Για τη συνύπαρξη διαφορετικών γενεών στο ίδιο περιβάλλον, τις συγκρούσεις των αναγκών τους αλλά και το πώς αυτές διαμορφώνουν το σύγχρονο εργασιακό τοπίο στην Ελλάδα συζήτησαν πέντε επαγγελματίες στο The Upfront Initiative, το συνέδριο της LiFO και της Tsomokos που διοργανώθηκε για 4η χρονιά στο Ωδείο Αθηνών, την Πέμπτη 22 Μαΐου.
Στη συζήτηση με θέμα «Νέες Ανάγκες, Παλιές Νοοτροπίες -Χαρτογραφώντας το Νέο Εργασιακό Τοπίο» παρουσιάστηκαν τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας σύμφωνα με τα οποία το 70% των εργαζομένων παρουσιάζει εργασιακό άγχος και το 1/3 δεν είναι ικανοποιημένο από τη δουλειά του.

Επικαλούμενη τα στοιχεία της έρευνας, η Μαρία Βερούχη, CEO στην Edenred, εξήγησε ότι η ικανοποίηση από τη δουλειά «σκοράρει» χαμηλότερα σε εργαζόμενους της γενιάς Ζ, όσους δεν ηγούνται κάποιας ομάδας ή όσους εργάζονται με φυσική παρουσία, ενώ το το 40% βλέπει τις αξίες της εταιρείας να μην εναρμονίζονται με τις προσωπικές του αξίες. Κοινός παρονομαστής στα παραπάνω, σύμφωνα με την ίδια είναι το μοντέλο εργασίας (φυσικό ή εξ αποστάσεως), το οποίο μεταφράζεται σε ένδειξη εμπιστοσύνης ή έλλειψή της εμπιστοσύνης προς τους εργαζόμενους, αλλά και οι προσδοκίες για την επόμενη ημέρα, καθώς όσοι έδειξαν υπομονή στην περίοδο της πανδημίας τώρα περιμένουν το «payback».

Από την πλευρά της, η Equity Partner, Audit, People and Purpose Leader στη Deloitte Greece, Ανάλια Κόκκορη βασίστηκε στα στοιχεία άλλης έρευνας σύμφωνα με τα οποία «Ζ» και «Millennials» ψάχνουν τον σκοπό, την πνευματική υγεία, το ολιστικό πακέτο, αλλά παράλληλα, αισθάνονται συνεχώς στρες και απουσία επιβράβευσης. Επεσήμανε ότι ο εργασιακός σκοπός επηρεάζει την εργασιακή ικανοποίηση και την πνευματική υγεία, ενώ τόνισε ότι όταν οι «Ζ» δεν ταυτίζονται με τις αξίες της εταιρείας, εγκαταλείπουν τη συγκεκριμένη δουλειά.

Ως εκπρόσωπος της γενιάς «Ζ», ο Μπάμπης Κουτσούμπας, CEO στη WeFor, υποστήριξε ότι η γενιά του δεν ζητά κάτι παραπάνω, αλλά κάτι εντελώς καινούριο, «την καθιέρωση νέων standards». Τόνισε την ύπαρξη ιεραρχικών μοντέλων και ηλικιακού ρατσισμού σε πολλές εταιρείες, που λειτουργεί αποτρεπτικά για τους νέους εργαζόμενους που «θέλουν να νιώθουν ότι συνδιαμορφώνουν και να αναπτυχθούν, όχι απλώς να επιβιώσουν» ενώ σχολίασε ότι ο ανάγκες της Gen Z συχνά αντιμετωπίζονται ως πονοκέφαλος και όχι ως ευκαιρία. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η σταθερότητα μπορεί να οδηγήσει σε στασιμότητα» κατέληξε.

Από την πλευρά της, η Director of Brand Relations στη SOCIALDOO, Παυλίνα Κωνσταντάρα επεσήμανε ότι η εργασιακή σχέση θέλει φροντίδα όπως κάθε σχέση, εξηγώντας ότι αυτή είναι δουλειά κυρίως της διοίκησης. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην κουλτούρα του θετικού mindset, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να πατάμε το κουμπί στην γκρίνια και να μη μεταφέρουμε την τοξικότητα στο γραφείο».

Τέλος, ο Χρήστος Παρναβέλας, Head of Employee Engagement στη Lidl Hellas, αναφέρθηκε κυρίως στη σημασία της κουλτούρας συμπερίληψης παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ενώ στο ερώτημα «πώς ακούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους», υπογράμμισε τον ρόλο των εσωτερικών ερευνών (έρευνες διαφορετικότητας, ικανοποίησης, ελκυστικότητας), αλλά και της ανάλυσης ποιοτικών στοιχείων και εξωτερικών δεδομένων. Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη της εκπαίδευσης των εργαζομένων ώστε να εφαρμόζουν στην πράξη τις καλές πολιτικές της εταιρείας.

Τη συζήτηση συντόνισε η Τατιάνα Τούντα, Chairwoman & CEO στη Hellas EA.

Παρακολουθήστε όλη τη συζήτηση εδώ.