Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Omar Rajeh: «Δεν γίνεται να πορευόμαστε στον 21ο αιώνα με νοοτροπίες και πρακτικές της Λίθινης Εποχής» Facebook Twitter
«"Beytna" στα αραβικά σημαίνει "σπίτι" και ο τίτλος αυτός παραπέμπει στις οικογενειακές και φιλικές μαζώξεις, όπως αυτές που θυμάμαι στο σπίτι του παππού μου στον Λίβανο, που το φαγητό, το γλέντι, η μουσική και ο χορός ήταν αναπόσπαστα στοιχεία τους». Φωτ.: Andrea Macchia
0

— Τι πραγματεύεται η «Beytna»; 
Θα έλεγα ότι η παράσταση αυτή θέτει καταρχάς το ερώτημα από πού ερχόμαστε και τι κάνουμε σήμερα στον σύγχρονο χορό. Γιατί αυτό που συχνά βλέπουμε είναι ένα ρήγμα ανάμεσα σε αυτόν και το κοινωνικό, το κοινοτικό στοιχείο, ένα ρήγμα που οφείλουμε να γεφυρώσουμε, γιατί ο χορός είναι μια τέχνη ολιστική. Και η «απάντηση» που δίνει η παράσταση είναι ότι δεν μπορούμε μεν να αποφασίσουμε από πού ερχόμαστε, μπορούμε όμως να αποφασίσουμε προς τα πού θέλουμε να πορευτούμε, σπάζοντας τα στεγανά. «Beytna» στα αραβικά σημαίνει «σπίτι» και ο τίτλος αυτός παραπέμπει στις οικογενειακές και φιλικές μαζώξεις, όπως αυτές που θυμάμαι ως παιδί στο σπίτι του παππού μου στον Λίβανο, που το φαγητό, το γλέντι, η μουσική και ο χορός ήταν αναπόσπαστα στοιχεία τους, ακριβώς για να καταδείξει το παράδοξο της αποκοπής του σύγχρονου χορού από το κοινωνικό στοιχείο που περιβάλλει αυτή την τέχνη.

— Πρόκειται για παραδόσεις πολύ κοινές στη Μεσόγειο και όχι μόνο.
Βεβαίως, γνωρίζω ότι και στην Ελλάδα έχετε παρόμοια έθιμα και ότι σε αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκαν οι παραδοσιακοί σας χοροί, όπως συνέβη και με τους δικούς μας. Αυτές οι οικογενειακές και κοινοτικές συναντήσεις ήταν επίσης καλλιτεχνικές συναντήσεις στις οποίες μουσικοί, χορευτές, όργανα και τεχνικές διασταυρώνονταν, αντάλλασσαν στοιχεία, δημιουργούσαν καινούργια υβρίδια. Το μοίρασμα, είτε αφορά το φαγητό, το ποτό και τους κοινούς μας χώρους, είτε την καλλιτεχνική δημιουργία και τη διασκέδαση, ήταν η βασική ιδέα πίσω από την «Beytna» ήδη από τις πρώτες πρόβες και ακροάσεις που κάναμε και νομίζω ότι σε μια εποχή που η βία οξύνεται, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και παγκόσμια, τα ερωτήματα που θέτει είναι εξαιρετικά επίκαιρα. Χρειάζεται να ξαναβρούμε ή να επινοήσουμε τρόπους να συνυπάρχουμε, να συνδιαλεγόμαστε και να συνδημιουργούμε.

«Μια χορευτική περφόρμανς δεν μπορεί βέβαια από μόνη της να αλλάξει τον κόσμο, να τερματίσει μίση, πολέμους και σκοτωμούς, μπορεί ωστόσο να αντιπροτείνει τις αξίες της μοιρασιάς, της συντροφικότητας, της γενναιοδωρίας, της αλληλεγγύης, του διαλόγου».

— Ποιος, αλήθεια, ετοιμάζει τα φαγητά που βρίσκονται πάνω στο μεγάλο, παραλληλόγραμμο τραπέζι που κυριαρχεί στη σκηνή και μοιράζονται στους θεατές μετά το τέλος της παράστασης; 
Είναι παραδοσιακά λιβανέζικα πιάτα, την ευθύνη των οποίων έχει η μητέρα μου, η May, που είναι επίσης παρούσα στις παραστάσεις μας, όλοι μας ωστόσο στην ομάδα βοηθάμε στην παρασκευή τους. Είναι το δικό μας «αντίδωρο» στο κοινό, μια δημιουργική διαδικασία που μας χαροποιεί και μας «εκπαιδεύει» ταυτόχρονα. Ακόμα κι αν δεν αρέσει σε κάποιον η δουλειά που θα παρουσιάσουμε, πιστεύω ότι οι γεύσεις αυτές θα τον κερδίσουν!

