«Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας  Facebook Twitter
Ο τίτλος του έργου που χορογραφεί και εξερευνά οπτικά και ηχητικά, όπως λέει, εμπεριέχει την αντίφαση και συνδέεται με τον πυρήνα του concept που σχετίζεται με το φαντασιακό, το όνειρο και την πραγματικότητα. Φωτ.: Μυρτώ Γρηγορίου
0

Μέσα από το «Darkest White», ένα σύμπαν συνάντησης της προγονικής μνήμης και της κατακερματισμένης οπτικής για το μέλλον, που παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Αθηνών από τις 21 έως τις 24 Ιουλίου στην Πειραιώς 260, η Δαφίν Αντωνιάδου εξερευνά, μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 

Ο τίτλος του έργου που χορογραφεί και εξερευνά οπτικά και ηχητικά, όπως λέει, εμπεριέχει την αντίφαση και συνδέεται με τον πυρήνα του concept που σχετίζεται με το φαντασιακό, το όνειρο και την πραγματικότητα. «Πολλές φορές, όμορφα και φωτεινά πράγματα που τα βλέπουμε καλυμμένα έχουν έναν πυρήνα και μια πραγματικότητα που είναι κάτι σκοτεινό, το οποίο είτε δεν θέλουμε, είτε δεν μπορούμε, είτε επιλέγουμε να μη βλέπουμε, μέχρι που αναγκαστικά κάποια στιγμή φτάνει στην πόρτα μας, εμφανίζεται μπροστά μας και πρέπει να το διαχειριστούμε». 

Η Δαφίν Αντωνιάδου ξεκινά με αφορμή την οικογενειακή της ιστορία να αφηγηθεί τη δική της ανάμνηση και εμπειρία, συνδέοντάς τη με το παρόν. «Οι γονείς μου κατάγονται από ένα χωριό που είναι στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και λέγεται στα ελληνικά Αχλάδα. Εγώ μεγάλωσα στην Άνδρο μέχρι έξι χρονών −οι γονείς μου ήταν εκπαιδευτικοί− και η οικογένειά μου δεν επέστρεψε ποτέ στη Φλώρινα και στην περιοχή, όπου υπήρχε ένα βαρύ μετεμφυλιακό κλίμα.

Κοιτάζοντας το ον που έχει πλάσει μέσα σε ένα κουκούλι από νήματα, δεν μπορεί κανείς παρά να σκεφτεί ότι μεταφορικά είναι αυτά που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν, τη μνήμη με το μέλλον.

Επέλεξαν να πάνε στην Έδεσσα, οπότε κι εγώ πέρασα τα επόμενα χρόνια εκεί μέχρι που ήρθα στην Αθήνα, στην εθνική ομάδα ρυθμικής γυμναστικής, και συνέχισα σπουδάζοντας φυσικοθεραπεία. Ένιωσα όμως ότι δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο εκτός από χορό και έτσι πήγα στην Κρατική Σχολή Χορού. Τελειώνοντας τις σπουδές μου, άρχισα κατευθείαν να φτιάχνω παραστάσεις. Η πρώτη ήταν το “MATTER” σε συνεργασία με τον συνθέτη Constantine Skourlis και τον εικαστικό Στάθη Δογάνη, που καταργούσε πολλές από τις συμβάσεις ενός παραστατικού έργου, με τη χορογραφία να πραγματεύεται τις έννοιες του χώρου και του χρόνου».

Μιλώντας για την καταγωγή της, που ενέπνευσε αυτό το έργο, λέει ότι πρόκειται για την «κλασική» ιστορία του εμφυλίου από την πλευρά των χαμένων. «Δεν ήταν αριστεροί, δεξιοί, αλλά άνθρωποι που διώχθηκαν από τα μέρη τους, εξαφανίστηκαν και δημεύθηκαν οι περιουσίες τους. Μέσω της ιστορίας της οικογένειάς μου λέμε την ιστορία που συμβαίνει σήμερα, όπως οι εκτοπισμοί και οι εξαφανίσεις πληθυσμών που ζουν για αιώνες σε έναν τόπο. Η γιαγιά μου και η οικογένειά της, που μιλούσαν τη σλαβομακεδονική διάλεκτο, διώχθηκαν από την περιοχή της συνοριογραμμής, όταν μαζί με όσα συνέβαιναν παράλληλα με τον εμφύλιο υπήρξε η ευκαιρία να καθαρίσει η περιοχή από όσους δεν μιλούσαν ελληνικά. Τους έσπρωξαν έξω από τα ελληνικά σύνορα, άλλοι έμειναν εκεί για πάντα, κάποιοι άλλοι γύρισαν. Αυτό που συνέβη, εκτός από αυτές τις βίαιες μετακινήσεις, ήταν και η διαγραφή μιας γλώσσας που έχει σβηστεί, που δεν τη μιλάμε πλέον και στο μέλλον θα είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ».

Η Δαφίν ξεκινά από αυτή την προσωπική οικογενειακή ιστορία όχι για να την καταθέσει αλλά για να τη χρησιμοποιήσει ως εφαλτήριο ώστε να μιλήσει για τη γενοκτονία που συμβαίνει σήμερα. «Η τέχνη», λέει, «οφείλει να το καταγράψει αυτό. Ακόμα και αν είμαστε ανεκτικοί και μουδιασμένοι, οφείλουμε να μιλήσουμε. Όχι να κάνουμε ένα πολιτικό έργο. Αυτό που δοκιμάζουμε, αυτό που συμβαίνει επί σκηνής είναι συμβολισμός, δεν είναι διδακτικό, δεν θέλουμε να δώσουμε καμία απάντηση. Απλώς οφείλουμε να το φέρουμε μπροστά, σε πρώτο πλάνο, επειδή δεν γίνεται να κάνουμε τέχνη και να μην έχουμε επαφή με την πραγματικότητα. Δεν είμαστε προνομιούχοι ώστε να ζούμε σε έναν ανέγγιχτο μικρόκοσμο, οπότε η δουλειά μας έχει ευθύνη και αυτή είναι η προσφορά μας ως καλλιτεχνών».

«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας  Facebook Twitter
Η Δαφίν Αντωνιάδου, που είναι 33 ετών, κάνει περφόρμανς και κινείται στο πλαίσιο μιας τέχνης που διερευνά διαρκώς νέα όρια. Φωτ.: Μυρτώ Γρηγορίου

Η Δαφίν Αντωνιάδου, που είναι 33 ετών, κάνει περφόρμανς και κινείται στο πλαίσιο μιας τέχνης που διερευνά διαρκώς νέα όρια. Η θεματική στην οποία επιστρέφει ξανά και ξανά είναι η ανθρώπινη κατάσταση, πράγμα που, όπως σημειώνει, κάνουν όλοι οι καλλιτέχνες. «Αυτό που αλλάζει είναι το πλαίσιο, το πώς αντιλαμβανόμαστε τη συνύπαρξη, την ταυτότητά μας, τη γυναικεία ενδυνάμωση», λέει. «Οι γυναίκες της δικής μου ηλικίας ανήκουν σε μια γενιά στην οποία οι πιο τυχερές δεν καταπιέστηκαν. Από την άλλη, δεν ήταν ενδυναμωμένες εξαρχής ώστε να λένε αυτό που σκέφτονται και να υπερασπίζονται τη θέση τους. Όταν περνάνε τα χρόνια −και αυτό είναι ένα θέμα που με προβληματίζει διαρκώς−, όταν καταλαβαίνεις ότι έχεις να πεις κάτι ενδιαφέρον, αναλογίζεσαι πόσες φορές το έχεις καταπιέσει προηγουμένως για να μην ενοχλήσεις, να μην μπερδέψεις. Είναι ένα θέμα στο οποίο επιστρέφω, αναγνωρίζοντας την τεράστια δύναμη που έχουν οι γυναίκες ως είδος, για να προσφέρω τα υλικά μου, να συμπεριλάβω όλους τους ανθρώπους και να γίνει κάτι όμορφο και δυνατό».

Η αμέσως προηγούμενη παράστασή της ήταν το «Dreams of Time» και σε ένα επόμενο βήμα, όπως λέει, θα επανέλθει σε αυτό το σκληρό, όπως το αποκαλεί, έργο, για να το παρουσιάσει ξανά απογυμνωμένο και ωμό. «Μιλά για τη γυναίκα ως σύμβολο και τις αντιλήψεις που έχουν δημιουργηθεί μέσα στα χρόνια, ένα κράμα εμπειριών, εικόνων, αισθήσεων και αντιλήψεων που έχουν διαμορφωθεί μέσα μου, για την ευαισθησία και την υπέρμετρη δύναμη που διέπουν τη γυναικεία φύση. Με αυτά τα υλικά δημιουργώ, σε περιοχές ανάμεσα στη σεξουαλικότητα και τον τρόμο, μια σειρά από αισθητηριακές εμπειρίες που ξεδιπλώνονται ως ένα θέαμα πόνου». 

