Η συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο είναι ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν

Η συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο είναι ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν Facebook Twitter
0

 Πρόσφατα συμμετείχατε στο ετήσιο συνέδριο «The Upfront Initiative 2024» που προωθεί την ισότητα, την ορατότητα, τη συμπερίληψη και την ποικιλομορφία στον χώρο εργασίας, το οποίο η Εθνική Ασφαλιστική υποστήριξε ως χορηγός. Ποιες αρχές και αξίες υποστηρίζετε και έχετε ψηλά στην ατζέντα σας στην Εθνική Ασφαλιστική αναφορικά με τους ανθρώπους σας;

Στην Εθνική Ασφαλιστική πιστεύουμε ότι το σημαντικότερο κεφάλαιο που κινεί μια εταιρεία μπροστά είναι οι άνθρωποί της. Εμείς επενδύουμε ενεργά στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος βασισμένο στις αρχές της συνεργασίας, ισότητας και δικαιοσύνης και συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που έχουμε επιτύχει το 57% των εργαζομένων μας να είναι γυναίκες, όπως επίσης και το ότι γυναίκες κατέχουν το 40% των θέσεων ευθύνης. Επιπλέον, έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε το 4% των εργαζομένων μας να αποτελούνται από ΑμεΑ, το οποίο φυσικά οδηγεί σε πολλές δράσεις από πλευράς μας, ώστε να εξασφαλίζουμε ότι είμαστε μια προσβάσιμη εταιρεία, από όλες τις πτυχές. 

Ντάλια Τόμπρου, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού‎ Εθνικής ΑσφαλιστικήςΤαυτόχρονα, είναι σημαντικό για εμάς να συνεισφέρουμε όπως μπορούμε στην ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων μας. Διατηρούμε  24ωρη τηλεφωνική γραμμή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης για όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, με σκοπό να σταθούμε δίπλα τους σε οποιαδήποτε στιγμή. Ταυτόχρονα, προσφέρουμε υπηρεσίες διατροφολόγου στις εγκαταστάσεις μας, ώστε να έχει την επιλογή όποιος επιθυμεί να μάθει περισσότερα για τη σωστή διατροφή και να συνεισφέρει στην υγεία του. Παράλληλα, σχεδιάζουμε awareness sessions, podcasts και ομιλίες, με διαφορετική θεματική κάθε φορά, τα οποία επικεντρώνονται στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου μας δυναμικού, εστιάζοντας στην ψυχική τους ευημερία, αλλά και στην ευαισθητοποίησή τους, ώστε να δημιουργήσουμε μαζί ένα ακόμα πιο συμπεριληπτικό περιβάλλον.


 — Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο αντίκτυπος αυτής της πρωτοβουλίας για τις συνθήκες σε εργασιακούς χώρους της Ελλάδας;

Η ενίσχυση αυτών των πρωτοβουλιών προωθεί κατευθυντήριες γραμμές, προς τις επιχειρήσεις, που αναδεικνύουν τη σημαντικότητα της συμπερίληψης, ως ένα ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν τους. Συνήθως, αυτές οι πρωτοβουλίες συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο διαφοροποιημένου, προοδευτικού και ανοικτού περιβάλλοντος εργασίας που ωφελεί τόσο τους εργαζομένους όσο και την επιχείρηση συνολικά. Πιστεύω ότι ο αντίκτυπος είναι πολύ σημαντικός, επειδή φέρνει μια στροφή στον τρόπο σκέψης εντός του ελληνικού επιχειρηματικού κλάδου. Πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις συνειδητοποιούν ότι η επιτυχία δεν έρχεται μόνο από τους αριθμούς. Το επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται απλά στη κερδοφορία, εις βάρος των εργαζομένων, απλά δεν είναι βιώσιμο. Αντιθέτως, όταν επενδύεις στους ανθρώπους σου, στο περιβάλλον τους, στην εταιρική σου κουλτούρα, δημιουργείς μια εταιρεία με μεγάλη αξία για τους ανθρώπους σου. Ως αποτέλεσμα, συνεισφέρεις στην μακροπρόθεσμη κερδοφορία της, εφόσον έχεις ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρονται για το μέλλον της εταιρείας και που θέλουν να επενδύσουν σε αυτή όπως μπορούν.


 Πιστεύετε ότι το θέμα της συμπερίληψης θα μας απασχολήσει περισσότερο στο μέλλον; Τι πιστεύτε ότι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις και η πολιτεία για να αντιμετωπιστεί το θέμα της συμπερίληψης;

Πιστεύω ότι σίγουρα στο επόμενο διάστημα το θέμα της συμπερίληψης στον εργασιακό χώρο θα απασχολήσει όλες τις εταιρείες περισσότερο από ποτέ. Γιατί η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα είμαστε ακόμα αρκετά πίσω σε αυτό το κομμάτι, κυρίως επειδή πολλές ελληνικές εταιρείες δε βλέπουν ακόμα την αξία της επένδυσης στη δημιουργία μιας συμπεριληπτικής εταιρικής κουλτούρας. Όμως, όπως βλέπουμε από την όλο και αυξανόμενη συμμετοχή στην πρωτοβουλία αυτή από μεγάλες εταιρείες και σημαντικές προσωπικότητες από όλους τους κλάδους, η ελληνική σκηνή είναι έτοιμη για αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα η ουσιαστική συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο, οι επιχειρήσεις χρειάζεται να επενδύσουν στην εκπαίδευση και εξέλιξη των ανθρώπων τους, αλλά και σε δραστηριότητες που προωθούν τον διάλογο και την ορατότητα. Παράλληλα, η πολιτεία θα πρέπει επίσης με συγκεκριμένες νομοθετικές ενέργειες να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για τον ελληνικό επιχειρηματικό κλάδο, ώστε να προωθηθεί περαιτέρω η σημασία και η αξία δημιουργίας ενός εργασιακού περιβάλλοντος που εμπνέει εμπιστοσύνη και δικαιοσύνη για όλους.

Εάν η γυναίκα καταφέρει να βρει τις ισορροπίες μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής της ζωής, μπορεί να τα καταφέρει. Ο συγκερασμός των πολλαπλών ρόλων, που καλείται μια γυναίκα να καλύψει, είναι μια τέχνη καθημερινής ισορροπίας. Στο σημείο αυτό, καταλυτικός είναι και ο ρόλος του συντρόφου, ο οποίος πρέπει με ωριμότητα, να βοηθά και να στηρίζει μια γυναίκα, ώστε μαζί, ως ομάδα, να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ίσης επαγγελματικής εξέλιξης


 — Μια από σας θεματικές που συζητήθηκε ήταν η συμπερίληψη των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον. Ως γυναίκα σε υψηλόβαθμη θέση, ποια είναι η εμπειρία σας στον εργασιακό χώρο; Ποιες οι προκλήσεις για μια γυναίκα σε ανάλογη θέση και ποια είναι τα περιθώρια για να αυξηθούν οι γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις;

Προσωπικά, μπορώ να πω ότι δε βίωσα επαγγελματική διάκριση λόγω φύλου, ίσως γιατί είχα την τύχη να βρεθούν στο δρόμο μου άντρες, πατέρας, σύζυγος, προϊστάμενοι και συνάδελφοι, που εκτιμούσαν τις επαγγελματικές ικανότητες των γυναικών. Θεωρώ όμως, ότι μια γυναίκα πρέπει να καταβάλει μια μεγαλύτερη προσπάθεια σε σχέση με έναν άντρα για να φτάσει στο ίδιο σημείο. Αν και οι γυναίκες έχουν κάνει σημαντικά βήματα στο πεδίο της επαγγελματικής καταξίωσης, υπάρχει ακόμη αρκετός χώρος για ανάπτυξη και ενδυνάμωση. Θέλουμε να καταρρίψουμε την έως τώρα επικρατούσα κοινωνική άποψη πως είναι δύσκολο να συμβαδίσει ο ρόλος της γυναίκας ως μητέρα και ως στέλεχος μιας επιχείρησης. Αυτό ξεκινάει πρώτα από όλα από τις οικογένειες μας, το πώς μεγαλώνουμε τις κόρες μας και πώς μαθαίνουμε στους γιούς μας να εκτιμούν, να θαυμάζουν και να θεωρούν ισότιμες τις γυναίκες. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, ώστε να ενημερώσουμε και να εκπαιδεύσουμε τις επόμενες γενιές, αλλά και να ενδυναμώσουμε γυναίκες που έχουν ανάλογους στόχους. Να εμπνεύσουμε τις νέες γυναίκες, με ενσυναίσθηση και πρακτικές συμβουλές. Πιστεύω ότι εάν η γυναίκα καταφέρει να βρει τις ισορροπίες μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής της ζωής, μπορεί να τα καταφέρει. Ο συγκερασμός των πολλαπλών ρόλων, που καλείται μια γυναίκα να καλύψει, είναι μια τέχνη καθημερινής ισορροπίας. Στο σημείο αυτό, καταλυτικός είναι και ο ρόλος του συντρόφου, ο οποίος πρέπει με ωριμότητα, να βοηθά και να στηρίζει μια γυναίκα, ώστε μαζί, ως ομάδα, να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ίσης επαγγελματικής εξέλιξης. Όσο για τα περιθώρια εξέλιξης γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις; Θα πρέπει να φτάσουμε να απαντάμε: «Τόσα όσα και των ανδρών!» 


 — Υπάρχει στην εταιρεία σας πλάνο για να προωθηθούν αυτά τα θέματα στο μέλλον;

Η δημιουργία μιας εταιρικής κουλτούρας που είναι βασισμένη στη συμπερίληψη, την ορατότητα και τη δικαιοσύνη, αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Ο μετασχηματισμός με τον οποίο προχωράμε δυναμικά στην Εθνική Ασφαλιστική έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τόσο εντός όσο και εκτός της εταιρείας. Για εμάς δεν αρκεί το ότι είμαστε αποτελεσματικοί και αξιόπιστοι απέναντι στους ασφαλισμένους μας, αλλά πιστεύουμε ότι είναι εξίσου σημαντικό να επενδύουμε συστηματικά στους ανθρώπους μας, με την συνεχή εκπαίδευση τους και τη συνολική εξέλιξη του προσωπικού μας. Σκοπός μας είναι αναπτύξουμε περαιτέρω ένα περιβάλλον το οποίο υποστηρίζει το διάλογο και τη συνεργασία, με ενσωματωμένη τη διαφορετικότητα και την συμπερίληψη στη λειτουργία μας. Για αυτό έχουμε θεσπίσει πολιτικές, όπως προστασία ενάντια στην παρενόχληση, στις διακρίσεις, διαδικασίες ίσων ευκαιριών ανέλιξης, εξέλιξης ταλέντων, τηλεργασίας και διεξάγουμε έρευνες για τη μέτρηση της δέσμευσης και ικανοποίησης των εργαζομένων, με σκοπό να εντοπιστούν τα σημεία που χρήζουν ανάπτυξης και να υλοποιηθούν ενέργειες βελτίωσης  της εργασιακής εμπειρίας του συνόλου των εργαζομένων μας. Ταυτόχρονα, μένουμε πάντα ανοιχτοί στην κοινωνία και αγκαλιάζουμε τις νέες εξελίξεις. Στόχος μας θα πρέπει να είναι, στις επόμενες γενιές, να μην υπάρχουν διακρίσεις, φύλου, οικογενειακής κατάστασης, σεξουαλικών προτιμήσεων, εθνικότητας ή φυσικών αδυναμιών. 

Θέματα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

The updront initiative III

The Upfront Initiative 2024 - Από την τυπική στην ουσιαστική συμπερίληψη

Στην 3η και καλύτερη μέχρι στιγμής διοργάνωση, 70 καλεσμένοι και περισσότεροι από 1.000 σύνεδροι πήραν μέρος σ’ έναν δεκάωρο μαραθώνιο συναρπαστικών συζητήσεων με έναν κοινό στόχο: τη συμπερίληψη, τις ίσες ευκαιρίες, και την αντιμετώπιση των διακρίσεων στην εργασία και την κοινωνία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Lifo Videos / Στέφανος Ροζάνης: «Τα Εξάρχεια εκβαρβαρίστηκαν»

