Το πιο ακριβό μπουκέτο γλαδιόλες στον κόσμο βγαίνει σε δημοπρασία για δέκα εκατομμύρια δολάρια

Το πιο ακριβό μπουκέτο γλαδιόλες στον κόσμο βγαίνει σε δημοπρασία για δέκα εκατομμύρια δολάρια Facebook Twitter
Βαν Γκογκ: Nature Morte: Vase aux Glaïeuls (Νεκρή φύση: Βάζο με Γλαδιόλες) (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 1886) | Φωτο: Sotheby's
0

Για πρώτη φορά ένας πίνακας του Βαν Γκογκ δημοπρατείται στην Άπω Ανατολή από έναν από τους μεγαλύτερους οίκους δημοπρασιών της Δύσης - ένα σίγουρο σημάδι ότι η αγορά απομακρύνεται από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Οι κύριοι αγοραστές της δουλειάς του Bαν Γκογκ βρίσκονται τώρα στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Κορέα.

Στον πίνακα, το φωτεινό μπουκέτο από γλαδιόλες μέσα σε ένα μικρό δοχείο κάθεται σε ένα σκοτεινό τραπέζι που συνδυάζεται με το φόντο. Οι γλαδιόλες συνήθως ανθίζουν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο στη βόρεια Γαλλία και η νεκρή φύση που ονομάζεται «Vase with Gladioli» είναι ένα καλό παράδειγμα του στυλ του καλλιτέχνη εκείνη τη στιγμή, λίγους μήνες μετά την άφιξή του στο Παρίσι τον Φεβρουάριο του 1886. Το γεγονός ότι έχει υπογραφεί μπορεί να σημαίνει ότι ο ζωγράφος το χάρισε σε έναν φίλο του καλλιτέχνη

Ο αδερφός του Βίνσεντ, Τεό βαν Γκογκ ανέφερε στη μητέρα τους τον Ιούλιο: «Ζωγραφίζει κυρίως λουλούδια - με σκοπό να δώσει ένα πιο ζωντανό χρώμα στο επόμενο σύνολο φωτογραφιών του. Έχει επίσης γνωστούς που του προσφέρουν ένα μπουκέτο λουλούδια κάθε εβδομάδα».

Γράφοντας στα αγγλικά στον φίλο του καλλιτέχνη Οράτιο Λίβενς, ο Βαν Γκογκ ανέφερε τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο του 1886: «Έχω κάνει μια σειρά χρωματικών μελετών με απλά λουλούδια… Προσπαθώ να αποδώσω έντονο χρώμα και όχι μια αρμονία σε γκρί παλέτα».

Εκείνη την εποχή έφτιαξε αρκετές άλλες νεκρές φύσεις με γλαδιόλες, συμπεριλαμβανομένου του έργου «Βάζο με Γλαδιόλες και Κινέζικου Αστέρια» (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 1886), που βρίσκεται τώρα στη συλλογή του Μουσείου Βαν Γκογκ.

Το πιο ακριβό μπουκέτο γλαδιόλες στον κόσμο βγαίνει σε δημοπρασία για δέκα εκατομμύρια δολάρια Facebook Twitter
Βαν Γκογκ: Βάζο με γλαδιόλες και κινέζικα αστέρια (Αύγουστος - Σεπτέμβριος 1886) Courtesy: Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)

Το έργο με τις γλαδιόλες που εμφανίστηκε στο Χονγκ Κονγκ ζωγραφίστηκε πάνω σε μια παλαιότερη νεκρή φύση με πατάτες και ένα μπολ. Αυτή η πρωτότυπη σύνθεση πιθανότατα χρονολογείται από ένα χρόνο νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 1885, όταν ο Βαν Γκογκ ζούσε στο χωριό των γονιών του Νουένεν, στη νότια Ολλανδία. Πάντα είχε λίγα χρήματα και πιθανότατα ξαναχρησιμοποίησε τον καμβά μετά την άφιξή του στο Παρίσι. Η καταχώριση του καταλόγου του Sotheby’s σημειώνει ότι έχει υπερβεί το προηγούμενο έργο επειδή «ένιωσε ότι η τέχνη του κινείται σε μια νέα και συναρπαστική κατεύθυνση».

Ο πρώτος ιδιοκτήτης του έργου «Νεκρή φύση με γλαδιόλες» ήταν ο Παριζιάνος κριτικός και υποστηρικτής του ιμπρεσιονισμού, ο Τεοντόρ Ντουρέτ, ο οποίος το κατείχε μέχρι το 1912. Μέχρι το 1928 το έργο κατείχε ο Άλντεν Μπρουκς, ένας Αμερικανός συγγραφέας που ζούσε στο Παρίσι και έγινε γνωστός για υποστήριζε ότι ο Σαίξπηρ δεν ήταν ο δραματουργός των έργων που του αποδίδονταν.

