Βίντεο από τα άγρια επεισόδια στο Άμστερνταμ - Επιχείρηση διάσωσης από το Ισραήλ

Βίντεο από τα άγρια επεισόδια στο Άμστερνταμ- Επιχείρηση διάσωσης από το Ισραήλ Facebook Twitter
Φωτ: Χ
0

Άμεση αποστολή διάσωσης είναι σε εξέλιξη, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός μετά τα άγρια επεισόδια με στόχο οπαδούς της Μακάμπι  στο Άμστερνταμ.

«Η αποστολή θα αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας φορτηγά αεροσκάφη και θα περιλαμβάνει ιατρικές ομάδες και ομάδες διάσωσης», ανέφεραν οι Ισραηλινοί. Η διάσωση θα συντονιστεί με την ολλανδική κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, ομάδες μουσουλμάνων είχαν στήσει ενέδρα και επιτέθηκαν στους οπαδούς της Μακάμπι έξω από το γήπεδο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν τουλάχιστον 10 τραυματίες. H αστυνομία του διερευνά αναφορές για πιθανή κατάσταση ομηρίας μετά τα επεισόδια, ενώανέφερε ότι ένας αριθμός ατόμων που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενοι βρέθηκαν. Επίσης, 62 άτομα τέθηκαν υπό αστυνομική κράτηση ενώ πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραυματισμούς μετά τα επεισόδια.

Το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες «ενός πολύ βίαιου περιστατικού» στο Άμστερνταμ και διέταξε να σταλούν εκεί αμέσως δύο αεροσκάφη διάσωσης.
Το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ προέτρεψε επίσης τους πολίτες του που βρίσκονται στην ολλανδική πόλη να παραμείνουν στα ξενοδοχεία τους, πρόσθεσε το γραφείο του πρωθυπουργού.


Τα επισόδια σημειώθηκαν μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα στην Johan Cruyff Arena, στον οποίο ο Άγιαξ Άμστερνταμ νίκησε με 5-0 τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Βίντεο που μοιράστηκαν στα social media δείχνουν ισραηλινούς οπαδούς να κατεβάζουν μια παλαιστινιακή σημαία στο κέντρο του Άμστερνταμ χθες το βράδυ. Ακούγονται επίσης συνθήματα κατά των Αράβων.

Ο ισραηλινός υπουργός ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ δήλωσε σε ανάρτησή του στο Χ: «Οι φίλαθλοι που πήγαν να δουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, αντιμετώπισαν αντισημιτισμό και δέχθηκαν επίθεση με αδιανόητη σκληρότητα μόνο και μόνο λόγω της εβραϊκότητας και της ισραηλινότητας τους».


Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σούφ δήλωσε σε ανάρτησή του στο X ότι «παρακολούθησε τα νέα από το Άμστερνταμ με αηδία».
Πρόσθεσε ότι ήταν σε επαφή με τον κ. Νετανιάχου για το περιστατικό και δήλωσε ότι η πόλη είναι πλέον «ήρεμη».
Η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνολικά 57 άτομα συνελήφθησαν.


Σύμφωνα με την ολλανδική αστυνομία, οι οπαδοί της Μακάμπι είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Νταμ το απόγευμα πριν από τον αγώνα και περίπου 10 άτομα εκεί συνελήφθησαν για ποινικά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της διατάραξης δημόσιας τάξης. Την ίδια ώρα, μια προγραμματισμένη διαδήλωση κατά της άφιξης των παικτών της ομάδας του Τελ Αβίβ πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Anton de Komplein, περίπου 15 λεπτά με τα πόδια από την Johan Cruyff Arena. Μέρος αυτής της ομάδας προσπάθησε να φτάσει στο γήπεδο, αλλά εμποδίστηκε από τα ΜΑΤ, τα οποία τους πέταξαν χημικά, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Περίπου 30 άτομα συνελήφθησαν στο γήπεδο και γύρω απ' αυτό, οι περισσότεροι από αυτούς για διατάραξη της δημόσιας τάξης και μεταφορά ή άναμμα πυροτεχνημάτων, συνεχίζει η ανακοίνωση. Η αστυνομία δήλωσε ότι οι οπαδοί έφυγαν από το γήπεδο χωρίς επεισόδια μετά τον αγώνα, αλλά αναφέρθηκαν συγκρούσεις στο κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πλήθη να τρέχουν στους δρόμους και έναν άνδρα να ξυλοκοπείται. 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ ζήτησε από την ολλανδική κυβέρνηση να βοηθήσει τους Ισραηλινούς πολίτες να φτάσουν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο, είπε ο Σάαρ στον Ολλανδό ομόλογό του Κάσπαρ Βέλντκαμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον καταγγέλλει τις βιαιοπραγίες ως «πογκρόμ». «Αυτά είναι τα αληθινά πρόσωπα των υποστηρικτών της ριζοσπαστικής τρομοκρατίας που πολεμάμε. Ο δυτικός κόσμος πρέπει να ξυπνήσει τώρα!!!», γράφει σε ανάρτησή του στο Χ.

Mε πληροφορίες από Sky News και Times of Israel

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM