Η συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο είναι ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν

Η συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο είναι ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν Facebook Twitter
0

 Πρόσφατα συμμετείχατε στο ετήσιο συνέδριο «The Upfront Initiative 2024» που προωθεί την ισότητα, την ορατότητα, τη συμπερίληψη και την ποικιλομορφία στον χώρο εργασίας, το οποίο η Εθνική Ασφαλιστική υποστήριξε ως χορηγός. Ποιες αρχές και αξίες υποστηρίζετε και έχετε ψηλά στην ατζέντα σας στην Εθνική Ασφαλιστική αναφορικά με τους ανθρώπους σας;

Στην Εθνική Ασφαλιστική πιστεύουμε ότι το σημαντικότερο κεφάλαιο που κινεί μια εταιρεία μπροστά είναι οι άνθρωποί της. Εμείς επενδύουμε ενεργά στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος βασισμένο στις αρχές της συνεργασίας, ισότητας και δικαιοσύνης και συμμετέχουμε ενεργά σε κάθε πρωτοβουλία που ενισχύει τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που έχουμε επιτύχει το 57% των εργαζομένων μας να είναι γυναίκες, όπως επίσης και το ότι γυναίκες κατέχουν το 40% των θέσεων ευθύνης. Επιπλέον, έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε το 4% των εργαζομένων μας να αποτελούνται από ΑμεΑ, το οποίο φυσικά οδηγεί σε πολλές δράσεις από πλευράς μας, ώστε να εξασφαλίζουμε ότι είμαστε μια προσβάσιμη εταιρεία, από όλες τις πτυχές. 

Ντάλια Τόμπρου, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού‎ Εθνικής ΑσφαλιστικήςΤαυτόχρονα, είναι σημαντικό για εμάς να συνεισφέρουμε όπως μπορούμε στην ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων μας. Διατηρούμε  24ωρη τηλεφωνική γραμμή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης για όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, με σκοπό να σταθούμε δίπλα τους σε οποιαδήποτε στιγμή. Ταυτόχρονα, προσφέρουμε υπηρεσίες διατροφολόγου στις εγκαταστάσεις μας, ώστε να έχει την επιλογή όποιος επιθυμεί να μάθει περισσότερα για τη σωστή διατροφή και να συνεισφέρει στην υγεία του. Παράλληλα, σχεδιάζουμε awareness sessions, podcasts και ομιλίες, με διαφορετική θεματική κάθε φορά, τα οποία επικεντρώνονται στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου μας δυναμικού, εστιάζοντας στην ψυχική τους ευημερία, αλλά και στην ευαισθητοποίησή τους, ώστε να δημιουργήσουμε μαζί ένα ακόμα πιο συμπεριληπτικό περιβάλλον.


 — Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο αντίκτυπος αυτής της πρωτοβουλίας για τις συνθήκες σε εργασιακούς χώρους της Ελλάδας;

Η ενίσχυση αυτών των πρωτοβουλιών προωθεί κατευθυντήριες γραμμές, προς τις επιχειρήσεις, που αναδεικνύουν τη σημαντικότητα της συμπερίληψης, ως ένα ουσιαστικό και απαραίτητο στοιχείο του επιχειρείν τους. Συνήθως, αυτές οι πρωτοβουλίες συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο διαφοροποιημένου, προοδευτικού και ανοικτού περιβάλλοντος εργασίας που ωφελεί τόσο τους εργαζομένους όσο και την επιχείρηση συνολικά. Πιστεύω ότι ο αντίκτυπος είναι πολύ σημαντικός, επειδή φέρνει μια στροφή στον τρόπο σκέψης εντός του ελληνικού επιχειρηματικού κλάδου. Πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις συνειδητοποιούν ότι η επιτυχία δεν έρχεται μόνο από τους αριθμούς. Το επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται απλά στη κερδοφορία, εις βάρος των εργαζομένων, απλά δεν είναι βιώσιμο. Αντιθέτως, όταν επενδύεις στους ανθρώπους σου, στο περιβάλλον τους, στην εταιρική σου κουλτούρα, δημιουργείς μια εταιρεία με μεγάλη αξία για τους ανθρώπους σου. Ως αποτέλεσμα, συνεισφέρεις στην μακροπρόθεσμη κερδοφορία της, εφόσον έχεις ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρονται για το μέλλον της εταιρείας και που θέλουν να επενδύσουν σε αυτή όπως μπορούν.


 Πιστεύετε ότι το θέμα της συμπερίληψης θα μας απασχολήσει περισσότερο στο μέλλον; Τι πιστεύτε ότι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις και η πολιτεία για να αντιμετωπιστεί το θέμα της συμπερίληψης;

Πιστεύω ότι σίγουρα στο επόμενο διάστημα το θέμα της συμπερίληψης στον εργασιακό χώρο θα απασχολήσει όλες τις εταιρείες περισσότερο από ποτέ. Γιατί η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα είμαστε ακόμα αρκετά πίσω σε αυτό το κομμάτι, κυρίως επειδή πολλές ελληνικές εταιρείες δε βλέπουν ακόμα την αξία της επένδυσης στη δημιουργία μιας συμπεριληπτικής εταιρικής κουλτούρας. Όμως, όπως βλέπουμε από την όλο και αυξανόμενη συμμετοχή στην πρωτοβουλία αυτή από μεγάλες εταιρείες και σημαντικές προσωπικότητες από όλους τους κλάδους, η ελληνική σκηνή είναι έτοιμη για αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα η ουσιαστική συμπερίληψη στον ελληνικό εργασιακό χώρο, οι επιχειρήσεις χρειάζεται να επενδύσουν στην εκπαίδευση και εξέλιξη των ανθρώπων τους, αλλά και σε δραστηριότητες που προωθούν τον διάλογο και την ορατότητα. Παράλληλα, η πολιτεία θα πρέπει επίσης με συγκεκριμένες νομοθετικές ενέργειες να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για τον ελληνικό επιχειρηματικό κλάδο, ώστε να προωθηθεί περαιτέρω η σημασία και η αξία δημιουργίας ενός εργασιακού περιβάλλοντος που εμπνέει εμπιστοσύνη και δικαιοσύνη για όλους.

Εάν η γυναίκα καταφέρει να βρει τις ισορροπίες μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής της ζωής, μπορεί να τα καταφέρει. Ο συγκερασμός των πολλαπλών ρόλων, που καλείται μια γυναίκα να καλύψει, είναι μια τέχνη καθημερινής ισορροπίας. Στο σημείο αυτό, καταλυτικός είναι και ο ρόλος του συντρόφου, ο οποίος πρέπει με ωριμότητα, να βοηθά και να στηρίζει μια γυναίκα, ώστε μαζί, ως ομάδα, να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ίσης επαγγελματικής εξέλιξης


 — Μια από σας θεματικές που συζητήθηκε ήταν η συμπερίληψη των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον. Ως γυναίκα σε υψηλόβαθμη θέση, ποια είναι η εμπειρία σας στον εργασιακό χώρο; Ποιες οι προκλήσεις για μια γυναίκα σε ανάλογη θέση και ποια είναι τα περιθώρια για να αυξηθούν οι γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις;

