Upfront: Tι σημαίνει πραγματικά να είσαι «Woke»

Title: «Woke in progress»: Μία συζήτηση για το τι σημαίνει πραγματικά να είσαι «Woke» Facebook Twitter
Ο Άρης Δημοκίδης, δημοσιογράφος και ο άνθρωπος πίσω από το podcast «Μικροπράγματα»
0

Στο πάνελ με τίτλο «Woke in Progress - Αναζητώντας τη Γραμμή Μεταξύ Ευαισθησίας και Υπερβολής», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του The Upfront Initiative στο Ωδείο Αθηνών, δημοσιογράφοι, θεσμικοί εκπρόσωποι, δημιουργοί περιεχομένου και επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα συναντήθηκαν για μια ειλικρινή συζήτηση γύρω από τα όρια του δημόσιου λόγου, τις παρεξηγήσεις του «wokeness» και την πρόκληση της ουσιαστικής ενσυναίσθησης.

Ο Άρης Δημοκίδης, δημοσιογράφος και ο άνθρωπος πίσω από το podcast «Μικροπράγματα», μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο η υποτιθέμενη «woke ατζέντα» εργαλειοποιήθηκε από πολιτικούς και όχι μόνο παράγοντες. Αναφερόμενος στο δίπολο ανάμεσα στην υπερβολή, την κοινωνική ευαισθησία και το κατά πόσο «έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο», εξήγησε ότι παρότι μπορεί να υπήρξαν ορισμένες υπερβολές στη ρητορική, αυτές ποτέ δεν αντικατόπτριζαν την πραγματικότητα. «Ποτέ δεν κέρδισαν οι φωνές που έλεγαν “Να καταργηθεί ο Όμηρος επειδή είναι ρατσιστής”».

Όμως, όπως είπε, αυτές οι υπερβολές χρησιμοποιήθηκαν από τις ακροδεξιές φωνές, με τη βοήθεια των social media και των διαδικτυακών bots, ως φόβητρο προς τους πολίτες. Έτσι, για παράδειγμα, κατάφεραν να πείσουν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους ότι η Κάμαλα Χάρις «αντί να ασχολείται με τα προβλήματά τους, ασχολούταν με το πώς να δώσει δικαιώματα στους τρανς ανθρώπους». Ως αποτέλεσμα, όμως, τόνισε ο Δημοκίδης, πλέον υπάρχει η πεποίθηση ότι «όλοι έχουν υπερβολικά δικαιώματα», μία ρητορική που χρησιμοποιείται για την εξάλειψη ήδη υφιστάμενων δικαιωμάτων, με τις αυταρχικές ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ να αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Στρέφοντας το βλέμμα στην ελληνική πολιτική σκηνή, η Βασιλική Σιούτη, πολιτική συντάκτρια της LiFO, αναφέρθηκε στη στάση που διατηρούν τα εγχώρια κόμματα ως προς τις πολιτικές που ορισμένοι αντιλαμβάνονται ως «woke». Με αφορμή τη νομική κατοχύρωση της ισότητας στον γάμο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρατήρησε ότι «θα έλεγε κανείς ότι το κόμμα έχει δύο ψυχές». Από τη μία πλευρά υπάρχει η προοδευτική πτέρυγα και από την άλλη ορισμένοι πολιτικοί που πίστευαν ότι η απόφαση είχε πολιτικό κόστος. Όμως, όπως εξήγησε η κ. Σιούτη, «αυτό δεν επιβεβαιώθηκε».

Title: «Woke in progress»: Μία συζήτηση για το τι σημαίνει πραγματικά να είσαι «Woke» Facebook Twitter
Βασιλική Σιούτη, πολιτική συντάκτρια της LiFO

Όσο για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι αμφότερα τα δύο κόμματα στηρίζουν πρωτοβουλίες οι οποίες μπορεί να θεωρηθούν «woke», αν και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να το προβάλλει περισσότερο. Το ΚΚΕ μπορεί να μην είναι αντίθετο σε αυτές τις πολιτικές, αλλά η ηγεσία του, σε αντίθεση με τους νεαρούς ψηφοφόρους του, υποστηρίζει ότι «αυτά είναι αποπροσανατολιστικά ζητήματα καθώς αποσπούν από την ταξική πάλη». Έπειτα, η κ. Σιούτη έθιξε το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν αρκετά κόμματα στην ελληνική Βουλή, από τα πολιτικά μορφώματα του Κυριάκου Βελόπουλου και της Αφροδίτης Λατινοπούλου, μέχρι τους Σπαρτιάτες και τη ΝΙΚΗ, τα οποία είναι ξεκάθαρα αντίθετα με τις προοδευτικές πρωτοβουλίες.