Omar Rajeh: «Δεν γίνεται να πορευόμαστε στον 21ο αιώνα με νοοτροπίες και πρακτικές της Λίθινης Εποχής» Facebook Twitter
Ο σπουδαίος χορευτής και χορογράφος από τον Λίβανο Omar Rajeh. Φωτ.: Giuseppe Follacchio-Orbita Spellbound

— Είναι ωστόσο γεγονός, όπως είπατε κι εσείς, ότι, μιλώντας για «σπίτια», δεν μπορεί να μην αναλογιστεί κανείς το μακελειό στη Γάζα, πόσοι άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά, πόσες οικογένειες, πόσες ζωές, πόσα σπίτια καταστρέφονται. 
Οι άνθρωποι εκεί κάτω ζουν μια τραγωδία δίχως τέλος, γι’ αυτό μιλάω για ερωτήματα που μέσω της τέχνης στην περίπτωση αυτή ζητούν απαντήσεις. Μια χορευτική περφόρμανς δεν μπορεί βέβαια από μόνη της να αλλάξει τον κόσμο, να τερματίσει μίση, πολέμους και σκοτωμούς, μπορεί ωστόσο να αντιπροτείνει τις αξίες της μοιρασιάς, της συντροφικότητας, της γενναιοδωρίας, της αλληλεγγύης, του διαλόγου. Να προβληματίσει πάνω στο πόσο πρόθυμοι είμαστε να παραχωρήσουμε ζωτικό χώρο στον άλλο ή να τον μοιραστούμε μαζί του. Η γη, ο χώρος, η ύπαρξη, η συνύπαρξη είναι ζητήματα που τίθενται σήμερα με επιτακτικό τρόπο, όχι μόνο απέναντι στην πλήρη, τη γενοκτονική απαξίωση της ανθρώπινης ζωής που συμβαίνει στη Γάζα και απειλεί να συμπαρασύρει όλη τη Μέση Ανατολή. Μια απαξίωση που παρατηρούμε κιόλας να συμβαίνει σε πολλά μέρη του κόσμου. Δεν γίνεται να πορευόμαστε στον 21ο αιώνα με νοοτροπίες και πρακτικές της Λίθινης Εποχής, αν και νομίζω ότι ούτε τότε επικρατούσε τόση βία! Δεν είμαι διανοούμενος, ούτε πολιτικός για να προτείνω λύσεις, μιλώ μέσα από την τέχνη μου, ευελπιστώ εντούτοις ότι ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό ανάχωμα ενάντια στην εξάπλωση και την κανονικοποίηση της βαρβαρότητας.

— Πόσο έχει επηρεάσει η μετοίκησή σας στη Γαλλία την οπτική σας σχετικά με την αυτοσυνείδηση και την αίσθηση του ανήκειν στις παραστάσεις σας;
Να σας πω την αλήθεια, έχω κουραστεί από όλη αυτή τη φιλολογία περί ταυτοτήτων, εντοπιότητας, «εξοριών» και αίσθησης του ανήκειν, από όλες αυτές τις αυθαίρετες συχνά κατηγοριοποιήσεις που ίσως εξυπηρετούν μια κριτική ή ένα δημοσιογραφικό κομμάτι, αλλά δεν θεωρώ ότι έχουν μεγάλη σχέση με αυτό που συμβαίνει στην πραγματική ζωή, ούτε και θα έπρεπε. Εκεί σπάνια συναντάς τέτοια στεγανά, οι περισσότεροι άνθρωποι διαμορφωνόμαστε από τις αλληλεπιδράσεις μας με τους άλλους και το περιβάλλον μας, είμαστε δηλαδή παραπάνω από ένα πράγμα και αυτό, ακόμη, δεν ορίζεται από όλους το ίδιο. Εγώ και η οικογένειά μου ζούμε τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στον Λίβανο και τη Γαλλία, στη Λιόν και τη Βηρυτό. Αποκτούμε διαρκώς νέους φίλους, νέα ερεθίσματα, νέες δυναμικές και νέες οπτικές και στις δύο πόλεις, και στις δύο χώρες, χωρίς να νιώθουμε δεσμευμένοι με κάποια. Νομίζω ότι η εμμονή σε μια ταυτότητα ή μια παράδοση μάς περιορίζει. Προσωπικά, ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης, είμαι πάντοτε δεκτικός σε νέες ιδέες και εμπειρίες, βλέπω τη ζωή σαν ένα ανοιχτό βιβλίο που είναι κρίμα να διαβάσω μερικές μόνο σελίδες του. 