Προσωπικά, μπορώ να πω ότι δε βίωσα επαγγελματική διάκριση λόγω φύλου, ίσως γιατί είχα την τύχη να βρεθούν στο δρόμο μου άντρες, πατέρας, σύζυγος, προϊστάμενοι και συνάδελφοι, που εκτιμούσαν τις επαγγελματικές ικανότητες των γυναικών. Θεωρώ όμως, ότι μια γυναίκα πρέπει να καταβάλει μια μεγαλύτερη προσπάθεια σε σχέση με έναν άντρα για να φτάσει στο ίδιο σημείο. Αν και οι γυναίκες έχουν κάνει σημαντικά βήματα στο πεδίο της επαγγελματικής καταξίωσης, υπάρχει ακόμη αρκετός χώρος για ανάπτυξη και ενδυνάμωση. Θέλουμε να καταρρίψουμε την έως τώρα επικρατούσα κοινωνική άποψη πως είναι δύσκολο να συμβαδίσει ο ρόλος της γυναίκας ως μητέρα και ως στέλεχος μιας επιχείρησης. Αυτό ξεκινάει πρώτα από όλα από τις οικογένειες μας, το πώς μεγαλώνουμε τις κόρες μας και πώς μαθαίνουμε στους γιούς μας να εκτιμούν, να θαυμάζουν και να θεωρούν ισότιμες τις γυναίκες. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, ώστε να ενημερώσουμε και να εκπαιδεύσουμε τις επόμενες γενιές, αλλά και να ενδυναμώσουμε γυναίκες που έχουν ανάλογους στόχους. Να εμπνεύσουμε τις νέες γυναίκες, με ενσυναίσθηση και πρακτικές συμβουλές. Πιστεύω ότι εάν η γυναίκα καταφέρει να βρει τις ισορροπίες μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής της ζωής, μπορεί να τα καταφέρει. Ο συγκερασμός των πολλαπλών ρόλων, που καλείται μια γυναίκα να καλύψει, είναι μια τέχνη καθημερινής ισορροπίας. Στο σημείο αυτό, καταλυτικός είναι και ο ρόλος του συντρόφου, ο οποίος πρέπει με ωριμότητα, να βοηθά και να στηρίζει μια γυναίκα, ώστε μαζί, ως ομάδα, να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ίσης επαγγελματικής εξέλιξης. Όσο για τα περιθώρια εξέλιξης γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις; Θα πρέπει να φτάσουμε να απαντάμε: «Τόσα όσα και των ανδρών!» 


 — Υπάρχει στην εταιρεία σας πλάνο για να προωθηθούν αυτά τα θέματα στο μέλλον;

Η δημιουργία μιας εταιρικής κουλτούρας που είναι βασισμένη στη συμπερίληψη, την ορατότητα και τη δικαιοσύνη, αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Ο μετασχηματισμός με τον οποίο προχωράμε δυναμικά στην Εθνική Ασφαλιστική έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τόσο εντός όσο και εκτός της εταιρείας. Για εμάς δεν αρκεί το ότι είμαστε αποτελεσματικοί και αξιόπιστοι απέναντι στους ασφαλισμένους μας, αλλά πιστεύουμε ότι είναι εξίσου σημαντικό να επενδύουμε συστηματικά στους ανθρώπους μας, με την συνεχή εκπαίδευση τους και τη συνολική εξέλιξη του προσωπικού μας. Σκοπός μας είναι αναπτύξουμε περαιτέρω ένα περιβάλλον το οποίο υποστηρίζει το διάλογο και τη συνεργασία, με ενσωματωμένη τη διαφορετικότητα και την συμπερίληψη στη λειτουργία μας. Για αυτό έχουμε θεσπίσει πολιτικές, όπως προστασία ενάντια στην παρενόχληση, στις διακρίσεις, διαδικασίες ίσων ευκαιριών ανέλιξης, εξέλιξης ταλέντων, τηλεργασίας και διεξάγουμε έρευνες για τη μέτρηση της δέσμευσης και ικανοποίησης των εργαζομένων, με σκοπό να εντοπιστούν τα σημεία που χρήζουν ανάπτυξης και να υλοποιηθούν ενέργειες βελτίωσης  της εργασιακής εμπειρίας του συνόλου των εργαζομένων μας. Ταυτόχρονα, μένουμε πάντα ανοιχτοί στην κοινωνία και αγκαλιάζουμε τις νέες εξελίξεις. Στόχος μας θα πρέπει να είναι, στις επόμενες γενιές, να μην υπάρχουν διακρίσεις, φύλου, οικογενειακής κατάστασης, σεξουαλικών προτιμήσεων, εθνικότητας ή φυσικών αδυναμιών. 