Η Μαίρη Συνατσάκη, επιχειρηματίας, παρουσιάστρια και YouTuber, δήλωσε ότι στην πραγματικότητα, αυτό που περιγράφεται ως woke κουλτούρα είναι ένα κάλεσμα για ίσα δικαιώματα για όλους ή αλλιώς «μία προσπάθεια της κοινωνίας μας να ωριμάσει». Μιλώντας για το γεγονός ότι πλέον αρκετά άτομα διαμηνύουν ότι «πλέον όλοι προσβάλλονται εύκολα», η κ. Συνατσάκη εξήγησε πολύ απλά «Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να φιμωθούν, πιστεύω ότι πρέπει να λογοδοτούν».

Title: «Woke in progress»: Μία συζήτηση για το τι σημαίνει πραγματικά να είσαι «Woke» Facebook Twitter
Η Μαίρη Συνατσάκη, επιχειρηματίας, παρουσιάστρια και YouTuber,

Συλλογιζόμενη τον ρόλο της ως ένα δημόσιο πρόσωπο με εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους, δήλωσε ότι πιστεύει πως η ίδια έχει μερίδιο ευθύνης και οφείλει να εκφράζει την άποψή της για μείζονα θέματα. Όπως είπε, στον κόσμο των social media, οι πολιτικές δηλώσεις μπορεί να αποδειχθούν κοστοβόρες, ειδικότερα για θέματα όπως το δικαίωμα στην άμβλωση ή η τύχη των Παλαιστινίων. Όμως ως νέα μητέρα «το αίσθημα της ευθύνης είναι ακόμη μεγαλύτερο. Ποιο είναι το δικό μου κομμάτι στην κοινωνία που θα παραδώσω;» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Φίλτσος, Head of Employee Experience στην Kaizen Gaming, αναφέρθηκε στο πώς η λεγόμενη «woke» ατζέντα επηρεάζει τις εταιρείες και κατά πόσο υπάρχει ειλικρινής ευαισθησία εκ μέρους τους. «Νομίζω οι εταιρείες, θέλοντας και μη, ακολουθούν την κοινωνία» τόνισε. Επιπλέον, έδωσε ένα παράθυρο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου, οι οποίοι αναγκάστηκαν να μην είναι ο εαυτός τους σε πολλές πτυχές της ζωής τους, ώστε «να μην προκαλέσουν». Έτσι, ο ίδιος θέλει να φροντίσει ώστε κάθε άνθρωπος να μπορεί, τουλάχιστον στον χώρο της εργασίας, να μην υπόκειται σε αυτές τις πιέσεις.

Title: «Woke in progress»: Μία συζήτηση για το τι σημαίνει πραγματικά να είσαι «Woke» Facebook Twitter
Ο Γιώργος Φίλτσος, Head of Employee Experience στην Kaizen Gaming

Όσο για το κατά πόσο η πρόσφατη πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει και πρόσφορο έδαφος για την εκμετάλλευση του συστήματος από εργαζόμενους, ο κ. Φίλτσος απάντησε ότι «εκμετάλλευση θα υπάρχει όπου υπάρχουν άνθρωποι». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αν υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο και «ένα διαυγές σύστημα αξιολόγησης, τότε είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει το λεγόμενο woke-washing».

Για πλαίσιο, αν και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, μίλησε και ο Σταύρος Σαμουηλίδης, Υπεύθυνος Τύπου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις αξίες που διέπουν τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο σεβασμός προς τους άλλους και η ισότητα. Σήμερα, δήλωσε, απτό παράδειγμα αποτελεί η εφαρμογή της αρχής της αιρεσιμότητας, η οποία στην πράξη εφαρμόζεται μέσω κοινού ταμείου στο οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη.

Title: «Woke in progress»: Μία συζήτηση για το τι σημαίνει πραγματικά να είσαι «Woke» Facebook Twitter
Ο Σταύρος Σαμουηλίδης, Υπεύθυνος Τύπου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την αρχή της αιρεσιμότητας, αν σε μία χώρα παρατηρηθούν παραβιάσεις του κράτους δικαίου, το οποίο προβλέπει τον σεβασμό στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικαίωμα να παρακρατήσει κονδύλια από αυτή. Όπως ακριβώς έγινε πρόσφατα, με τον κ. Σαμουηλίδη να αναφέρεται στα παραδείγματα της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, όπου η αρχή της αιρεσιμότητας οδήγησε στην απόσυρση οπισθοδρομικών μέτρων.

Τη συζήτηση συντόνισε η Τίνα Μανδηλαρά, Δημοσιογράφος της LiFO.  

Ειδήσεις
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παναθηναϊκός: Εκνευρίστηκε ο Αταμάν με πανό για την Κύπρο - Οργή στα τουρκικά ΜΜΕ

Αθλητισμός / Παναθηναϊκός: Εκνευρίστηκε ο Αταμάν με πανό για την Κύπρο - Οργή στα τουρκικά ΜΜΕ

Το βίντεο με την αποβολή του προπονητή του Παναθηναϊκού από φιλικό με την Μακάμπι στην Κύπρο - Η δήλωση που ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα - Τι γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες
LIFO NEWSROOM