Omar Rajeh: «Δεν γίνεται να πορευόμαστε στον 21ο αιώνα με νοοτροπίες και πρακτικές της Λίθινης Εποχής» Facebook Twitter
Φωτ.: Paul Bourdrel

— Ο Λίβανος είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα αλλά και πολύ βασανισμένη χώρα.
Έτσι είναι, πράγματι, στον Λίβανο συνυπάρχει ακόμα, παρά τα προβλήματα, ένα μωσαϊκό εθνοτήτων και θρησκειών και διαθέτει μια πλούσια πολιτιστική παράδοση. Μεγάλωσα στη Βηρυτό συναναστρεφόμενος ανθρώπους από διαφορετικές καταγωγές και κουλτούρες, ακόμα και με διαφορετικές ερωτικές προτιμήσεις ή ταυτότητες φύλου, κι αυτό δεν το είδα ποτέ ως πρόβλημα. Ό,τι συμβαίνει ωστόσο στον Λίβανο σχετίζεται άμεσα με ό,τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή και τον υπόλοιπο κόσμο. Με τα «παιχνίδια» και τις συγκρούσεις συμφερόντων τόσο των μεγάλων όσο και των περιφερειακών δυνάμεων. Δεν είμαστε ένα απομονωμένο νησί στον ωκεανό, ούτε και θα μπορούσαμε στη σημερινή εποχή. Οι εθνικές, θρησκευτικές και άλλες διαμάχες φουντώνουν παντού, οι πολιτικές της ισχύος, η διαφθορά, η εκμετάλλευση, η αποικιοκρατία, εδαφική ή οικονομική, όλα αυτά είναι φαινόμενα παγκόσμια και αλληλένδετα. 

— Έχετε πει ότι ο χορός είναι ένα ζήτημα της καθημερινής ζωής, ότι συγκροτεί και διαμορφώνει την παρουσία μας, ότι αποτελεί μια «πύλη». 
Καταρχάς βεβαίως και ο χορός δεν είναι μια «πολυτέλεια», ούτε κάτι ξεκομμένο από το καθημερινό μας βίωμα. Είναι ένα ερώτημα που αφορά το πού είμαστε, τι κάνουμε, τι σκεφτόμαστε, πώς ζούμε, είναι επίσης ένα ερώτημα για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η «πύλη» στην οποία αναφέρθηκα είναι ακριβώς μια διέξοδος, ένα άνοιγμα στις πιθανότητες να βρούμε απαντήσεις στο ερώτημα αυτό. Ένα άνοιγμα που αφορά σε σώματα, μυαλά, ιδέες, νέους τρόπους κίνησης, σκέψης και ύπαρξης. Δεν έχουμε τίποτε άλλο πέρα από τις αποφάσεις, τις επιλογές και τις πράξεις μας.

— Έχετε πει επίσης ότι «ο χορός σώζει» και θυμάμαι ότι μια μεγάλη χορευτική επιτυχία των ’90s ήταν το «Last night a DJ saved my life».
Ναι, το γνωρίζω αυτό το κομμάτι και εκφράζει ακριβώς ό,τι πιστεύω όχι μόνο εγώ αλλά και πολλοί ακόμα άνθρωποι, ότι δηλαδή ο χορός ενώνει, ενδυναμώνει, απελευθερώνει και κατά συνέπεια ναι, μπορεί και να σώζει ζωές! 

Omar Rajeh: «Δεν γίνεται να πορευόμαστε στον 21ο αιώνα με νοοτροπίες και πρακτικές της Λίθινης Εποχής» Facebook Twitter
Φωτ.: Andrea Macchia
Omar Rajeh: «Δεν γίνεται να πορευόμαστε στον 21ο αιώνα με νοοτροπίες και πρακτικές της Λίθινης Εποχής» Facebook Twitter
Φωτ.: Caroline Minjolle
Omar Rajeh: «Δεν γίνεται να πορευόμαστε στον 21ο αιώνα με νοοτροπίες και πρακτικές της Λίθινης Εποχής» Facebook Twitter
Φωτ.: Pavlos Vrio

— Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι στον Λίβανο και σε άλλες αραβικές χώρες υπάρχει σύγχρονος χορός, μια σκηνή στη δημιουργία της οποίας παίξατε κομβικό ρόλο.
Όταν το ξεκινήσαμε όλο αυτό με την ομάδα Maqamat και τους άλλους συνεργάτες μου στη Βηρυτό, στις αρχές της δεκαετίας του ’00, ο σύγχρονος χορός ήταν πράγματι μια σχεδόν άγνωστη έννοια. Πρόκειται βέβαια για μια σχετικά νέα μορφή τέχνης διεθνώς, δεν είχαμε μείνει δηλαδή τόσο πίσω, νομίζω ότι και στη χώρα σας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες αναπτύχθηκε. Τα πρώτα ερωτήματα που θέσαμε στον εαυτό μας ήταν γιατί μας έλκει ο σύγχρονος χορός, τι θέλουμε να εκφράσουμε μέσα από αυτόν, πού απευθυνόμαστε και πώς μπορούμε να δουλέψουμε καλύτερα μαζί για να το πετύχουμε. Πιστεύαμε εξαρχής στη σύνδεση του χορού με την καθημερινή ζωή και στην ανάγκη να «μπολιάσουμε» τη δουλειά μας με στοιχεία εντοπιότητας, χωρίς αυτά να μας περιορίζουν και σε συγχρονισμό με ό,τι συμβαίνει στη διεθνή σκηνή. Το 2004 δημιουργήσαμε την πλατφόρμα BIPOD για τη συνάντηση και τη συνεργασία όσων καλλιτεχνών είχαν παρόμοια ενδιαφέροντα. Μαζί με το Masahat Dance Network, το κέντρο τεχνών Citerne Beirut και την πλατφόρμα Moutlaqa Leymoun έγιναν σημείο αναφοράς, βοηθώντας στην ανάδειξη, την εξέλιξη και τη διάδραση χορευτών από τον Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη. Πλέον υπάρχουν νέοι χορευτές και χορογράφοι από τα μέρη αυτά με πολλές διαφορετικές και ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις και προοπτικές.  

— Το επόμενο πρότζεκτ σας;
Λέγεται «Dance People», το δουλεύουμε ήδη εδώ στη Λιέγη όπου βρίσκομαι και σκοπεύουμε να το παρουσιάσουμε τον επόμενο μήνα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, την επόμενη «στάση» μας μετά την Καλαμάτα. Θα υπάρχουν κι εδώ μουσικοί και χορευτές επί σκηνής, αλλά θα είναι κάτι διαφορετικό από το «Beytna». Εστιάζει ακριβώς στο ζήτημα του ανοίγματος, του μοιράσματος και της προστασίας των προσωπικών και κοινοτικών μας χώρων. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα υπάρχει κανένας διαχωρισμός μεταξύ σκηνής και θεατών, καλλιτέχνες και κοινό θα βρισκόμαστε και θα αλληλεπιδρούμε σε έναν αδιαίρετο, ενιαίο χώρο.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ. 

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Λίντα

Πολιτισμός / Τι συνέβη με την αποχώρηση της Λίντας Καπετανέα από το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Μετά από επτά χρόνια στο τιμόνι του θεσμού, δεν ανανεώθηκε η σύμβαση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, κάτι που της ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο Καλαμάτας σε ένα σύντομο τηλεφώνημα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Θέατρο / Δημήτρης Γκοτσόπουλος: «Ήμουν ένα αγρίμι που είχε κατέβει από τα βουνά»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός φέτος ερμηνεύει τον Νεοπτόλεμο στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή. Πώς κατάφερε από ένα αγροτικό περιβάλλον να πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες και γιατί πέρασε ένα ολόκληρο καλοκαίρι στην Πολύαιγο, διαβάζοντας «Βάκχες»;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Θέατρο / Γιάννης Χουβαρδάς: «Το κοινό που έρχεται να σε δει είναι ο καθρέφτης σου»

Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης διασκευάζει φέτος τις τραγωδίες του Οιδίποδα σε ένα ενιαίο έργο και μιλά στη LiFO, για το πώς η μοίρα είναι μια παρεξηγημένη έννοια, ενώ σχολιάζει το αφήγημα περί «καθαρότητας» της Επιδαύρου, καθώς και τις ακραίες αντιδράσεις που έχει δεχθεί από το κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΓΙΑ 28 ΜΑΙΟΥ Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Θέατρο / Elena Souliotis: Η Ελληνίδα που θα γινόταν η επόμενη Κάλλας 

Σαν σήμερα, το 1943, γεννήθηκε η Ελληνίδα σοπράνο που διέπρεψε για μια ολόκληρη δεκαετία στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά κάηκε εξαιτίας μιας σειράς ιδιαίτερα απαιτητικών ρόλων, τους οποίους ερμήνευσε πολύ νωρίς. Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, ένας από τους λίγους στην Ελλάδα που γνωρίζουν σε βάθος την πορεία της, περιγράφει την άνοδο και την πτώση της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