Ξένοι στην ίδια πόλη-Πώς Τραμπ και Μέρκελ θα αποφύγουν ο ένας τον άλλον στο Παρίσι

Ξένοι στην ίδια πόλη-Πώς Τραμπ και Μέρκελ θα αποφύγουν ο ένας τον άλλον στο Παρίσι Facebook Twitter
0

« Να φέρει τη Γαλλία στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας» είναι η μεγάλη πρόκληση για την οποία εργάζεται μεθοδικά από την εκλογή του ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

 

Μετά την υποδοχή του Βλαντιμίρ Πούτιν στις Βερσαλλίες στις 29 Μαϊου, σήμερα φθάνουν στο Παρίσι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και η Αγγελα Μέρκελ για το προκαθορισμένο Γάλλο-γερμανικό υπουργικό συμβούλιο.

 

Και επειδή ο Αμερικάνος πρόεδρος δεν έχει στην καρδιά του τη γερμανίδα καγκελάριο, οι αριστοτέχνες του πρωτοκόλλου έχουν βρει τρόπο ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε συνάντηση των δύο.

 

Παράλληλα βέβαια ο Εμμανουέλ Μακρόν επιβεβαιώνει και μια πλευρά του χαρακτήρα του, να κατορθώνει ισορροπίες, καθώς δεν άλλαξε τίποτε στο πρόγραμμά του με την Καγκελάριο λόγω της επίσκεψης του Τράμπ.

 

Η επίσημη υποδοχή του Ντόναλντ Τραμπ από τον Εμμανουέλ Μακρόν προβλέπεται για τις 15:30 (τοπική ώρα) στο Μέγαρο των Απομάχων (Invalides). Ετσι κατά την προσγείωση του προεδρικού αεροπλάνου Air Force One, στο αεροδρόμιο του Ορλύ στις 9:00 το πρωϊ, το προεδρικό ζεύγος υποδέχθηκε ο Αμερικανός πρέσβης και εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

 

Σχεδόν την ίδια ώρα, στις 08:40, ο Εμμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο την Αγγελα Μέρκελ με την οποία επισκέφθηκε ένα εργαστήριο γλώσσας, βόρεια του Παρισίου, που οργανώνει ο Γαλλογερμανικός Οργανισμός για τη Νεολαία (ΟFAJ ) με στόχο την προώθηση της απασχόλησης των νέων ανάμεσα στις δύο χώρες. Ήταν μια ευκαιρία για τον Μακρόν να επαναλάβει προηγούμενη δήλωσή του ότι σκοπεύει να οδηγήσει «τη διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο».

 

Επιστρέφοντας στο προεδρικό μέγαρο, ο Εμμανουέλ Μακρόν θα προεδρεύσει το πρωί μαζί με την καγκελάριο του 19ου γαλλογερμανικού υπουργικού Συμβουλίου.

 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι η Ευρώπη. Φιλοδοξία του Μακρόν είναι να πεισθεί το Βερολίνο «να κινητοποιηθεί» για τη διόρθωση «των δυσλειτουργιών της ευρωζώνης» ώστε να δοθεί στην Ευρώπη «η τύχη που της αξίζει», εξήγησε ο Εμμανουέλ Μακρόν με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ouest France».

 

« Η Γερμανία», υπογραμμίζει, «οφείλει να συνοδεύσει την ανάκαμψη των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στην Ευρώπη» και να αποδεχθεί «τις ευθύνες που της αναλογούν» με δεδομένο ότι η ανταγωνιστικότητά της «οφείλεται εν μέρει, στις δυσλειτουργίες της ευρωζώνης και στην αδυναμία των άλλων οικονομιών» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

 

Η ευρωπαϊκή άμυνα, η ασφάλεια και η μάχη κατά της τρομοκρατίας, θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων ανάμεσα στους δύο ηγέτες παρουσία και του Γάλλου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

 

Παράλληλα, οι διάφοροι υπουργοί θα συζητήσουν με τους αντίστοιχους ομολόγους τους, ανάλογα με τους τομείς της ειδικότητάς τους : Εσωτερικών, Εξωτερικών, Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας κ.α.

 

Το 19ο γαλλογερμανικό συμβούλιο θα κλείσει με γεύμα και κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

 

Στη συνέχεια, ο Εμμανουέλ Μακρόν θα μεταβεί στο Μέγαρο των Invalides για την επίσημη υποδοχή του Αμερικανού Προέδρου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΥΡΑΥΛΟΣ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Νέα κλιμάκωση στην Ουκρανία: Ρωσική επίθεση στο Κίεβο με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από την επίθεση - Κάτοικοι περιέγραψαν μια νύχτα χωρίς προηγούμενο, με εκρήξεις, πυρκαγιές και εκτεταμένες καταστροφές
THE LIFO TEAM