Γερμανός ΥΠΕΞ: Να «παγώσουν» οι πωλήσεις όπλων στη Σ. Αραβία λόγω της υπόθεσης Κασόγκι

Γερμανός ΥΠΕΞ: Να «παγώσουν» οι πωλήσεις όπλων στη Σ. Αραβία λόγω της υπόθεσης Κασόγκι Facebook Twitter
0

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε χθες πως το Βερολίνο δεν πρέπει να εγκρίνει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες για τις συνθήκες του θανάτου του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. 

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή Tagesthemen της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο Χάικο Μάας είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να εγκριθούν οι πωλήσεις, καθώς παραμένει ασαφές τι συνέβη στον Κασόγκι, σε μια κατά τα φαινόμενα επανεξέταση της απόφασης που είχε ληφθεί τον περασμένο μήνα για να επιτραπεί η πώληση συστημάτων πυροβολικού στο Ριάντ.

«Όσο οι έρευνες διεξάγονται και όσο δεν ξέρουμε τι συνέβη εκεί, δεν υπάρχει λόγος να λάβουμε θετικές αποφάσεις για τις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία», δήλωσε.

Στο μεταξύ, σε κοινή δήλωσή τους, η Γερμανίδα καγελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Χάικο Μάας καταδικάζουν κατηγορηματικά τη δολοφονία του δημοσιογράφου και ζητούν πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, τονίζοντας ότι δεν θεωρούν επαρκή τα στοιχεία που παρουσίασε η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.


«Η επιβεβαίωση του βίαιου θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι μας συγκλόνισε βαθιά. Συμπαραστεκόμαστε στη μνηστή του καθώς και στους συγγενείς και τους φίλους του, των οποίων οι φόβοι έγιναν πραγματικότητα», αναφέρουν και τονίζουν πως καταδικάζουν την πράξη «με όλη μας την ένταση».

«Περιμένουμε από την Σαουδική Αραβία διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις συνθήκες του θανάτου και τα αίτια. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», τονίζουν η καγκελάριος και ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ επισημαίνουν ότι «τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ό,τι αφορά όσα συνέβησαν στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι επαρκή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Eγκληματίας»: Ο Χαμενεΐ κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για τα θύματα και τις ζημιές στο Ιράν

Διεθνή / «Eγκληματίας»: Ο Χαμενεΐ κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για τα θύματα και τις ζημιές στο Ιράν

Οι νέες δηλώσεις του Χαμενεΐ έρχονται εν μέσω της βαθιάς εσωτερικής κρίσης που ταλανίζει το Ιράν εδώ και εβδομάδες, με χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, σε μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές αναταραχές από την επανάσταση του 1979
THE LIFO TEAM
Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Διεθνή / Οι ηγέτες της Μινεσότα καταγγέλλουν στοχοποίηση από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης εξαιτίας της ICE

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κυβερνήτης της Μινεσότα, όσο και ο δήμαρχος της Μινεάπολης αναμένεται να κληθούν επισήμως για κατάθεση σχετικά με τις διαδηλώσεις κατά της ICE
THE LIFO TEAM
Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο έκπτωτος πρίγκιπας που αναδεικνύεται από την απόγνωση του ιρανικού λαού

Η νοσταλγία για την αυταρχική μοναρχία του Σάχη έχει αυξηθεί στη σκιά μιας αντιπολίτευσης χωρίς σαφείς ηγέτες, ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, δεν προσφέρει πραγματική εναλλακτική λύση και δεν απολαμβάνει ουσιαστική υποστήριξη στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Επιμένει για τη Γροιλανδία - «Τη χρειαζόμαστε για την εθνική μας ασφάλεια»

Ο Αμερικανός πρόεδρος κλιμακώνει τη ρητορική του για τη Γροιλανδία, απειλώντας με δασμούς όσους αντιστέκονται στα σχέδιά του και υποστηρίζοντας ότι το νησί είναι κρίσιμο για την ασφάλεια των ΗΠΑ
THE LIFO TEAM