Το πληθωρικό τοπίο του Βαν Γκογκ, με τις αγαπημένες του ελιές και κυπαρίσσια δημοπρατείται για 40 εκ. δολάρια

Το πληθωρικό τοπίο του Βαν Γκογκ, με τις αγαπημένες του ελιές και κυπαρίσσια δημοπρατείται για 40 εκ. δολάρια Facebook Twitter
Van Gogh, Cabanes de bois parmi les oliviers et cyprès © Christie’s Images Ltd 2021
0

Ένας πίνακας που ήταν για χρόνια μακριά από τα μάτια του κοινού θα δημοπρατηθεί στους Christie's της Νέας Υόρκης.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο του Βαν Γκογκ, τις «Ξύλινες Καμπίνες ανάμεσα στις Ελιές και τα Κυπαρίσσια» (Cabanes de bois parmi les oliviers et cyprès) που φιλοτεχνήθηκε τον Οκτώβριο του 1889 και βρισκόταν για δεκαετίες σε ιδιωτικές συλλογές στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες και το 1982 αγοράστηκε από τον επιχειρηματία πετρελαίων Έντουιν Κοξ που πέθανε πέρσι σε ηλικία 99 ετών και πολλά από τα έργα της συλλογής του βγαίνουν σε δημοπρασία. Ο πίνακας πιθανότατα πάλι θα καταλήξει σε χέρια ιδιώτη, με αυτή την τόσο υψηλή τιμή που αναμένεται να πιάσει.  

Ελαιόδεντρα και κυπαρίσσια στη μέση μιας μέρας γεμάτης φως πρωταγωνιστούν σε ένα γαλήνιο τοπίο που ζωγράφισε ο Βαν Γκογκ τον Οκτώβριο του 1889, όταν ζούσε στο άσυλο λίγο έξω από το Saint-Rémy-de-Provence, λίγους μήνες αφότου είχε αναρρώσει από μια σοβαρή κρίση. Ον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας καταπίνοντας τις μπογιές του και μόλις τον Σεπτέμβριο είχε αρχίσει να ζωγραφίζει ξανά.

Ο Βαν Γκογκ επέστρεψε στη δουλειά του με ανανεωμένο σθένος.  «Δεν είμαι τρελός, γιατί οι σκέψεις μου είναι απολύτως φυσιολογικές και ξεκάθαρες μεταξύ των εποχών, και ακόμη περισσότερο από πριν, αλλά κατά τη διάρκεια των κρίσεων είναι τρομερό ... Με οδηγεί στη δουλειά και τη σοβαρότητα, όπως ένας ανθρακωρύχος που βρίσκεται πάντα σε κίνδυνο σπεύδει σε αυτό που κάνει » έγραψε.

Μέχρι τον Οκτώβριο του επιτράπηκε για άλλη μια φορά να εργαστεί έξω από τα τείχη του ασύλου, στους πρόποδες του Les Alpilles (οι μικρές Άλπεις). Εκεί, περπατώντας μέσα στο τοπίο, βρήκε τις λιτές ξύλινες καμπίνες ενός τοπικού αγρότη, περιτριγυρισμένο από έναν ελαιώνα και προστατευμένο με ένα ανεμοφράκτη κυπαρισσιών. Πιο πέρα ​​βρίσκονται οι ασβεστολιθικοί λόφοι,  απεικονίζονται με μοβ χρώμα.

Το τοπίο της Προβηγκίας αποτέλεσε μεγάλη πηγή έμπνευσης για τον Βαν Γκογκ και οι ελαιώνες που αποτέλεσαν κάποια από τα πιο εμβληματικά έργα του ήταν μια «σπαζοκεφαλιά» μέχρι να μπορέσει να αιχμαλωτίσει στον χρωστήρα του την υφή και τις αποχρώσεις τους. Έγραφε στον αδερφό του Τεό:  «Οι ελιές είναι πολύ χαρακτηριστικές και παλεύω να το καταλάβω. Έχουν χρώμα ασημί, άλλοτε πιο μπλε, άλλοτε πρασινωπό, χάλκινο, πιο λευκό στο έδαφος που είναι κίτρινο, ροζ, πορφυρό ή πορτοκαλί έως θαμπό κόκκινο, ώχρα. Αλλά πολύ δύσκολο, πολύ δύσκολο».

