Τσερνομπίλ 30 χρόνια μετά: Μελέτη υποστηρίζει ότι η άγρια ζωή ευδοκιμεί στη ζώνη αποκλεισμού

Τσερνομπίλ 30 χρόνια μετά: Μελέτη υποστηρίζει ότι η άγρια ζωή ευδοκιμεί στη ζώνη αποκλεισμού Facebook Twitter
1

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Γεωργίας υποστηρίζει ότι η άγρια ζωή στη ζώνη αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ όχι μόνο δεν εξαλείφθηκε από το πυρηνικό νέφος που μόλυνε τη γη, αλλά στην πραγματικότητα ευδοκιμεί λόγω και της απουσίας των ανθρώπων, που απομακρύνθηκαν υποχρεωτικά μετά το πυρηνικό δυστύχημα, πριν από 30 χρόνια, στις 26 Απριλίου του 1986.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι εκκένωσαν μια περιοχή 4.300 τετραγωνικών χιλιομέτρων γνωστή ως ζώνη αποκλεισμού του Τσερνομπίλ, τα ζώα αφέθηκαν να βοσκάνε στο άκρως ραδιενεργό περιβάλλον.

Τώρα η νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας (UGA) υποδηλώνει ότι ο πληθυσμός της άγριας ζωής δεν εξολοθρεύτηκε από  το τοξικό τοπίο, αλλά στην πραγματικότητα άνθισε. Η ομάδα χρησιμοποίησε 94 δολωματικούς σταθμούς και 30 απομακρυσμένες «παγίδες» με φωτογραφική μηχανή στην  άκρως μολυσμένη περιοχή στη νότια Λευκορωσία, όπου υπάρχουν απέραντα δάση και άδεια χωριά.

Τσερνομπίλ 30 χρόνια μετά: Μελέτη υποστηρίζει ότι η άγρια ζωή ευδοκιμεί στη ζώνη αποκλεισμού Facebook Twitter

Στις 5 εβδομάδες που διήρκησε η μελέτη μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του 2014,  ο φακός συνέλαβε 14 είδη θηλαστικών και ανίχνευσε 173 ζώα συνολικά.

Μεταξύ άλλων απαθανατίστηκαν ευρασιατικοί βίσονες, κόκκινοι σκίουροι, άλκες, αγριογούρουνα και γκρι λύκοι.

Τσερνομπίλ 30 χρόνια μετά: Μελέτη υποστηρίζει ότι η άγρια ζωή ευδοκιμεί στη ζώνη αποκλεισμού Facebook Twitter

Ο επικεφαλής ερευνητής Τζέιμς Μπίσλι δήλωσε, ότι υπάρχουν ισχυρές φωτογραφικές αποδείξεις που ο καθένας μπορεί να δει και κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει ότι προκαλείται καταστολή των πληθυσμών σε εξαιρετικά μολυσμένες περιοχές.

Τσερνομπίλ 30 χρόνια μετά: Μελέτη υποστηρίζει ότι η άγρια ζωή ευδοκιμεί στη ζώνη αποκλεισμού Facebook Twitter

Βεβαίως στη μελέτη αυτή τα ζώα απλώς φωτογραφήθηκαν και δεν εξετάστηκαν, ενώ σε μια άλλη μελέτη που είχε γίνει από τον Δρ Timothy Mousseau , βιολόγο από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, είχαν υπογραμμιστεί μεταλλάξεις μεταξύ του πληθυσμού των πτηνών, συμπεριλαμβανομένων  όγκων, ασυνήθιστου χρωματισμού, και ανωμαλιών του εγκεφάλου.

Τσερνομπίλ 30 χρόνια μετά: Μελέτη υποστηρίζει ότι η άγρια ζωή ευδοκιμεί στη ζώνη αποκλεισμού Facebook Twitter

Η τελευταία μελέτη του UGA πάντως που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Ecology, έρχεται σε αντίθεση και με την εικόνα προηγούμενων μελετών που έχουν υποστηρίξει ότι το νέφος από την κατάρρευση του πυρηνικού αντιδραστήρα, ήταν  επιζήμια για την άγρια ζωή της περιοχής.

1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM