Απαγορεύτηκε για ένα μήνα η λειτουργία του Al Jazeera στο Ισραήλ

Απαγορεύτηκε για ένα μήνα η λειτουργία του Al Jazeera στο Ισραήλ Facebook Twitter
Φωτ.: Al Jazeera
0

Απαγορεύτηκε για 35 ημέρες η λειτουργία του Al Jazeera στο Ισραήλ με απόφαση δικαστηρίου.

Δικαστήριο του Ισραήλ επικύρωσε νωρίτερα σήμερα την απαγόρευση που επέβαλε η κυβέρνηση Νετανιάχου στο Al Jazeera για λόγους εθνικής ασφάλειας. Μάλιστα ένας εκ των υπουργών φέρεται να υποστήριξε πως ελπίζει πως η απαγόρευση θα παραταθεί για άλλες 45 ημέρες μετά τη λήξη της το ερχόμενο Σάββατο.

Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο μήνα και συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου, οι ισραηλινές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Ιερουσαλήμ που χρησιμοποιείται ως γραφείο από το Al Jazeera και είπαν ότι κλείνουν την επιχείρηση όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα, κατηγορώντας το τηλεοπτικό δίκτυο ότι προτρέπει σε εχθροπραξίες εναντίον του Ισραήλ.

Από τη μεριά του το Al Jazeera, χαρακτήρισε τις κατηγορίες ένα «επικίνδυνο και γελοίο ψέμα» που θέτει τη ζωή των δημοσιογράφων σε κίνδυνο. Η απόφαση που πάρθηκε σήμερα, εγκρίνει με αναδρομική ισχύ την απαγόρευση των 35 ημερών μέχρι τις 8 Ιουνίου. Ο δικαστής δικαστηρίου στο Τελ Αβίβ Σάι Γιανίβ είπε πως έλαβε στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν σχέση ανάμεσα στη Χαμάς και το Al Jazeera, κατηγορώντας παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο ότι προωθεί τους σκοπούς της Χαμάς.



«Η ελευθερία της έκφρασης έχει ιδιαίτερη σημασία στη διάρκεια περιόδων πολέμου. Ωστόσο, όταν υπάρχει σημαντική βλάβη στην κρατική ασφάλεια, η τελευταία σκέψη έρχεται πρώτη», φέρεται να υποστήριξε. Το Al Jazeera υποστήριξε στο δικαστήριο πως δεν υποκινεί τη βία ή την τρομοκρατία και πως η απαγόρευση είναι ένα δυσανάλογο μέτρο, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Σχετικά με τους ισχυρισμούς περί διασυνδέσεων με τη Χαμάς, ανέφερε πως οι δημοσιογράφοι του έχουν ένα ευρύ πεδίο εμπιστευτικών πηγών τόσο στην ισραηλινή όσο και στην παλαιστινιακή πλευρά. Ωστόσο το δίκτυο κατηγορεί το Ισραήλ ότι έχει σκοτώσει εκ προθέσεως αρκετούς από τους δημοσιογράφους του στη Γάζα, με την κυβέρνηση να απαντά πως δεν θέτει στο στόχαστρο δημοσιογράφους.

Οι ισραηλινοί πάροχοι δορυφορικής και καλωδιακής τηλεόρασης ανέστειλαν τις μεταδόσεις του Al Jazeera ακολουθώντας τις κυβερνητικές οδηγίες της 5ης Μαΐου, με τον υπουργό Επικοινωνιών της χώρας να αναφέρει πως σκοπεύει να παρατείνει την απαγόρευση για άλλες 45 ημέρες. Σημειώνεται πως το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, επέκριναν τη διακοπή της λειτουργίας του Al Jazeera.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Σι Τζινπίνγκ: Τον Απρίλιο στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Ετοιμάζει ταξίδι στην Κίνα, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σι Τζινπίνγκ

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Σι Τζινπίνγκ να επαναλαμβάνει ότι η Κίνα στηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρήνη
LIFO NEWSROOM
«Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Διεθνή / «Είναι εντελώς ντροπιαστικό» - Ουκρανοί στρατιώτες μιλούν για το σχέδιο ειρήνης των ΗΠΑ

Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο του πολέμου σχολιάζουν το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης, με κάποιους να το απορρίπτουν πλήρως και άλλους να δηλώνουν πως «είναι ώρα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε ένα πράγμα»
LIFO NEWSROOM
Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Διεθνή / Στάρμερ για πρίγκιπα Άντριου: «Οι άνθρωποι πρέπει να παρέχουν στοιχεία στους ερευνητές»

Ο Άντριου στερήθηκε τους βασιλικούς του τίτλους και τις τιμητικές διακρίσεις τον περασμένο μήνα, καθώς η βασιλική οικογένεια προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις επικρίσεις για τη σχέση του με τον Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM