Δόμνα Μιχαηλίδου στο Upfront Initiative: Στοχευμένοι έλεγχοι, για να αντιμετωπίσουμε το εργασιακό human trafficking

Δόμνα Μιχαηλίδου στο Upfront Initiative: Στοχευμένοι έλεγχοι, για να αντιμετωπίσουμε το εργασιακό human trafficking Facebook Twitter
Δόμνα Μιχαηλίδου στο Upfront Initiative/ Φωτ.: Nick Paleologos
0

«Πόσο εύκολα η ελληνική κοινωνία μπορεί να ενσωματώσει έναν εργαζόμενο, ο οποίος έχει διαφορετικό χρώμα ή μιλά διαφορετική γλώσσα;». Αυτό ήταν το επίκεντρο της συζήτησης στο πάνελ «Πόσες γλώσσες μιλά η αγορά εργασίας στην Ελλάδα;», υπό τον συντονισμό του Γιάννη Πανταζόπουλου, αρχισυντάκτη στη LiFO, στο συνέδριο της πρωτοβουλίας «The Upfront Initiative», που υποστηρίζει και προωθεί την ισότητα, τη συμπερίληψη, την ποικιλομορφία και την ορατότητα στον εργασιακό χώρο και διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά στο Ωδείο Αθηνών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέδειξε το ζήτημα της παραβατικότητας και του εργασιακού human trafficking. «Ξέρουμε πού η παραβατικότητα είναι υψηλή [...] Εκεί, όπου απασχολούνται πολίτες τρίτων χωρών ή ανήλικοι, αλλά και στην εποχική εργασία» σχολίασε, μεταξύ άλλων. «Για τον λόγο αυτό», προσέθεσε, «γίνονται συνεχώς έλεγχοι από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι είναι και ποσοτικά περισσότεροι, αλλά και πιο στοχευμένοι».

Αναφορικά με τα τρέχοντα προβλήματα, «η μεγάλη αγωνία είναι να βρούμε ανθρώπινο δυναμικό για τους εργοδότες», εξήγησε η κυρία Μιχαηλίδου και σημείωσε ότι, ενώ η ανεργία είναι μονοψήφια, οι εργοδότες ψάχνουν να βρουν εργαζόμενους. Τι πρέπει να κάνουμε; Η αρμόδιος υπουργός έδωσε τρεις συγκεκριμένες απαντήσεις. Πρώτον, να δοθούν κίνητρα σε κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν χαμηλή εκπροσώπηση στην αγορά εργασίας. Δεύτερον, να καταρτίσουμε τους πολίτες, ώστε να καλύπτουν τις όποιες ανάγκες της αγοράς και, τρίτον, ανέφερε τις μετακλήσεις, οι οποίες αφορούν τις ανάγκες των εργοδοτών ανά περιφέρεια και την εισροή εργαζομένων από το εξωτερικό.

Όπως υπογράμμισε η κυρία Μιχαηλίδου, «εφέτος, θα γίνουν 32.000 μετακλήσεις. Επειδή, όμως, οι μετακλήσεις είναι μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, υπάρχει και η επιλογή των διμερών συμφωνιών, όπως π.χ. με την Αίγυπτο». Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε και την τροπολογία, η οποία προβλέπει τη νομιμοποίηση όσων προσφέρουν στην αγορά εργασίας, μετά από τρία χρόνια παράνομης παρουσίας στη χώρα, αντί επτά, όπως ίσχυε προηγουμένως.

Δόμνα Μιχαηλίδου στο Upfront Initiative: Στοχευμένοι έλεγχοι, για να αντιμετωπίσουμε το εργασιακό human trafficking Facebook Twitter
«Πόσες γλώσσες μιλά η αγορά εργασίας στην Ελλάδα;», υπό τον συντονισμό του Γιάννη Πανταζόπουλου, αρχισυντάκτη στη LiFO, στο συνέδριο της πρωτοβουλίας «The Upfront Initiative»/ Φωτ.: Nick Paleologos

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η Larysa Slobodian, ιδιοκτήτρια του Café Bar-Bistro 67. Η ίδια ήρθε στην Ελλάδα από την Ουκρανία, μετά την έκρηξη στο Τσέρνομπιλ. Όπως είπε, «στην αρχή, ήταν παράνομη, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να προσαρμοστεί στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας». Όπως θυμάται, δούλευε ταυτόχρονα σε 3-4 δουλειές στη λάντζα και κοιμόταν ελάχιστες ώρες. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, «στα δύσκολα αυτά χρόνια, δέχθηκε σεξιστικές και ρατσιστικές συμπεριφορές. Πλέον, όμως, έχει αποκτήσει σεβασμό και από τους ανθρώπους οι οποίοι στην αρχή της φέρθηκαν σκληρά».

