Η Σαουδική Αραβία ετοιμάζει ανακοίνωση όπου θα παραδέχεται πως ο αγνοούμενος δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι είναι νεκρός ύστερα από μια ανάκριση που «πήγε λάθος», μεταδίδει το CNN.  

 

Το αμερικάνικο δίκτυο επικαλείται δύο πήγες και λέει πως η ανάκριση είχε σαν σκοπό την «απαγωγή» του δημοσιογράφου από την Τουρκία. 

 

Η μία πηγή λέει πως η αναφορά των Σαουδαράβων θα τονίζει πως η επιχείρηση έγινε χωρίς να υπάρχει εξουσιοδότηση και πως αυτοί που εμπλέκονται θα θεωρηθούν υπεύθυνοι. 

 

Η άλλη πηγή επισημαίνει πως η ανακοίνωση  είναι ακόμα υπό επεξεργασία και πιθανόν τα πράγματα να αλλάξουν.

 

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα πραγματοποιήσει στάση στην Τουρκία μετά το ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία και τις συνομιλίες που θα έχει με τον βασιλιά Σαλμάν για την υπόθεση της εξαφάνισης του Τζαμάλ Κασόγκι, σύμφωνα με εκπρόσωπο του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας.

 

«Είναι απολύτως απαραίτητο οι τουρκικές αρχές, με διαφάνεια και πλήρη στήριξη από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να είναι σε θέση να διεξάγουν μια ενδελεχή έρευνα και να δημοσιεύσουν επισήμως τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας όταν ολοκληρωθεί», τόνισε ο εκπρόσωπος.

 

Παράλληλα ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του Μεβλέτ Τσαβούσογλου σήμερα ότι η εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου παραμένει «ιδιαίτερα ανησυχητική» και είναι απαραίτητη μια αξιόπιστη και ενδελεχή έρευνα.

 

«Παροτρύνουμε τη Σαουδική Αραβία να συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα. Υπάρχουν εκκρεμή ερωτήματα για την εξαφάνιση του κου Κασόγκι που μόνο που η Σαουδική Αραβία μπορεί να απαντήσει», δήλωσε ο Χαντ μετά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον Τσαβούσογλου.