Αραβικά νομίσματα που βρέθηκαν στις ΗΠΑ ίσως λύσουν ένα πειρατικό μυστήριο του 17ου αιώνα

Αραβικά νομίσματα που βρέθηκαν στις ΗΠΑ ίσως λύσουν ένα πειρατικό μυστήριο του 17ου αιώνα Facebook Twitter
0

Μια χούφτα νομίσματα που βρέθηκαν σε διάφορα σημεία στη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ μπορεί να βοηθήσουν να λυθεί ένα μυστήριο αιώνων.

 

Στο επίκεντρο αυτής της ιστορίας είναι ένας φονικός Άγγλος πειρατής, ο Χένρι Έβερι, που έγινε ο πλέον καταζητούμενος στον κόσμο μετά τη λεηλασία πλοίου με το οποίο επέστρεφαν από τη Μέκκα στην Ινδία μουσουλμάνοι προσκυνητές και στη συνέχεια κατάφερε να αποφύγει τη σύλληψη υποδυόμενος τον δουλέμπορο.

 

Ο Τζιμ Μπέιλι, ερασιτέχνης ιστορικός, εντόπισε το πρώτο άθικτο αραβικό νόμισμα του 17ου αιώνα σε ένα λιβάδι στο Μίντλταουν. Τα νομίσματα αυτά, τα παλιότερα που έχουν βρεθεί στη Βόρεια Αμερική, θα μπορούσε να εξηγήσει πώς εξαφανίστηκε ο πειρατής Χένρι Έβερι.

 

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1695 το πειρατικό πλοίο Fancy, καπετάνιος του οποίου ήταν ο Έβερι, έστησε ενέδρα στο Ganj-i-Sawai, το οποίο ανήκε στον Ινδό αυτοκράτορα Αουρανγκζέμπ, έναν από τους πιο ισχυρούς άνδρες της εποχής.

 

Το πλοίο δεν μετέφερε μόνο πιστούς που επέστρεφαν από το προσκύνημα, αλλά και χρυσό και ασήμι αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Ακολούθησε μία από τις πιο αποτρόπαιες ληστείες. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, η συμμορία του Έβερι βασάνισε και σκότωσε όλους τους άνδρες που ήταν στο πλοίο και βίασε τις γυναίκες, προτού διαφύγει στις Μπαχάμες.

 

Τα νέα για τα εγκλήματα τους γρήγορα εξαπλώθηκαν και ο βασιλιάς της Αγγλίας, υπό πίεση από τη σοκαρισμένη Ινδία, τους επικήρυξε για τεράστιο ποσό. «Όλοι τους έψαχνα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπέιλι.

 

Μέχρι τώρα, οι ιστορικοί γνώριζαν μόνο ότι ο Έβερι τελικά έφτασε στην Ιρλανδία το 1696, όπου τα ίχνη του χάθηκαν. Αλλά ο Μπέιλι λέει πως τα νομίσματα που βρήκε ο ίδιος και άλλοι αποτελούν απόδειξη ότι ο πειρατής έφτασε στις αμερικανικές αποικίες, όπου ο ίδιος και το πλήρωμά του χρησιμοποίησαν τα λάφυρα για τα έξοδά τους.

 

Το πρώτο ολόκληρο νόμισμα βρέθηκε το 2014 σε φάρμα στο Μίντλετοουν, ένα σημείο που κίνησε την περιέργεια του Μπέιλι δύο χρόνια νωρίτερα, όταν βρήκε εκεί νομίσματα των αποικιακών χρόνων, μια αγκράφα παπουτσιού του 18ου αιώνα και σφαίρες για μουσκέτο.

 

Χρησιμοποιώντας ανιχνευτή μετάλλων εντόπισε κάτι, έσκαψε και βρήκε ένα ασημένιο νόμισμα. Στην αρχή πίστευε ότι ίσως να ήταν ισπανικό, αλλά όταν κοίταξε καλύτερα είδε ότι είχε αραβικά γράμματα.

 

Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι το νόμισμα είχε κοπεί το 1693 στην Υεμένη. Αυτό δημιούργησε ερωτήματα, καθώς δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι Αμερικανοί άποικοι είχαν ταξιδέψει οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή για εμπόριο, παρά μόνο δεκαετίες αργότερα.

 

Έκτοτε, έχουν εντοπιστεί άλλα 15 αραβικά νομίσματα από την ίδια εποχή: 10 στη Μασαχουσέτη, 3 στο Ρόουντ Άιλαντ και δύο στο Κονέκτικατ. Άλλο ένα βρέθηκε στη Βόρεια Καρολίνα, κάτι που δείχνει ότι εκεί βγήκαν αρχικά στην ξηρά κάποιοι άνδρες του Έβερι.

 

«Φαίνεται ότι κάποιοι από το πλήρωμά του εγκαταστάθηκαν στη Νέα Αγγλία και ενσωματώθηκαν», λέει η Σάρα Σπόρτμαν, αρχαιολόγος στο Κονέκτικατ όπου βρέθηκε ένα από τα νομίσματα, το 2018, σε ανασκαφή σε αγρόκτημα του 17ου αιώνα. «Ήταν σχεδόν σαν σχέδιο ξεπλύματος χρήματος», συμπλήρωσε.

 

Αν και είναι αδιανόητο για τη σημερινή εποχή, ο Έβερι κράτησε κρυφή την ταυτότητά του εμφανιζόμενος ως δουλέμπορος, ένα αναπτυσσόμενο επάγγελμα στη Νέα Αγγλία του 1690. Μάλιστα, καθ’οδόν για τις Μπαχάμες σταμάτησε στο γαλλικό νησί Ρεϊνιόν, για να πάρει κάποιους μαύρους αιχμαλώτους, ώστε να υποστηρίξει περισσότερο αυτή την ταυτότητα που είχε δημιουργήσει.

 

Κάποια αρχεία δείχνουν ότι το πλοίο Sea Flower, που χρησιμοποίησαν οι πειρατές όταν εγκατέλειψαν το Fancy, έπλευσε κατά μήκος της ανατολικής ακτής. Έφτασε με σχεδόν 40 σκλάβους το 1696 στο Νιούπορτ του Ρόουντ Άιλαντ, που έγινε σημαντικό κέντρο για το δουλεμπόριο τον 18ο αιώνα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM