Οι πρώτες φωτογραφίες από το νέο έργο της Μαριέλας Νέστορα "is it day or is it night?"

Οι πρώτες φωτογραφίες από το νέο έργο της Μαριέλας Νέστορα "is it day or is it night?" Facebook Twitter
YELP danceco. | is it day or is it night? Φωτο: Μυρτώ Αποστολίδου.
0

H νέα παραγωγή́ της ομάδας σύγχρονου χορού́ της Μαριέλας Νέστορα YELP danceco. επικεντρώνεται στην αίσθηση της αφής. Το σώμα ως οργανισμός, ήδη ως έμβρυο, αγγίζει και αγγίζεται. Βρίσκεται σε διαρκή́ διάδραση με την υλικότητα. Καθορίζει το πώς υπάρχουμε στον κόσμο. 

Η ανάγκη για επ-αφή, με αφορμή την έλλειψή της κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εμπειρίας μιας πανδημίας κινητοποιεί τη μελέτη της ομάδας μέσα από τα σώματα των χορευτών. Πώς μπορούμε να ξανα-μάθουμε την εγγύτητα;

Η χορογραφία εξερευνά την αφή όχι αποκλειστικά́ ως χειρονομία, αλλά́ ως τρόπο (συν)ύπαρξης και δράσης των σωμάτων στον χώρο και στον χρόνο.

Την αφή-άγγιγμα ως πράξη που τείνει και εκτείνεται προς-.

Την αφή, που είναι πάντα σε διάδραση και με τις άλλες αισθήσεις και αναδεικνύει το σώμα ως ‘σώμα εν διαδικασία’.

Τι θα μπορούσε να είναι η διευρυμένη αφή;

Ποιες είναι οι διαφορετικές διαστάσεις της;

Η παράσταση προσκαλεί το θεατή σε μια εμπειρία- μέσα από́ την κίνηση, την εικόνα και τις αλληλεπιδράσεις των υλικών- που ευαισθητοποιεί το σώμα, την απτική όραση και τη συναισθησία.

Οι πρώτες φωτογραφίες από το νέο έργο της Μαριέλας Νέστορα "is it day or is it night?" Facebook Twitter
YELP danceco. | is it day or is it night? Φωτο: Μυρτώ Αποστολίδου.

Η χορογράφος, ερευνήτρια Μαριέλα Νέστορα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε καλλιτεχνική έρευνα Master's program- ArtEZ (Ολλανδία), Feldenkrais method- Professional Training (Greece1, IFF), Σύγχρονο χορό και χορογραφία – London Contemporary Dance School (Αγγλία), Βιολογία- B.Sc., Queen Mary and Westfield (Αγγλία) και Μοριακή Γενετική- M.Sc. St.Mary's Medical School, Imperial College (Αγγλία).

Η καλλιτεχνική της έρευνα εντάσσεται στο πλαίσιο του Post Humanism, διερευνώντας τη χορογραφία ως συνάθροιση και αναπτύσσοντας τη μεθοδολογία της μοριακής χορογραφίας.

Ως χορογράφος της ομάδας YELP danceco. (2001-) έχει δημιουργήσει παραστάσεις για τη σκηνή, site specific αλλά και έργα για το δημόσιο χώρο, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας κ.ά..

Οι πρώτες φωτογραφίες από το νέο έργο της Μαριέλας Νέστορα "is it day or is it night?" Facebook Twitter
YELP danceco. | is it day or is it night? Φωτο: Μυρτώ Αποστολίδου.

Ως ανεξάρτητη καλλιτέχνης (2011-17) έχει συμμετάσχει σε διάφορες συλλογικότητες (Green Park, Κολέκτιβα Ομόνοια, Θέατρο Εμπρός, Συνδεσμος Χορού) κι έχει κινητοποιήσει τα CollectiveChoreography Project CCP και from stage to page -μια πλατφόρμα και εκδόσεις για την ελληνική σκηνή σύγχρονου χορού.

Τα έργα της ομάδας χορού YELP danceco. έχουν παρουσιαστεί στο Μάριμπορ, τη Λιουμπλιάνα, το Ζάγκρεμπ, το Κάσελ, το Βερολίνο, το Λονδίνο, το Μπράιτον, το Ίπσουιτς, τη Μπολόνια, το Μονπελιέ, τη Βρέστη, το Βουκουρέστι, το Πάρνου, το Άαρχους, τις Βρυξέλλες, την Αθήνα, την Καβάλα, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Ύδρα, το Ηράκλειο, Χανιά και έχουν επιλεγεί για να συμμετάσχουν σε πλατφόρμες και φεστιβάλ όπως ITI, Πλατφόρμα Χορού, Μπιενάλε της Αθήνας, Plesna Isba, Δημοτικό Θέατρο Πάτρας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πάτρας όπως και The Place Commissions, The Video Place, Videodance festival και MIRfestival.

Εργάζεται ως χορογράφος, ερευνήτρια, μέντορας, κινησιολόγος για το θέατρο και ως δασκάλα της μεθόδου Feldenkrais.

Οι πρώτες φωτογραφίες από το νέο έργο της Μαριέλας Νέστορα "is it day or is it night?" Facebook Twitter
YELP danceco. | is it day or is it night? Φωτο: Μυρτώ Αποστολίδου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Χορογραφία: Μαριέλα Νέστορα
Χορευτές: Ιωάννα Τουμπακάρη, Γιάννης Τσιγκρής, Παγώνα Μπουλμπασάκου, Μαρί Κασσαπιάν
Μουσική: ILIOS
Κοστούμια: Ελευθερία Αράπογλου-DIGITARIA
Σκηνογραφία: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Παραστάσεις: 16.17.18.19 Ιουνίου 2022, 21.00
Χώρος: Θησείον, ένα θέατρο για τις Τέχνες
Διάρκεια: 90 λεπτά

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΟΜΠΕΡΤ ΝΤΕ ΝΙΡΟ ΛΥΚΑΙΝΑ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟΥ ΜΑΜΝΤΑΝΙ

Πολιτισμός / Ρόμπερτ Ντε Νίρο: Βραβεύθηκε με τη «Λύκαινα του Καπιτωλίου» - «Με τον Μαμντάνι, να ξαναπάρουμε πίσω τη χώρα μας»

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερα λιτό τρόπο, σε ένδειξη σεβασμού προς τον θάνατο εργάτη εξαιτίας της κατάρρευσης μέρους του «Πύργου των Κόμηδων»
LIFO NEWSROOM
Η Ελβετία προτείνει επίσημα τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Πολιτισμός / Η Ελβετία προτείνει τον λαρυγγισμό ως υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Η Ελβετία έχει τέσσερις επίσημες γλώσσες — γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρομανσικά — αλλά, όπως λέει η καθηγήτρια Nadja Räss, θα έπρεπε να αναγνωριστεί και μια πέμπτη: ο λαρυγγισμός
LIFO NEWSROOM
«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Πολιτισμός / «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα

Με την έμμετρη, αιχμηρή κωμωδία του Μολιέρου «Ο Μισάνθρωπος» θ’ αναμετρηθεί τη χειμερινή σεζόν η ομάδα Aether, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Μπουραζάνα. Τη μετάφραση υπογράφει η Θεοδώρα Τσάμη, η οποία κρατά και τον ρόλο της Αρσινόης.
LIFO NEWSROOM
Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Πολιτισμός / Λάνθιμος και ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο από την Παλαιστίνη από αύριο στα σινεμά

Η «Bugonia», καθώς και η νοτιοκορεατική ταινία στην οποία βασίστηκε, το νέο πρωταγωνιστικό όχημα της Σίντνεϊ Σουίνι και το σοκαριστικό «Put your Soul on your Hand and walk», που οδήγησε στη δολοφονία της φωτορεπόρτερ Φάτμα Χασόνα από τον ισραηλινό στρατό, ξεχωρίζουν από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

Πολιτισμός / Λίνα Μενδώνη σε UNESCO για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδας»

«Πιστεύουμε ακράδαντα πως τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν στη γενέτειρά τους», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού
LIFO NEWSROOM