Το «Τσερνόμπιλ», η σειρά φαινόμενο του HBO που αφηγείται τα δραματικά γεγονότα μετά το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, θα αποκτήσει σύντομα και ρώσικη βερσιόν.

 

Σύμφωνα με το BBC, η ρωσική κρατική τηλεόραση προετοιμάζει τη δική της εκδοχή του «Τσερνόμπιλ», η οποία όμως θα αποκλίνει από την σειρά του HBO - και από την ιστορική πραγματικότητα - υποστηρίζοντας ότι η CIA συμμετείχε στην καταστροφή.

 

 

Ο σκηνοθέτης Aleksey Muradov ισχυρίζεται ότι θα δείξει «τι πραγματικά συνέβη τότε». Σε συνέντευξή του στην Komsomolskaya Pravda, μια από τις δημοφιλέστερες εφημερίδες της Ρωσίας, ο Muradov είπε ότι η βερσιόν του θα αφηγηθεί μια εναλλακτική άποψη για την τραγωδία στο Πρίπιατ. «Υπάρχει μια θεωρία ότι οι Αμερικανοί έκαναν σαμποτάζ στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ», δήλωσε στην εφημερίδα. «Πολλοί ιστορικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ότι την ημέρα της έκρηξης, ένας πράκτορας των υπηρεσιών πληροφοριών του εχθρού, εργάστηκε στο πυρηνικό σταθμό». Το Hollywood Reporter αναφέρει ότι το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού θα επιχορηγεί τη σειρά με σχεδόν μισό εκατ. δολάρια.

 

 

Έχουν υπάρξει πολύ καλά σχόλια και κριτικές στη Ρωσία για τη σειρά, αλλά φυσικά αυτά είναι λιγότερα σε σχέση με την κριτική. Η εφημερίδα Izvestia δήλωσε ότι είναι μια πιο ρεαλιστική απεικόνιση της εποχής από ό, τι πέτυχαν οι περισσότερες ρωσικές ταινίες.  Κολακευτικά είναι τα σχόλια για το πώς η σειρά μεταφέρει τον ηρωισμό των απλών ανθρώπων.

 

Αλλά, υπήρξε και ένα κρεσέντο κριτικής. Ένας αρθρογράφος δήλωσε πως η σειρά έχει στόχο να υπονομεύσει τη σημερινή πυρηνική δραστηριότητα της Ρωσίας και κάποιοι θεωρούν πως είναι αμερικανική «προπαγάνδα», που αμαυρώνει την εικόνα της Σοβιετικής Ένωσης και υπερβάλλει ως προς τη σκληρότητα που επέδειξε η κυβέρνηση.

 

Ένας αρθρογράφος αναφέρει πως ο κύριος λόγος της αντίδρασης είναι πιθανότατα μια αίσθηση ντροπής ότι οι ΗΠΑ μιλούσαν για την ιστορία του Τσερνόμπιλ, κάτι που δεν έκανε η Ρωσία. Η Komsomolskaya Pravda δημοσίευσε αρκετά αρνητικά άρθρα σχετικά με την σειρά, με ένα από αυτά να αναφέρεται σε μια συνωμοσίας που αναφέρει πως η σειρά έγινε από ανταγωνιστές της ρωσικής κρατικής πυρηνικής εταιρείας Rosatom, για να καταστρέψει τη φήμη της χώρας ως δύναμη πυρηνικής ενέργειας.

 

Για το Κρεμλίνο, το θέμα της ιστορίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, ειδικά για τη Σοβιετική Ένωση, καθώς προσπαθούν να ενισχύσουν το αφήγημα για ένα πιο καθαρό και εξιδανικευμένο όραμα της ΕΣΣΔ και απεικονίζουν τον Πούτιν ως πνευματικό κληρονόμο του. Αυτό καθιστά εύκολο να κατανοηθεί γιατί οποιαδήποτε κριτική του σοβιετικού παρελθόντος, εκλαμβάνεται ως επίθεση στην ιδεολογική βάση εξουσίας του Κρεμλίνου.

 

Μερικοί Ρώσοι αισθάνονται ότι η εκδοχή της πραγματικότητας που προσφέρουν τα ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο ΜΜΕ δεν είναι εντελώς αντίθετη με τα ψέματα που είπε την περίοδο του Τσερνόμπιλ το σοβιετικό κράτος. Ως αποτέλεσμα, ίσως η πιο επικίνδυνη ιδέα, να είναι το βασικό ερώτημα που θέτει η σειρά Τσερνόμπιλ: «Ποιο είναι το κόστος των ψεμάτων;»