Από την πλευρά του, ο Nikos-Deji Odubitan, Founder & Managing Director της Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity, τόνισε τη σημασία αναγνώρισης των αναγκών της αγοράς εργασίας, «ώστε να φτιάξουμε μία συμπεριληπτική κοινωνία, η οποία θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όσους βρίσκονται στη χώρα». Το τελευταίο διάστημα, έχει γίνει αρκετή πρόοδος, όπως παραδέχθηκε, καθώς υπάρχει αναγνώριση των προβλημάτων των μεταναστών. Όμως, κατά την άποψή του, τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα, ιδίως στο κομμάτι της ενσωμάτωσης. Μάλιστα, άσκησε κριτική στον θεσμικό ρατσισμό, ο οποίος δυσκολεύει σημαντικά την ενσωμάτωση.

Δόμνα Μιχαηλίδου στο Upfront Initiative: Στοχευμένοι έλεγχοι, για να αντιμετωπίσουμε το εργασιακό human trafficking Facebook Twitter
Larysa Slobodian/ Φωτ.: Nick Paleologos

Τέλος, η Αλεξάνδρα Καραγιάννη, δικηγόρος-υπερασπίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ActRom NGO, εστίασε στις κοινότητες των Ρομά, όπου παρατηρείται υψηλό ποσοστό μαθητικής διαρροής. «Ένα παιδί που ζει αποκομμένο από τον αστικό ιστό, πόσο εύκολο είναι να παρακολουθήσει το σχολείο και πόσο είναι αναγκαίο από τη στιγμή που η οικογένεια αντιμετωπίζει βιοποριστικά προβλήματα;» διερωτήθηκε. «Πρέπει να δημιουργήσουμε ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά Ρομά και να διευκολύνουμε την πρόσβαση στο σχολείο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα, γιατί χάνουμε γενιές» κατέληξε.

Το συνέδριο «The Upfront Initiative» διοργανώνεται από τη LiFO και την Tsomokos Communications, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με τη στήριξη του Δήμου Αθηναίων και του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Δόμνα Μιχαηλίδου στο Upfront Initiative: Στοχευμένοι έλεγχοι, για να αντιμετωπίσουμε το εργασιακό human trafficking Facebook Twitter
Αλεξάνδρα Καραγιάννη, Nikos-Deji Odubitan/ Φωτ.: Nick Paleologos
Πολιτική
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

The updront initiative III

The Upfront Initiative 2024 - Από την τυπική στην ουσιαστική συμπερίληψη

Στην 3η και καλύτερη μέχρι στιγμής διοργάνωση, 70 καλεσμένοι και περισσότεροι από 1.000 σύνεδροι πήραν μέρος σ’ έναν δεκάωρο μαραθώνιο συναρπαστικών συζητήσεων με έναν κοινό στόχο: τη συμπερίληψη, τις ίσες ευκαιρίες, και την αντιμετώπιση των διακρίσεων στην εργασία και την κοινωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Live - The Upfront Initiative 2024: Οι σημαντικότερες στιγμές του συνεδρίου

Ελλάδα / The Upfront Initiative 2024: Δείτε τις σημαντικότερες στιγμές του συνεδρίου

Όλες οι συζητήσεις που διεξήχθησαν στο τρίτο συνέδριο της διοργάνωσης «The Upfront Initiative» για τη συμπερίληψη στην εργασία, παρουσία του πρωθυπουργού και κορυφαίων προσωπικοτήτων της πολιτικής, του εταιρικού κόσμου, της τέχνης, της δημοσιογραφίας και της κοινωνίας των πολιτών.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM