή / Η Ινδία σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

«Συμφώνησε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και να αγοράζει πολύ περισσότερο πετρέλαιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και, ενδεχομένως, από τη Βενεζουέλα», ανέφερε ο Τραμπ σχετικά με τη συζήτησή του με τον Ναρέντρα Μόντι
THE LIFO TEAM