Όταν ο Ριζοσπάστης θεωρούσε το Τσερνομπίλ τελείως ακίνδυνο και τις αντιδράσεις «υστερικές»

Όταν ο Ριζοσπάστης θεωρούσε το Τσερνομπίλ τελείως ακίνδυνο και τις αντιδράσεις «υστερικές» Facebook Twitter
7

Με το που έσκασε η είδηση για το δυστύχημα, κάποιοι Έλληνες κομμουνιστές προσπαθώντας να υποστηρίξουν τη Σοβιετική Ένωση ισχυρίζονταν ότι δεν είχαν γίνει έτσι τα πράγματα, κι ότι όλα αυτά ήταν «προπαγάνδα των κακών δυτικών».

Ο δε Ριζοσπάστης, υπό την αρχισυνταξία του Θανάση Καρτερού, προσπαθούσε να υποβαθμίσει τους κινδύνους αλλά και το ίδιο το συμβάν.

Ο κ. Καρτερός υποστήριζε πως δεν υπήρχε κίνδυνος (επειδή το έλεγε η ΕΣΣΔ) και πως όλα ήταν κινδυνολογίες των ΗΠΑ για να πλήξουν τον κομουνισμό.

Ο κ. Καρτερός, που σήμερα είναι διευθυντής γραφείου τύπου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έμεινε γνωστός για μια φράση («τρώτε μαρούλια άφοβα») που δεν είπε, αλλά συμπυκνώνει τη στάση του Ριζοσπάστη αλλά σε ένα βαθμό και της ελληνικής αριστεράς εκείνη την περίοδο.

Τρώγοντας αμάσητα και αναμεταδίδοντας τα επικίνδυνα fake news της Σοβιετικής Ένωσης, οι άνθρωποι όχι μόνο στρουθοκαμήλισαν, αλλά βρέθηκαν ένα βήμα πριν πάρουν κόσμο στο λαιμό τους.

Διαβάστε το χρονικό και δείτε ολόκληρο το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη >>> εδώ
Στήλες
7

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
Σαφώς και το καθεστώς της ΕΣΣΔ προσπάθησε να αποσιωπήσει και να υποβαθμίσει το τραγικό δυστύχημα του Τσερνομπιλ. Πιστεύετε όμως ότι στο δυτικό μπλοκ και κυρίως στις ΗΠΑ η διαχείριση των δικών τους πυρηνικών ατυχημάτων καθώς και των δικών τους πυρηνικών δοκιμών χαρακτηρίζεται από διαφάνεια; Kαι σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον; Που έπρεπε να...ανακαλυφθεί η wikipedia και το youtube για να δει ο οποιοσδήποτε κάποια πράγματα. Αλλά για τις δικές τους αμαρτίες δε θα δείτε προπαγανδιστικές σειρές του HBO και λοιπών μηχανισμών. Και όχι μόνο. Διαβάστε εδώ πέρα αρθράκι αγιοποίησης των πυρηνικών και μετά συγκρίνετε πχ με τη συνέντευξη του καθηγητή στη lifo με το ίδιο θέμα.https://www.forbes.com/sites/michaelshellenberger/2019/06/06/why-hbos-chernobyl-gets-nuclear-so-wrong/#50cd72da632f
Στη Γαλλία επιχειρήθηκε από τις αρχές να επιβληθεί πέπλο σιωπής γι' αυτό το ζήτημα, αντίστοιχο με εκείνο που θα επιθυμούσε ο Ριζοσπάστης.Το γαλλικό πυρηνικό λόμπι είναι πανίσχυρο, παράγει το μεγαλύτερο μέρος της γαλλικής ηλεκτρικής ενέργειας και με τις πλουσιοπάροχες διαφημίσεις του εξαγοράζει την απόλυτη σιωπή των γαλλικών ΜΜΕ ή την χλιαρότατη κάλυψη αυτών των θεμάτων. Μιλώντας μας στο Φεστιβάλ γαλλόφωνου κινηματογράφου, ο Σεμπαστιέν Μαρνιέ, σκηνοθέτης του "Τελευταίου μαθήματος" (L'heure de la sortie) εξέφρασε την έκπληξή του που η ταινία του είχε τόση προβολή και διανομή στην Ελλάδα, τη στιγμή που στη Γαλλία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη. Τα δύο τελευταία λεπτά αυτού του περιβαλλοντικού θρίλερ που αρχίζει ως εκπαιδευτική ταινία μου έκαναν φανερό τον λόγο αυτού του θαψίματος...
Υπάρχει δημοσιογραφία και "καθεστωτική δημοσιογραφία".Καθείς εφ' ώ ετάχθη και εμείς οι πολίτες κρίνουμε και κατατάσσουμε..Και ο κ. Καρτερός έχει κάνει την επιλογή του και εμείς την δική μας.Αλήθεια, ο δημοσιογράφος - βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Κυρίτσης, που δεν θυμόταν να πέθανε κανείς από μολότοφ και ενθάρρυνε "τα παιδιά" να συνεχίσουν το "ακτιβιστικό" σπορ, που κατατάσσεται ;

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