Τα τελευταία 40 χρόνια το έργο βγήκε σε δημοπρασία στον Sotheby's τουλάχιστον πέντε φορές, με τις τιμές να διαμορφώνονται εντελώς διαφορετικά σε κάθε περίοδο.

Το 1983 η νεκρή φύση πωλήθηκε για 150.000 δολάρια, στον συλλέκτη από τη Φλόριντα, Έλγουιν Λίτσφιλντ Φιλιπς.  Όταν το ίδρυμά του πούλησε το έργο, το 1999, έφτασε τα 1.762.000 δολάρια-, σχεδόν 12 φορές περισσότερο από την πρώτη πώληση. Δύο χρόνια αργότερα βγήκε ξανά προς πώληση, με εκτίμηση στα 1,2 εκατομμύρια-1,6 εκατομμύρια δολάρια, σημαντικά λιγότερο από την προηγούμενη φορά-αλλά δεν κατάφερε να πουληθεί.

Τον Νοέμβριο του 2016 ο Αμερικανός ιδιοκτήτης πούλησε με επιτυχία το έργο για 5.862.500 δολάρια. Η τωρινή εκτίμηση των 9 έως 12,8 εκατομμυρίων δολαρίων είναι περίπου διπλάσια από αυτή που είχε επιτευχθεί πριν από πέντε χρόνια. Αυτή η άνοδος οφείλεται εν μέρει επειδή η ζήτηση της Άπω Ανατολής αυξάνει τις τιμές για τα έργα του Βαν Γκογκ.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γυναίκα που έκανε τη μόδα να μοιάζει με σκιά

Πολιτισμός / Λίλιαν Μπάσμαν: Η γυναίκα που έκανε τη μόδα να μοιάζει με σκιά

Η έκθεση Lillian Bassman: Bazaar and Beyond, που παρουσιάζεται στο Met έως τις 26 Ιουλίου, φωτίζει μια δημιουργό που δεν αντιμετώπισε ποτέ τη μόδα ως απλό αντικείμενο προβολής. Τη μετέτρεψε σε ίχνος, χειρονομία και πείραμα, ενώ επέστρεψε σε αυτό το έργο δεκαετίες αργότερα, ξεκινώντας σχεδόν μια δεύτερη καριέρα στα 75 της.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΥΠΠΟ - Λίνα Μενδώνη: «Σταθμός Καρυάς, τόπος μνήμης, ιστορικής αλήθειας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

Πολιτισμός / ΥΠΠΟ: «Σταθμός Καρυάς, τόπος μνήμης, ιστορικής αλήθειας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας»

Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε πως η αποκατάσταση του αποτελεί ιστορικό χρέος του κράτους απέναντι στα θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας, διασφαλίζοντας ότι το μνημείο και το ιστορικό τοπίο θα παραδοθούν στις επόμενες γενιές με τον προσήκοντα σεβασμό
THE LIFO TEAM
Πέθανε η Teresinha Soares, η Βραζιλιάνα καλλιτέχνις που έφερε το σώμα, το σεξ και την αντίσταση στην τέχνη

Πολιτισμός / Πέθανε η Teresinha Soares, η Βραζιλιάνα καλλιτέχνις που έφερε το σώμα, το σεξ και την αντίσταση στην τέχνη

Με ζωγραφική, εγκαταστάσεις και performances που έβαζαν το σώμα στο κέντρο, η Soares αμφισβήτησε τα σεξουαλικά ταμπού, την πατριαρχία και τον αυταρχισμό της εποχής της. Τα τελευταία χρόνια το έργο της επανεκτιμήθηκε διεθνώς μέσα από εκθέσεις στην Tate Modern και το MASP.
THE LIFO TEAM
Πριν γίνει θρύλος: το Chelsea Hotel του 1970 ξαναζωντανεύει μέσα από χαμένες φωτογραφίες

Πολιτισμός / Πριν γίνει θρύλος: το Chelsea Hotel του 1970 ξαναζωντανεύει μέσα από χαμένες φωτογραφίες

Το αρχείο του Scopin, που για χρόνια θεωρούνταν χαμένο, επιστρέφει τώρα ως βιβλίο και έκθεση, φωτίζοντας το Chelsea Hotel πριν γίνει πλήρως θρύλος και προτού αρκετά από τα πρόσωπα που κατέγραψε αποκτήσουν τη μεταγενέστερη μυθολογία τους.
THE LIFO TEAM