Κοιτάζοντας το ον που έχει πλάσει μέσα σε ένα κουκούλι από νήματα, δεν μπορεί κανείς παρά να σκεφτεί ότι μεταφορικά είναι αυτά που συνδέουν το παρελθόν με το παρόν, τη μνήμη με το μέλλον. «Αυτό που συμβαίνει όταν βρίσκεσαι στη διαδικασία δημιουργίας της δουλειάς είναι ότι κατά βάθος ξέρεις σε ποιο σημείο θέλεις να καταλήξεις», λέει. «Η γυναικεία φιγούρα που υπάρχει στο έργο βρίσκεται σε μια μεταιχμιακή περιοχή και ενσαρκώνει πολλές προηγούμενες αλλά και σύγχρονες ή επόμενες γυναίκες. Υπάρχει σε όλο το φάσμα του χρόνου, παρελθόν, παρόν, μέλλον, σε ένα άχρονο πεδίο. Επίσης υπάρχουν πολλαπλά πεδία αφήγησης μέσω του ήχου και της κίνησης, τα οποία συνδέονται με μια άλλη παράλληλη αφήγηση, ένα κείμενο που ακούγεται σε αρμονία με όσα συμβαίνουν στη σκηνή. Έχουμε δουλέψει μέσα σε ένα συμβολικό και ποιητικό σύμπαν και χρειάστηκε πολύς χρόνος για να έρθει αυτό στον θεατή και να κάνει κι εκείνος με τη σειρά του τον συνειρμό του. Εμείς φιλοδοξούμε να γίνουμε ο δίαυλος ή ο οδηγός του, τόσο για να θέσει ερωτήματα όσο και για να δώσει κάποιες απαντήσεις. Ο καθένας θα συνδεθεί όπως θέλει με αυτό το υλικό, που εμείς θέλουμε να το επικοινωνήσουμε για να συνδεθούμε με τον άλλο και η αφήγηση να μας φέρει όλους μαζί σε ένα κοινό σημείο».

«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας  Facebook Twitter
Φωτ.: Μυρτώ Γρηγορίου

Μιλώντας για τη γυναίκα μέσα στο κουκούλι της, λέει ότι «με τη διαρκή παρατήρηση εμφανίζονται τα φαινόμενα. Είναι μια λειτουργία που συμβαίνει με φυσικό τρόπο. Κάθε φορά παρατηρώντας συστηματικά εμφανίζεται μπροστά μας κάτι άλλο ή αποκαλύπτεται κάτι διαφορετικό, όπως όταν βλέπουμε πολλές φορές το ίδιο έργο τέχνης. Έτσι λοιπόν αυτή η γυναίκα στο κουκούλι της, μέσα στη γη, υπάρχει σε μια επαναλαμβανόμενη λειτουργία που μοιάζει αλλά δεν είναι ποτέ η ίδια, λέγοντας κάποια πράγματα για τη δική της γη, σε ποιον ανήκει και πως δικαιούται να είναι μέρος της. Ωστόσο μια μέρα θα μετακινηθεί, θα εκτοπιστεί από τη γη της εξαιτίας ενός πολέμου που θα σβήσει το γένος της από τον χάρτη. Η μεταφυσική αλήθεια της συνδέεται με έναν παγανισμό, όπως αυτός που δεν σβήνεται ποτέ στις παραδόσεις των τόπων, στα έθιμα και τους χορούς και στη σχέση τους με το πρωτόγονο και την επίκληση της φύσης. Εκεί επιστρέφουμε∙ ακόμα και μετά από χιλιάδες χρόνια δεν έχουμε αλλάξει πολύ». 

Η Δαφίν Αντωνιάδου ξεκίνησε μαζί με τον Constantine Skourlis και από τότε συνεργάζονται στενά. Όπως λέει, «δημιουργήσαμε μια μικρή ομάδα όπου χωράνε οι ιδέες και οι απόψεις όλων των συνεργατών και με τη συζήτηση κάνουμε μια συλλογική δουλειά στην οποία όλα συνδέονται. Όλη η δημιουργία γεννιέται μέσα από τη ζύμωση των ιδεών. Όλα όσα φτάνουν εδώ τα μεταχειριζόμαστε και τα δοκιμάζουμε διαρκώς, τα φανταζόμαστε και τα μεταμορφώνουμε σε ιστορίες που η μια μπαίνει μέσα στην άλλη και οδηγούνται όλα σε μια κατεύθυνση. Αυτό είναι ωραίο και συγκινητικό, να φτιάχνεις και να μοιράζεσαι κάτι φωτεινό μέσα στη μαυρίλα».

«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας  Facebook Twitter
Φωτ.: Μυρτώ Γρηγορίου

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ. 



 

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μαρία Κωνσταντάρου: «Ερωτεύτηκα αληθινά στα 58»

Οι Αθηναίοι / Μαρία Κωνσταντάρου: «Δεν παίζω πια γιατί δεν υπάρχουν ρόλοι για την ηλικία μου»

Μεγάλωσε χωρίς τη μάνα της, φώναζε «μαμά» μια θεία της, θυμάται ακόμα τις παιδικές της βόλτες στον βασιλικό κήπο. Όταν είπε πως θέλει να γίνει ηθοποιός, ο πατέρας της είπε «θα σε σφάξω». Η αγαπημένη ηθοποιός που έπαιξε σε μερικές από τις σημαντικότερες θεατρικές παραστάσεις αλλά και ταινίες της εποχής της είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασίλης Παπαβασιλείου

Απώλειες / Βασίλης Παπαβασιλείου (1949-2025): Ένας σπουδαίος διανοητής του ελληνικού θεάτρου

«Αυτό, λοιπόν, το οφείλω στο θέατρο: τη σωτηρία από την κακομοιριά μου»: Ο σκηνοθέτης, μεταφραστής, ηθοποιός και δάσκαλος Βασίλης Παπαβασιλείου πέθανε σε ηλικία 76 ετών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