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας, γνωστός και ως «αναρχικός φιλόσοφος», μιλά χωρίς ωραιοποιήσεις για την πολιτική που έχει καταντήσει λογιστική διαχείριση και για την ακροδεξιά που ολοένα περισσότερο θυμίζει θρησκευτική δεισιδαιμονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Radio Lifo / Πώς η Αθήνα έφτασε να έχει παγκόσμια πρωτιά στα άδεια και εγκαταλελειμμένα σπίτια

Την ώρα που ένας στους πέντε πολίτες της χώρας ζει υπό τον μόνιμο φόβο της απώλειας της στέγης του, η Αθήνα κατέχει ένα τρομακτικό ρεκόρ. Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον οικονομολόγο και συγγραφέα Δημήτρη Ιωάννου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Lifo Videos / Παύλος Τσίμας: «H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ευνοεί τον ρόλο της Τουρκίας»

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της νέας σύγκρουσης Ισραήλ–Ιράν; Πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από τις εξελίξεις; Και γιατί βγαίνει κερδισμένος ο Ερντογάν; Ο Παύλος Τσίμας συζητά με τον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο Καβάφης μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών

Τι μπορεί να σημαίνει σήμερα ο Καβάφης για έναν σκηνοθέτη και μια εικαστικό; Πώς «διαβάζεται» η μορφή του μέσα από το βλέμμα δύο σύγχρονων δημιουργών με διαφορετικές διαδρομές; Ο σκηνοθέτης Αριστοτέλης Μαραγκός, με διεθνή εμπειρία, και η εικαστικός Farida El Gazzar, με κοσμοπολίτικη πορεία, αντλούν έμπνευση από τον ποιητή, τη σχέση τους με την Αλεξάνδρεια και τα ευρήματα του Αρχείου Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Οι Άλλοι / Ανδρέας Τετέι: «Πονάει πολύ το να σε αποκαλούν “μαϊμού” στο γήπεδο»

Ο παίκτης της Κηφισιάς θυμάται την καθημερινότητά του στη Φωκίωνος Νέγρη, εξηγεί γιατί μπήκε στο ποδόσφαιρο και περιγράφει την εμπειρία του από τον ρατσισμό που επικρατεί στα γήπεδα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστε αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Radio Lifo / Πόσα νέα σπίτια και πόσους τουρίστες αντέχουν ακόμα τα νησιά;

Στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα στα νησιά– τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συχνά το φαινόμενο πολίτες και οργανώσεις να προσφεύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να σταματήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ή σχέδια δόμησης που απειλούν τοπία και οικοσυστήματα. Τι μας λέει αυτό για το θεσμικό μας σύστημα;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Lifo Videos / Γιάννης Παντελάκης: Το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» πουλάει

Ο αρθρογράφος της LIFO σχολιάζει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα για τη δημιουργία νέων κομμάτων και εξηγεί γιατί «οι ικανοί δεν μπαίνουν πια στην πολιτική».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αυγερόπουλος: Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

Γιώργος Αυγερόπουλος / «Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

O βραβευμένος πολεμικός ανταποκριτής περιγράφει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις πιο σκληρές μνήμες του από τη Γάζα και εξηγεί γιατί η παρούσα κρίση δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Ψυχή & Σώμα / Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Πώς θα βγουν αλώβητοι οι γονείς από τον «οδοστρωτήρα» που λέγεται παιδικά πάρτι; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον εικαστικό Αλέξανδρο Γεωργίου, μπαμπά του οκτάχρονου Παναγιώτη, και τη Νινέττα Γιακιντζή, μαμά του εφτάχρονου Ιάσονα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Pan Pan: «Πάντα αναζητάω να βλέπω την πόλη από ψηλά»

Lifo Videos / Pan Pan: «Μ' αρέσει πάντα να βλέπω την πόλη από ψηλά»

O Pan Pan δεν είναι μόνο μουσικός ή κομίστας· ό,τι δημιουργεί μοιάζει συχνά με μια προσωπική ξενάγηση στην Αθήνα των ’90s και των ΄00s, μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού που μεγάλωσε στην «κρυμμένη» γειτονιά του Πολυγώνου.