Δολοφονία Κασόγκι: «Δεν έχω ξαναδουλέψει με ζεστό πτώμα» - Στο φως οι σοκαριστικοί διάλογοι

Δολοφονία Κασόγκι: «Δεν έχω ξαναδουλέψει με ζεστό πτώμα» - Στο φως οι σοκαριστικοί διάλογοι Facebook Twitter
1

Σοκάρουν οι ηχογραφημένες συνομιλίες από την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, που έφερε στο φως η Daily Sabah. 

Η εφημερίδα δημοσιοποιεί απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα από τους διαλόγους που είχαν οι εκτελεστές του δημοσιογράφου αλλά και ο ίδιος με ορισμένους από τους 15 βασανιστές του στις 2 Οκτωβρίου του 2018. Σύμφωνα με την Daily Sabah, οι διάλογοι περιήλθαν στην κατοχή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT), αμέσως μετά τη στυγερή δολοφονία. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί η σορός του δημοσιογράφου αν και η Σαουδική Αραβία αναγκάστηκε να παραδεχθεί τη δολοφονία του μετά από αλλεπάλληλες διαψεύσεις. 

Δώδεκα λεπτά πριν ο Κασόγκι μπει στο προξενείο με σκοπό να παραλάβει τα απαραίτητα έγγραφα για τον γάμο με την αρραβωνιαστικιά του, το Νο2 της ομάδας των φερόμενων δολοφόνων του, ο Μάχερ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ, ακούγεται να μιλά με τον Δρ. Σαλάχ Μοχάμεντ Αλ Τουμπαϊγκί που φέρεται να ανέλαβε τον μετέπειτα διαμελισμό του πτώματος. Ο Τουμπαϊγκί είναι επικεφαλής του τμήματος περισυλλογής αποδεικτικών στοιχείων της γενικής ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας. Στη 1:02μ.μ, οι δύο άνδρες ακούγονται να συζητούν. 

Μουτρέμπ: Μπορούμε να βάλουμε το σώμα σε μία σακούλα;

Αλ Τουμπαϊγκί: Όχι. Είναι πολύ βαρύς και πολύ ψηλός επίσης. Έχω δουλέψει με πτώματα. Ξέρω πως να τα κόβω πολύ καλά. Αλλά ποτέ δεν έχω ξαναδουλέψει με ένα ζεστό πτώμα. Θα τα καταφέρω όμως με ευκολία. Κανονικά, βάζω τα ακουστικά μου και ακούω μουσική όταν κόβω πτώματα. Στο μεταξύ, πίνω τον καφέ μου και καπνίζω. Αφού τον διαμελίσω, θα τυλίξετε τα κομμάτια σε πλαστικές σακούλες, θα τα βάλετε σε βαλίτσες και θα τα βγάλετε έξω (σ.σ από το προξενείο). 

Δολοφονία Κασόγκι: «Δεν έχω ξαναδουλέψει με ζεστό πτώμα» - Στο φως οι σοκαριστικοί διάλογοι Facebook Twitter
O Τζαμάλ Κασόγκι
Δολοφονία Κασόγκι: «Δεν έχω ξαναδουλέψει με ζεστό πτώμα» - Στο φως οι σοκαριστικοί διάλογοι Facebook Twitter
O Μάχερ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ έξω από το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη
Δολοφονία Κασόγκι: «Δεν έχω ξαναδουλέψει με ζεστό πτώμα» - Στο φως οι σοκαριστικοί διάλογοι Facebook Twitter
Ο Αλ Τουμπαϊγκί ενώ περιμένει στον έλεγχο διαβατηρίων του αεροδρομίου Ατατούρκ

Λίγο αργότερα, ο Αλ Τουμπαϊγκί ακούγεται επίσης να λέει: «Ο προϊστάμενός μου δεν ξέρει τι κάνω. Δεν υπάρχει κανείς να με προστατεύσει». Όπως σχολιάζει η Daily Sabah, ο Τουμπαϊγκί προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίσει την προστασία του ίδιου του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Στη 1:14μ.μ τοπική ώρα, ένα μέλος της ομάδας που δεν έχει ταυτοποιηθεί, ακούγεται να ενημερώνει τους υπόλοιπους πως ο Κασόγκι έχει φτάσει στο προξενείο. 

Ο δημοσιογράφος είχε επισκεφτεί για τα διαδικαστικά του γάμου του το προξενείο και στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου του είχε ζητηθεί να επιστρέψει στις 2 Οκτωβρίου για να παραλάβει τα απαραίτητα έγγραφα. Έτσι οι δολοφόνοι του είχαν χρόνο να προετοιμαστούν, όπως εξηγούν ειδικοί αναλυτές. 