Το έργο  «Ξύλινες Καμπίνες ανάμεσα στις Ελιές και τα Κυπαρίσσια» στα χέρια της χήρας του Τεό Βαν Γκογκ  Τζο Μπόνγκερ μέχρι το 1910, οπότε πωλήθηκε μέσω γκαλερί σε συλλέκτη του Βερολίνου. Λίγα χρόνια αργότερα το αγόρασε ο Μάριους ντε Ζάγιας, ένας Μεξικανός καλλιτέχνης και έμπορος μια βασική φιγούρα στην πρωτοποριακή σκηνή της Νέας Υόρκης, ιδιοκτήτης της γκαλερί The Modern Gallery, φίλος του  του φωτογράφου Άλφρεντ Στίγκλιτς και του Πάμπλο Πικάσο. Το κράτησε στην προσωπική του συλλογή, αλλά όταν αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα το 1923 το δημοπράτησε μαζί με άλλα έργα.

Στην ίδια δημοπρασία θα υπάρχουν και άλλα σημαντικά έργα ιμπρεσιονιστών και ο Adrien Meyer, συνεργάτης του τμήματος του Christie’s, την περιγράφει ως «ίσως μία από τις καλύτερες συλλογές ιμπρεσιονιστικής τέχνης που βγήκε ποτέ σε δημοπρασία». Το έργο του Βαν Γκογκ από τη δεκαετία του 20 εκτέθηκε μόνο δύο φορές: το 1949 (Λονδίνο) και το 1980 (Μονς, στο Βέλγιο).

Το πληθωρικό τοπίο του Βαν Γκογκ, με τις αγαπημένες του ελιές και κυπαρίσσια δημοπρατείται για 40 εκ. δολάρια Facebook Twitter
Arbres dans le jardin de l’asile © Christie’s Images

Ο πίνακας θεωρείται εξίσου σπουδαίος με ένα ακόμα εμβληματικό έργο του Βαν Γκογκ,  «Δέντρα στον κήπο του ασύλου» (Arbres dans le jardin de l’asile, 1889), ένα από τα πιο επαναστατικά του έργα για την απότομη προοπτική και το κόψιμο των κορμών των δέντρων με γιαπωνέζικο στιλ.

Οι Ξύλινες Καμπίνες ανάμεσα στις Ελιές και τα Κυπαρίσσια, είναι ένα από τα πιο λαμπρά και αισιόδοξα έργα του, ένα ανεπανάληπτο έργο της μεγάλης του τέχνης.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο συγγραφέας του Life of Pi επιστρέφει στην Ιλιάδα για να μιλήσει για τον σημερινό κόσμο

Πολιτισμός / Ο συγγραφέας του Life of Pi επιστρέφει στην Ιλιάδα για να μιλήσει για τον σημερινό κόσμο

Με το Son of Nobody, ο Yann Martel αφήνει για λίγο τους ήρωες της Ιλιάδας στην άκρη και στρέφεται σε έναν απλό στρατιώτη, συνδέοντας τον Όμηρο με τον κόσμο του Τραμπ και του Πούτιν.
THE LIFO TEAM
ΜΕΡΙΛΙΝ ΜΟΝΡΟΕ

Πολιτισμός / Μέριλιν Μονρόε: Δύο εκθέσεις την τιμούν ως πρωτοπόρο της δημιουργικότητας

Tο Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και η Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Ηνωμένου Βασιλείου, με αφορμή την εκατοστή επέτειο των γενεθλίων της Μονρόε, αναδεικνύουν τη φιλμογραφία της και την εξέλιξη της εικόνας της
THE LIFO TEAM
Ο John Waters, ο Τραμπ και το τέλος της αθωότητας του trash

