Ένας άστεγος στην Κίνα έχει γίνει διάσημος ως «δάσκαλος του Guoxue» , ως μελετητής της κινεζικής λογοτεχνίας, αλλά και για τον τρόπο ζωής του.

 

Ο Shen Wei, ο οποίος είναι από τη Σαγκάη, έχει ζήσει άστεγος και περιπλανώμενος για περισσότερο από μια δεκαετία.

 

Ωστόσο, πρόσφατα βίντεο που τον δείχνουν να παραθέτει αποσπάσματα από τον Κομφούκιο και να συζητά τα πλεονεκτήματα των τεσσάρων διδαχών του Liao Fan του 16ου αιώνα, φαίνεται να έχουν συναρπάσει τους ανθρώπους λόγω των συνθηκών διαβίωσής του, αλλά και της αφοσίωσής του στη λογοτεχνία.

 

 

 

Τα βίντεο έχουν εκατομμύρια views και ένα από αυτά το οποίο εμφανίστηκε στην επίσημη υπηρεσία ειδήσεων της Κίνας, τον δείχνει να περιβάλλεται από πλήθος ανθρώπων στο δρόμο, πολλοί εκ των οποίων είναι με τα τηλέφωνά τους ανά χείρας για να τραβήξουν φωτογραφίες του.

 

Αλλά μιλώντας για την ξαφνική φήμη του, ο Shen λέει: «Δεν θέλω να είμαι διάσημος και μου αρέσει μια ήσυχη ζωή».

«Γερνάω και γνωρίζω το πεπρωμένο μου», ανέφερε ο ίδιος στο πρακτορείο ECNS.

 

Ο Shen ήταν κάποτε δημόσιος υπάλληλος σε γραφείο ελέγχου στη Σαγκάη, μεταδίδει το BBC.

 

 

 

Οι κινεζικές αρχές λένε ότι επιβεβαίωσαν ότι ένας υπάλληλος με την επωνυμία Shen Wei έχει πάρει αναρρωτική άδεια για 26 χρόνια λόγω ασθένειας, αλλά εξακολουθεί να λαμβάνει κάποιες «πληρωμές».

 

Για τις τελευταίες 48 ώρες, o Shen ήταν ένα από τα κορυφαία θέματα στην πλατφόρμα της Κίνας Sina Weibo.

 

Τα χάσταγκ με το όνομά του είναι επίσης χιλιάδες και οι χρήστες του Weibo συζητούν πληροφορίες για τη ζωή του ενώ υπάρχει έντονη συζήτηση για το αν εγκαταλείφθηκε  από το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

«Είναι ντροπή της Σαγκάης ότι δεν τον έχει φροντίσει», λέει ένα σχόλιο.

 

 

 

Ο Shen εξηγεί ότι μεγάλωσε σε σκληρό περιβάλλον και για να μπορεί να μελετήσει συλλέγει σκουπίδια και τα πουλά για να αγοράσει βιβλία.

 

Ο Shen βρίσκεται στους δρόμους, ζώντας αυτή τη ζωή μετά την έξωση από το διαμέρισμά του το 2002, αναφέρει η South China Morning Post.

 

Ωστόσο, όπως ο Γκάντι τον οποίο θαυμάζει, ο Shen λέει ότι είναι πρόθυμος να ζήσει μια σκληρή ζωή και του αρέσει ο τρόπος ζωής αυτός.

 

Το να είσαι φιλικό προς το περιβάλλον και να ζεις μια απλή ζωή είναι ένας τεράστιος οδηγός για τον Shen και είναι κάτι που ελπίζει ότι θα υιοθετήσουν άλλοι.

 

«Εδώ και τόσες πολλές μέρες, η αρχή που ακολουθώ είναι ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να σπαταλούν αδυσώπητα», λέει, σύμφωνα με το ECNS.