«Θα με ναρκώσετε;»

Όταν καταφτάνει στο προξενείο, ο Κασόγκι ακούγεται να μιλά με κάποιο γνωστό του πρόσωπο, κρίνοντας από το ύφος του, όπως σημειώνει η Daily Sabah. Τον ενημερώνουν ότι ο ίδιος πρόξενος βρίσκεται στο κτίριο και του ζητούν να μεταβεί στο γραφείο του, στον δεύτερο όροφο.

Λίγο αργότερα, μάλλον επιχειρούν να τον τραβήξουν με τη βία και εκείνος ακούγεται να λέει «Άφησέ με. Τι νομίζεις ότι κάνεις;». Με το που ο Κασόγκι μπαίνει στο δωμάτιο που έμελλε να δολοφονηθεί, ο Μουτρέμπ του λέει: «Σας παρακαλώ καθίστε. Πρέπει να σας πάμε πίσω (σ.σ στο Ριάντ). Υπάρχει διαταγή από την Ιντερπόλ. Η Ιντερπόλ απαίτησε να επιστρέψετε. Είμαστε εδώ για να σας πάρουμε». Ο Κασόγκι του απαντά: «Δεν υπάρχουν μηνύσεις σε βάρος μου. Η αρραβωνιαστικιά μου με περιμένει απέξω»

Οι Σαουδάραβες του ζητούν να στείλει ένα αναληθές μήνυμα στον γιο του. Εκείνος αρνείται και οι βασανιστές του του ζητούν να βγάλει το σακάκι του και να «συνεργαστεί» καθώς «έτσι ή αλλιώς» θα τον πάνε πίσω στη Σαουδική Αραβία. Στη 1:22μ.μ , ο Μουτρέμπ ρωτά τον Κασόγκι αν έχει πάνω του κάποιο κινητό τηλέφωνο. «Έχω δύο κινητά τηλέφωνα»

Μουτρέμπ: Τι μάρκα;
Κασόγκι: iPhone
Μουτρέμπ: Στείλτε ένα μήνυμα στον γιο σου
Κασόγκι: Τι θα πρέπει να πω στον γιο μου;
Μουτρέμπ: Θα γράψετε ένα μήνυμα. Ας το κάνουμε πρόβα. Δείξτε το μας
Κασόγκι: Τι θα πρέπει να λέει; «Θα σε δω σύντομα;»
Άγνωστος: «Κάντε το σύντομο
Μουτρέμπ: Θα γράψετε κάτι του τύπου «Είμαι στη Κωνσταντινούπολη. Μην ανησυχήσεις αν δεν μπορείς να με βρεις (σ.σ στο τηλέφωνο)
Κασόγκι: Δεν θα πρέπει να γράψω ότι με απήγαγαν
Άγνωστος: Βγάλτε το σακάκι σου
Κασόγκι: Δεν γράφω τίποτα
Μουτρέμπ: Γράψτε το, κύριε Τζαμάλ. Βιαστείτε. Βοηθήστε μας ώστε να σας βοηθήσουμε επειδή στο τέλος θα σας πάμε πίσω στη Σαουδική Αραβία και αν δεν μας βοηθήσετε ξέρετε τι θα συμβεί στο τέλος

Κασόγκι: Υπάρχει μια πετσέτα εδώ. Θα με ναρκώσετε;

Αλ Τουμπαϊγκί: Θα σας κοιμίσουμε.

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, οι δράστες πιθανότατα του έβαλαν μία πλαστική σακούλα στο κεφάλι και εκείνος, λίγο πριν χάσει τις αισθήσεις του ακούγεται να λέει: «Μη μου κλείσετε το στόμα. Έχω άσθμα. Θα πάθω ασφυξία».

Στη συνέχεια ακούγονται χτυπήματα ενώ οι δράστες συζητούν μεταξύ τους:

«Κοιμήθηκε;»

«Σηκώνει το κεφάλι του»

«Συνέχιζε να πιέζεις, πίεζε καλά».

Μετά την δολοφονία του, από τη 1:39μ.μ και για περίπου μισή ώρα ακούγεται ένας ήχος που αποδίδεται σε ηλεκτρικό τροχό, που εικάζεται ότι χρησιμοποιήθηκε για τον διαμελισμό του πτώματός του. 

Με πληροφορίες από Daily Sabah

Διεθνή
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια