Αφροδίτη Παναγιωτάκου στο Upfront 2025: «Όταν έχεις δύναμη, κάτι πρέπει να την κάνεις»

Αφροδίτη Παναγιωτάκου στο Upfront: «Όταν έχεις δύναμη, κάτι πρέπει να την κάνεις» Facebook Twitter
0

Να μην εφησυχάζουμε, να μην σταματούμε να μιλάμε εκ μέρους όσων δεν έχουν φωνή, ζήτησε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, κατά τη συμμετοχή της στο 4ο συνέδριο «The Upfront Initiative 2025» από την LiFO και την Tsomokos, στο Ωδείο Αθηνών.

Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου μίλησε για τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «όταν περιγράφουμε τη Στέγη, ως ομάδα, ποτέ δεν τη συστήνουμε ως έναν πολύ σημαντικό καλλιτεχνικό οργανισμό. Γιατί αυτό για εμάς θα είχε μικρή σημασία. Στην πραγματικότητα, αυτό το οποίο τίθεται είναι ποιος θέλω να είμαι εγώ, ως πρόσωπο, ποιοι θέλουμε να είμαστε εμείς, ως ομάδα μέσα στη Στέγη και τι κοινωνία θέλουμε να έχουμε, σε ποια κοινωνία θέλουμε να ζούμε. Η καθημερινότητα ορίζεται με αυτή την ηθική πυξίδα. Σε αυτή την καθημερινότητα ανήκει η δουλειά μας, ανήκουν οι ανθρώπινες σχέσεις. Κατά συνέπεια ήταν μονόδρομος, το ποιο αξιακό σύστημα θα έπρεπε να ακολουθήσουμε».

Η ίδια επισήμανε πως η Στέγη έχει την πλήρη υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και υπό το πρίσμα αυτό έχει υποχρέωση να παίρνει θέση και να παρεμβαίνει στα κοινωνικά πράγματα. «Όταν έχεις δύναμη, κάτι πρέπει να την κάνεις κι εκεί ακριβώς αποφασίζεις με ποια πλευρά θέλεις να πας. Κι εμείς θέλαμε να είμαστε με τη σωστή, με την καλή πλευρά της ιστορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπληρώνοντας, αναφέρθηκε στη δολοφονία του Ζακ: «Το βράδυ που δολοφονήθηκε ο Ζακ, μου έστειλε μήνυμα ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος (σσ στέλεχος της Στέγης) - το θυμάμαι και συγκινούμαι - και μου είπε "Βγαίνουμε τώρα, αυτό είναι δολοφονία", πριν ακόμη ειπωθεί οτιδήποτε, αποδειχθεί οτιδήποτε. Ο Ζακ ήταν ένας άνθρωπος που κυκλοφορούσε μέσα στη Στέγη. Όταν έχεις αυτή την υποστήριξη, οφείλεις να έχεις φωνή».

Αφροδίτη Παναγιωτάκου στο Upfront: «Όταν έχεις δύναμη, κάτι πρέπει να την κάνεις» Facebook Twitter

Όσον αφορά στην κριτική που δέχεται η Στέγη και στο πώς την αντιμετωπίζει, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου εξήγησε και γιατί επέλεξε ως τίτλο της παρουσίας της τη φράση «Εσένα, τι σε πείραξε;». «Συνέχεια ακούμε "τρίζουν τα κόκκαλα του Ωνάση"», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η μόνη απάντηση είναι το «δεν τρίζουν». Όταν συναντά μια επιφύλαξη από ανθρώπους «κανονικούς» που συναντά σε κοινωνικές της συναναστροφές, απέναντι στη Στέγη, η ίδια προσπαθεί να συζητήσει. Καταλήγουμε, είπε, στο ότι «αυτά τα πρωτοποριακά που κάνετε στη Στέγη» δεν είναι για όλους και πως το άτομο που κυκλοφορεί με το δικτυωτό καλσόν «προσβάλλει την αισθητική μου». 

«Κι εσένα, ρε Νίκο, εσένα ρε Μαρία, τι σε πείραξε;», τονίζει η Αφροδίτη Παναγιωτάκου και συμπληρώνει: «Είναι η ίδια που θα πει "πού πάει η χοντρή με το κολάν", "έρχονται οι ξένοι και μας παίρνουν τις δουλειές", αλλά πρέπει να μπαίνεις στον κόπο να κάνεις αυτές τις συζητήσεις με αυτούς που διαφωνούν. Θέλει όρεξη και ψυχραιμία».

«Ο Ωνάσης, δεν ήταν συντηρητικός άνθρωπος και το Ίδρυμα έχει τις δικές του αξίες, άρα "ό,τι και να γίνει, όσο άσχημα κι αν πηγαίνουν τα πράγματα, εμείς δεν θα μπαίνουμε σε μία λογική προσαρμογής ενός άλλου trend, που θα λέει τώρα που είναι ο Τραμπ στην Αμερική, καλύτερα ό,τι κάνει η Στέγη στην Αμερική, ας μην τους μπαίνει στη μύτη, γιατί τα πράγματα έχουν αλλάξει"», προσθέτει.

Η Στέγη θα είναι στο Pride φέτος, με σύνθημα Stay Awake. «Αυτό που λέμε "Ξύπνα"», κατέληξε η Αφροδίτη Παναγιωτάκου.

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

First Intake: Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για ραντεβού σε δομές ψυχικής υγείας

Ελλάδα / First Intake: Σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για ραντεβού σε δομές ψυχικής υγείας

Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν και η ψηφιοποίηση του πρώτου αιτήματος έχει στόχο την βελτίωση της προσβασιμότητας και της αποτελεσματικότητας στην παροχή φροντίδας ψυχικής υγείας
LIFO NEWSROOM