Θέματα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

The updront initiative III

The Upfront Initiative 2024 - Από την τυπική στην ουσιαστική συμπερίληψη

Στην 3η και καλύτερη μέχρι στιγμής διοργάνωση, 70 καλεσμένοι και περισσότεροι από 1.000 σύνεδροι πήραν μέρος σ’ έναν δεκάωρο μαραθώνιο συναρπαστικών συζητήσεων με έναν κοινό στόχο: τη συμπερίληψη, τις ίσες ευκαιρίες, και την αντιμετώπιση των διακρίσεων στην εργασία και την κοινωνία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αθήνα, δεν είσαι για όλους»

Ζούμε, ρε! / «Αθήνα, δεν είσαι για όλους»

Για πόσο ακόμα η προσβασιμότητα θα είναι ζητούμενο και όχι δεδομένο; Η ανάπηρη καλλιτέχνιδα και ηθοποιός Πατρίτσια Τόσκα μιλά για την καθημερινότητα στους δρόμους της πόλης, τις δυσκολίες που επιμένουν και τη δύναμη της τέχνης να ανοίγει δρόμους εκεί όπου η κοινωνία καθυστερεί.
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ | ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
«Παραλίγο να πεθάνω στα 17, και από τότε δεν αφήνω τίποτα για μετά»

Lifo Videos / «Παραλίγο να πεθάνω στα 17, και από τότε δεν αφήνω τίποτα για μετά»

Στα 17 του, ένα από τα πιο σπάνια αυτοάνοσα στα κόσμο τον έφερε ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Στα 21, ο Θοδωρής Ζαργκλής δεν κυνηγά απλώς στόχους, κυνηγά τον χρόνο που λίγο έλειψε να χάσει, μετατρέποντας την εμπειρία του σε κινητήρια δύναμη για να ζει πιο έντονα, πιο συνειδητά και χωρίς αναβολές.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
«Για χρόνια η Ελλάδα σιωπούσε για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια»

NEWSROOM / «Για χρόνια η Ελλάδα σιωπούσε για την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια»

Η Φωτεινή Παντζιά, επιχειρηματίας, ακτιβίστρια και γνωστή προσωπικότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, μιλάει για την επικύρωση από την Ολομέλεια του ΣτΕ της απόφασης που δίνει τη δυνατότητα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια αλλά και για τους αστερίσκους που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Σιδηροπρίονα και συναισθηματική νέκρωση

Άλλο ένα podcast 3.0 / Σιδηροπρίονα και συναισθηματική νέκρωση

Σιδηροπρίονα, κλειστοί δρόμοι και μια εβδομάδα που σου λέει ξεκάθαρα «άσ’ το, δεν είναι για σένα». Ο Θωμάς Ζάμπρας κάνει live troubleshooting στη ζωή του, ενώ παράλληλα βουτάει στο πιο περίεργο συναίσθημα όλων: το να μην αισθάνεσαι απολύτως τίποτα.
ΘΩΜΑΣ ΖΑΜΠΡΑΣ
Από το ‘Apollo 8’ στο ‘Artemis 2’: Έξι δεκαετίες μετά την πρώτη αποστολή στη Σελήνη, η διαστημική κούρσα δεν είναι πια η ίδια

Θέματα / Έξι δεκαετίες μετά την πρώτη αποστολή στη Σελήνη, η κούρσα δεν είναι πια η ίδια

Η NASA θα επιχειρήσει να στείλει τέσσερις αστροναύτες σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης τον Απρίλιο, σε μια αποστολή που δεν αντιμετωπίζει πλέον ρωσικό ανταγωνισμό αλλά κινεζικό.
THE LIFO TEAM
«Βυσσινόκηπος» στο Εθνικό με νέα, φρέσκια ματιά

The Review / Σε κάποιους άρεσε ο «Βυσσινόκηπος» στο Εθνικό

Η Βένα Γεωργακοπούλου και ο Χρήστος Παρίδης διαβάζουν, ο καθένας με τον τρόπο του, την παράσταση του Εθνικού, θυμούνται τους «Βυσσινόκηπους» που έχουν δει και ξεφυλλίζουν τη θαυμάσια μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