Επανάληψη μήτηρ προκρίσεως;

Επανάληψη μήτηρ προκρίσεως; Facebook Twitter
Η Σενεγάλη νίκησε με 2-1 την Πολωνία και είναι η μόνη από τις πέντε αφρικανικές ομάδες που έχει τρεις βαθμούς στον όμιλό της.
0

Αγώνες και αγώνες έχουν κριθεί από διαιτητικά λάθη. Ολόκληρα Παγκόσμια Κύπελλα. Για κανένα ματς όμως, υψηλού επιπέδου, δεν έχει αποφασιστεί επανάληψή του, όπως έγινε για το ματς Ν. Αφρική-Σενεγάλη στα προκριματικά του φετινού Mουντιάλ.

Στις 12 Νοεμβρίου 2016 η Νότιος Αφρική υποδέχθηκε την Σενεγάλη για τον Δ' όμιλο των προκριματικών του Μουντιάλ 2018 της Αφρικανικής Ζώνης.

Με το σκορ να είναι στο 0-0 στο 40ο λεπτό ο Γκανέζος διαιτητής Ονταρτέι Λαμπτέι υπέδειξε πέναλτι σε μια φάση που δεν υπήρχε η παραμικρή υπόνοια παράβασης. Η μπάλα χτύπησε στο μπούτι του Κουλιμπαλί, ο διαιτητής είδε χέρι, έδωσε πέναλτι και έγινε ο κακός χαμός.

Οι Σενεγαλέζοι προχώρησαν σε καταγγελία μετά το ματς και 10 μήνες μετά δικαιώθηκαν.

Σήμερα, η Σενεγάλη είναι η μόνη από τις πέντε αφρικανικές ομάδες που κέρδισε την πρώτη αγωνιστική. Η χώρα που πήγε στο Μουντιάλ από μια πρωτόγνωρη απόφαση να επαναληφθεί ένας αγώνας λόγω διαιτητικής χειραγώγησης, κρατά ψηλά τη σημαία της «μαύρης» ηπείρου

Η FIFA, παρά τ' ότι διευκρίνισε ότι δεν επιρρίπτει ευθύνη σε καμία από τις δύο ομοσπονδίες, αποφάσισε επανάληψη του αγώνα καθώς έκρινε ότι ο Γκανέζος διαιτητής επηρέασε με δόλο την εξέλιξη του αγώνα και τον τιμώρησε με ισόβιο αποκλεισμό από κάθε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο.


Στον νέο αγώνα που έγινε στις 10 Νοεμβρίου 2017 η Σενεγάλη νίκησε 0-2 και με αυτό τον εντυπωσιακό τρόπο προκρίθηκε στο μουντιάλ της Ρωσίας.

 

«Η μπάλα στο μπούτι και πέναλτι»

Στο χθεσινό ματς απέναντι στην Πολωνία και μπροστά στα μάτια του προέδρου της χώρας Μάκι Σαλ, ο οποίος πήρε 12 μέρες άδεια(!)για να δει τους αγώνες από κοντά, η Σενεγάλη δεν εντυπωσίασε. Εκμεταλλεύτηκε όμως τα λάθη της πολωνικής άμυνας και κέρδισε κάνοντας το 2 στα 2 σε δικές της πρεμιέρες στη διοργάνωση.

Είχε προηγηθεί η μεγάλη έκπληξη στην πρεμιέρα του Μουντιάλ του 2002 όταν η πρωτάρα σε τελική φάση Σενεγάλη κέρδισε την παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία.


Ακολούθησαν δύο ισοπαλίες με Δανία και Ουρουγουάη και η Σενεγάλη προκρίθηκε στον Όμιλο στέλνοντας Γάλλους και Ουρουγουανούς πρόωρα στο σπίτι τους.

Στην φάση των 16 η Σενεγάλη κέρδισε και απέκλεισε και τη Σουηδία πριν αποκλειστεί από την Τουρκία στα προημιτελικά.

Δεν ξέρουμε αν η Σενεγάλη θα κάνει φέτος ανάλογα επιτυχημένη πορεία. Οι συμπτώσεις πάντως είναι κάμποσες.Νίκη στην πρεμιέρα τότε, νίκη και τώρα.


Ηγέτης τότε της ομάδας ήταν ο Ελ Χατζί Ντιουφ που διέπρεψε με τη Λίβερπουλ και σήμερα εμφανίζεται να επιθυμεί να γίνει πρόεδρος της χώρας! Ηγέτης σήμερα είναι ένας άλλος παιχταράς που διαπρέπει με τη Λίβερπουλ ο Σάντιο Μανέ.


Προπονητής τότε ένας μακρυμάλλης, ο Μπρυνό Μετσύ, ο επονομαζόμενος και «Λευκός Μάγος». Προπονητής σήμερα ένας παίκτης της τότε ομάδας, επίσης μακρυμάλλης Αλιού Σισέ.

Επανάληψη μήτηρ προκρίσεως; Facebook Twitter
Προπονητής στο Μουντιάλ του 2002 ήταν ο Μπρυνό Μετσύ.
Επανάληψη μήτηρ προκρίσεως; Facebook Twitter
Ο Αλιού Σισέ, νυν προπονητής της Σενεγάλης.

Μετά τη νίκη επί της Γαλλίας το 2002 ο τότε σκόρερ Πάπα Μπούμπα Ντιοπ είχε πει ότι η νίκη είναι αφιερωμένη σε όλο το αφρικανικό ποδόσφαιρο.

Σήμερα, η Σενεγάλη είναι η μόνη από τις πέντε αφρικανικές ομάδες που κέρδισε την πρώτη αγωνιστική. Η χώρα που πήγε στο Μουντιάλ από μια πρωτόγνωρη απόφαση να επαναληφθεί ένας αγώνας λόγω διαιτητικής χειραγώγησης, κρατά ψηλά τη σημαία της «μαύρης» ηπείρου.

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