Το χτίσιμο μιας καριέρας, οι προκλήσεις της μητρότητας και όλοι ενδιάμεσοι οι «ρόλοι» των γυναικών που παραμένουν συχνά αόρατοι αποτέλεσαν το επίκεντρο της συζήτησης σε ένα από τα πάνελ που φιλοξενήθηκαν στο The Upfront Initiative, το συνέδριο της LiFO και της Tsomokos που διοργανώθηκε για 4η χρονιά στο Ωδείο Αθηνών, την Πέμπτη 22 Μαΐου.
Στη συζήτηση με θέμα «Γυναίκα, Ρόλοι και Αόρατη Εργασία - Μια συλλογική εμπειρία», η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, έλαβε πρώτη το λόγο, καταθέτοντας την προσωπική της εμπειρία πάνω στο θέμα. «Σε μένα ετέθη το ζήτημα – τι έπρεπε να θυσιάσω για να ακολουθήσω τον δρόμο της πολιτικής. Θα ήθελα κάποτε αυτές οι κουβέντες να είναι περιττές και η απάντηση να είναι απλά “έτσι ήθελα”». Αφού αναφέρθηκε στις απαραίτητες θεσμικές παρεμβάσεις για την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας, κατέληξε ότι η παιδεία είναι το θεμέλιο για να «μπορείς να ονειρευτείς ότι μπορείς να φτάσεις όπου θέλεις, χωρίς περιορισμούς».

Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, Chief Executive Officer της Dimand, υποστήριξε ότι στην εταιρεία του οι γυναίκες καταλαμβάνουν 6 από τις 8 ηγετικές θέσεις. Ο ίδιος μοιράστηκε την προσωπική εμπειρία της απώλειας της συζύγου του, όταν κλήθηκε εκείνος να αναλάβει τον ρόλο της μητέρας για τους δύο γιους του και τόνισε τη σημασία της ισότητας στο οικογενειακό περιβάλλον.

Την ισχυρή παρουσία γυναικών (πάνω από το 50%) σε διευθυντικές θέσεις στη ΔΕΗ τόνισε και η Chief Corporate Affairs & Communications Officer του ομίλου ΔΕΗ, Σοφία Δήμτσα. Υπογράμμισε τον ρόλο του mentoring ως πράξη αλληλεγγύης και κάλεσε τις γυναίκες να μη φοβούνται να παίρνουν ρίσκα και να δείχνουν την ευαλωτότητά τους.

Από την άλλη, η Partner Assurance, στη Grant Thornton Greece, Λίνα Καζά δήλωσε πως εκείνη συνδυάζει πολλούς ρόλους, χωρίς όμως να χρειάζεται να ξεχωρίσει τον κυρίαρχο. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη θετική επίδραση της νέας γενιάς, που επιδιώκει ποικιλομορφία στο εργασιακό περιβάλλον, αλλά και στη σημασία της άδειας πατρότητας που, όπως είπε, «κάνει ορατό τον ρόλο του άνδρα στο σπίτι».

Για τις σύνθετες αποφάσεις που καλούνται να πάρουν οι γυναίκες μίλησε η Κατερίνα Κωνσταντίνου, Senior HR Business Partner στη Vodafone Ελλάδας. «Δεν είναι απλές, ούτε μονοδιάστατες. Απαντάμε στα “θέλω” μας, στο αν θα αντέξουμε, στο πώς θα κριθούμε». Σημείωσε ότι η Vodafone Ελλάδας «έχει δώσει προαγωγές σε γυναίκες που βρίσκονται σε γονική άδεια» προωθώντας έτσι την ισότητα, ενώ δήλωσε ότι στα δύσκολα η ίδια ζητά βοήθεια χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Τέλος, τον λόγο πήρε η δημοσιογράφος στην Alter Ego Media, Νίκη Λυμπεράκη, εξηγώντας το πώς η μητρότητα άλλαξε τον τρόπο που βιώνει την εργασία. «Ζούμε μια αναγκαστική υπέρβαση που οδηγεί σε εξάντληση – κι αυτή η εξάντληση είναι η κανονικότητά μας. Η εργασία μας θα έπρεπε να αναγνωρίζεται». Στη συνέχεια, μίλησε για τις ρίζες του ζητήματος, τονίζοντας τη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην εργασία, ενώ αναφέρθηκε στην αναπαραγωγή εικόνων και προτύπων που βλάπτουν το αφήγημα της ισότητας, όπως η εξιδανίκευση της γυναικείας αντοχής. «Πόσες φορές έχετε δει τίτλο “άρωμα άνδρα”; Πρέπει να σταματήσει η αναπαραγωγή μιας εικόνας που τελικά μας δυσκολεύει όλες», κατέληξε.

Τη συζήτηση συντόνισε η Κατερίνα Παπανικολάου, Head People Advisory Services, PwC Ελλάδας.
Παρακολουθήστε όλη τη συζήτηση εδώ.