Σύμφωνα με σημερινή δήλωση του υφυπουργού πολιτισμού της χώρας, Piotr Zuchowski, εκφράζεται η πεποίθηση ότι μετά την υπόδειξη ενός Γερμανού κι ενός Πολωνού πολίτη και την έρευνα με ειδικά ραντάρ, οι πολωνικές αρχές βρίσκονται "κατά 99%" μπροστά σε μια "εξαιρετικής σημασίας" ανακάλυψη.

 

Πρόκειται για ένα στρατιωτικό τραίνο των Ναζί που αγνοείται από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και το οποίο, σύμφωνα με το θρύλο, μετέφερε χρυσό, κοσμήματα, έργα τέχνης, οπλισμό και σημαντικά πολεμικά αρχεία της εποχής που είχαν κλαπεί από τη χώρα.

 

Ένα από τα στρατιωτικά τραίνα των Ναζί που χρησιμοποιούσαν κατά την περίοδο του Β'ΠΠ.
Ένα από τα στρατιωτικά τραίνα των Ναζί που χρησιμοποιούσαν κατά την περίοδο του Β'ΠΠ.

 

Το τραίνο φέρεται να είναι θαμμένο σε ένα σύστημα υπόγειων τούνελ μήκους τουλάχιστον 9 χιλιομέτρων που είχαν σκάψει οι Ναζί, με τη βοήθεια χιλιάδων αιχμαλώτων πολέμου για να δρουν κρυφά από τον Κόκκινο Στρατό και το οποίο εντοπίζεται στα νοτιο-δυτικά της πόλης Walbrzych, παρόλο που οι αρχές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα ιστορικό ντοκουμέντο που να επιβεβαιώνει το δρομολόγιο ή την ύπαρξή του.

 

Τμήμα του τούνελ στην περιοχή της πόλης Walbrzych
Τμήμα του τούνελ στην περιοχή της πόλης Walbrzych

 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC, η αποκάλυψη της τοποθεσίας του τραίνου-φαντάσματος, έγινε από κάποιον που εμπλέκετο στην απόκρυψή του, λίγο πριν πεθάνει. Την πληροφορία αυτή την μετέφεραν στις πολωνικές αρχές ένας Γερμανός κι ένας Πολωνός πολίτης, οι οποίοι ζήτησαν, μέσω των δικηγόρων τους, εύρετρα ύψους 10% της αξίας του φορτίου του τραίνου. Γεγονός που κάνει τις αρχές να υποψιάζονται ότι οι δύο άνδρες γνωρίζουν τα περιεχόμενα του. 

 

Τα δημοσεύματα αναφέρουν ότι, τόσο ο Υφυπουργός Πολιτισμού, όσο και ο Δήμαρχος της πόλης Walbrzych, προειδοποίησαν τους πολίτες να μην αποπειραθούν να εξερυνήσουν την περιοχή όπου φέρεται να βρίσκεται το τραίνο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να είναι παγιδευμένο με εκρηκτικά κι άλλες επικίνδυνες ουσίες.