Αφγανιστάν: Ο αποκλεισμός των γυναικών κοστίζει 6% του ΑΕΠ σε δύο χρόνια

Αφγανιστάν: Ο αποκλεισμός των γυναικών κοστίζει 6% του ΑΕΠ σε δύο χρόνια Facebook Twitter
Στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες αποκλείονται από κάθε έκφανση κοινωνικής και οικονομικής ζωής / Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Οι αυστηροί περιορισμοί που έχουν επιβάλει οι Ταλιμπάν στις γυναίκες στο Αφγανιστάν από την επιστροφή τους στην εξουσία, αναμένεται να επιφέρουν βαρύ οικονομικό τίμημα για τη χώρα. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) στην Καμπούλ, Στίβεν Ροντρίγκες, οι αποκλεισμοί των γυναικών θα κοστίσουν σχεδόν το 6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος του Αφγανιστάν μέσα σε δύο χρόνια.

Η έκθεση του UNDP προβλέπει ότι από το 2024 έως το 2026, η συρρίκνωση της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομική και κοινωνική ζωή του Αφγανιστάν θα προκαλέσει συσσωρευμένες απώλειες ύψους 920 εκατομμυρίων δολαρίων. «Αυτό είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την οικονομία», τόνισε ο Ροντρίγκες.

Πριν από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών ανερχόταν σε περίπου 15%. Σήμερα, έχει μειωθεί στο μισό, με μόλις το 7% των γυναικών να εργάζονται. «Η άρση των περιορισμών στις γυναίκες, όπως η δυνατότητα να εργάζονται και να ταξιδεύουν χωρίς συνοδεία, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά αυτό το ποσοστό», επισήμανε ο ίδιος.

Αφγανιστάν: Πάνω από το 50% εξαρτάται από ανθρωπιστική βοήθεια 

Η πολιτική περιθωριοποίησης των γυναικών δεν έχει μόνο κοινωνικές συνέπειες. Σύμφωνα με το UNDP, η επιστροφή τους στην ενεργό κοινωνική και επαγγελματική ζωή θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεγαλύτερη αποδέσμευση διεθνούς βοήθειας. «Αυτό θα ενθάρρυνε τους δωρητές να αυξήσουν τη χρηματοδότηση», σημείωσε ο Ροντρίγκες.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Αφγανιστάν χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά κρίσιμη. Πάνω από το 50% των περίπου 45 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ η χώρα συγκαταλέγεται πλέον στη δεύτερη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, μετά από εκείνη στο Σουδάν.

Η οικονομική δραστηριότητα της χώρας στηρίχθηκε το 2023 και το 2024 κυρίως σε ξένη βοήθεια και χρηματικές ενισχύσεις προς νοικοκυριά, που προσωρινά έδωσαν ώθηση στην αγοραστική δύναμη. Ωστόσο, αυτές οι ροές χρηματοδότησης έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τις Ηνωμένες Πολιτείες – παραδοσιακά ο μεγαλύτερος δωρητής – να παγώνουν τη βοήθειά τους προς τρίτες χώρες.

«Το 2024, περισσότεροι άνθρωποι ζούσαν με ελάχιστα μέσα σε σχέση με το 2023, και αυτό συνέβη πριν ακόμη εφαρμοστούν οι νέες περικοπές», ανέφερε ο Ροντρίγκες, τονίζοντας με ανησυχία: «Πηγαίνουμε προς τα πίσω».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν τα παράθυρα για να μην φαίνονται οι γυναίκες στο σπίτι

Διεθνή / Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν παράθυρα στα σπίτια για να μην φαίνονται οι γυναίκες

Η απόφαση ισχύει τόσο για τα νέα κτίρια όσο και για τα υπάρχοντα και αφορά μέρη του σπιτιού όπου «συνήθως» βρίσκονται γυναίκες, «δηλαδή στην κουζίνα» - «Εμποδίζουν τις γυναίκες να βλέπουν τον κόσμο»
LIFO NEWSROOM
Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