Πολιτισμός / Ο John Waters, ο Τραμπ και το τέλος της αθωότητας του trash

Το μεγάλο αφιέρωμα του BFI ξαναφέρνει στο προσκήνιο τον «πάπα του trash», την ώρα που ο ίδιος θυμάται μια εποχή όπου το κακό γούστο ήταν σινεμά, παιχνίδι και πρόκληση, όχι αντανάκλαση της πολιτικής πραγματικότητας.
THE LIFO TEAM
Dean Majd: η έκθεση Hard Feelings μετατρέπει τη νεανική ανδρική βία και τρυφερότητα σε εικαστικό ημερολόγιο

Πολιτισμός / Το τραυματισμένο ημερολόγιο μιας ανδρικής αδελφότητας

Το Hard Feelings ξεκίνησε μετά τον ξαφνικό θάνατο ενός παιδικού του φίλου και εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο φωτογραφικό αρχείο για τη φιλία, το τραύμα, τη βία, την απώλεια και την ευαλωτότητα της νεανικής ανδρικής εμπειρίας στη Νέα Υόρκη.
THE LIFO TEAM
ΗΡΩΔΕΙΟ ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

Πολιτισμός / Ηρώδειο: Τι θα δούμε το καλοκαίρι του 2026

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικές διεθνείς και ελληνικές παρουσίες. Ξεχωρίζουν το ντεμπούτο του πιανίστα Vikingur Ólafsson, αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, συναυλίες κορυφαίων καλλιτεχνών όπως η Lykke Li, αλλά και θεατρικές παραγωγές όπως η «Λυσιστράτη» και η «Εκάβη».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η γυναίκα απέναντι στο θηρίο: νέα μελέτη ξαναδιαβάζει χαμένο ρωμαϊκό μωσαϊκό

Πολιτισμός / Η γυναίκα απέναντι στο θηρίο: νέα μελέτη ξαναδιαβάζει χαμένο ρωμαϊκό μωσαϊκό

Η νέα ανάγνωση του μωσαϊκού βασίζεται σε μελέτη του ιστορικού Alfonso Manas, που θεωρεί ότι η μορφή με το μαστίγιο απέναντι σε λεοπάρδαλη δεν είναι κλόουν της αρένας, αλλά γυναίκα κυνηγός θηρίων
THE LIFO TEAM
Joan Miró: το νέο βιβλίο με τις αδημοσίευτες επιστολές όπου τέχνη, έρωτας και φόβος συγκρούονται

Πολιτισμός / Joan Miró: το νέο βιβλίο με τις αδημοσίευτες επιστολές όπου τέχνη, έρωτας και φόβος συγκρούονται

Η έκδοση φέρνει στο φως αδημοσίευτα αποσπάσματα που φωτίζουν τις ερωτικές του περιπέτειες, την αγωνία του για τάξη και σταθερότητα και τη σύγκρουση ανάμεσα στην καλλιτεχνική ορμή και στον φόβο της απορρύθμισης.
THE LIFO TEAM
Πτώματα, άγιοι και αίμα: το νέο βιβλίο για τη μακάβρια τέχνη της Ισπανίας

Πολιτισμός / Πτώματα, άγιοι και αίμα: το νέο βιβλίο για τη μακάβρια τέχνη της Ισπανίας

Το νεο βιβλίο των Gorka Lopez de Munain και Miriam Beltran Valiente συγκεντρώνει πίνακες, γλυπτά και χαρακτικά με αποκεφαλισμένους αγίους, σαπισμένα σώματα και μνήμες θανάτου, δείχνοντας πως για αιώνες η ισπανική τέχνη δεν χρησιμοποιούσε τη φρίκη μόνο για να σοκάρει, αλλά και για να παρηγορήσει.
THE LIFO TEAM
Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Διεθνή / Πέθανε ο Αντριάνο Γκολντσμιντ, ο άνθρωπος που έκανε το τζιν μόδα

Η μόδα έχασε μια από τις μορφές που έδωσαν στο τζιν νέο κύρος, νέα τιμή και νέα θέση στην αγορά. Ο Αντριάνο Γκολντσμιντ δεν συνδέθηκε μόνο με μεγάλα brands, αλλά και με την ίδια τη μετάβαση του denim στη σύγχρονη εποχή.
THE LIFO TEAM