LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Κλεμμένα ακόντια των Αβορίγινων επιστρέφουν στην Αυστραλία πάνω από 240 χρόνια μετά

Κλεμμένα ακόντια Αβορίγινων επιστρέφουν στην Αυστραλία 4 αιώνες μετά Facebook Twitter
Φωτ.: The Museum of Archaeology and Anthropology/University of Cambridge (CNN)
0

Τέσσερα ακόντια Αβορίγινων που έκλεψε ο Βρετανός εξερευνητής Τζέιμς Κουκ το 1770 θα επαναπατριστούν στην κοινότητα ιθαγενών του La Perouse στην Αυστραλία, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Τα ακόντια αποτελούσαν αρχικά μέρος μιας ομάδας 40 δοράτων που είχε πάρει ο Κουκ από το Kamay, γνωστό και ως Botany Bay. Τα αρχεία του Κουκ δείχνουν ότι πήρε τα δόρατα από τους Αβορίγινες που ζούσαν στην ανατολική Αυστραλία χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Αφού ο Κουκ επέστρεψε στην Αγγλία, τέσσερα από τα δόρατα παρουσιάστηκαν από τον λόρδο Σάντουιτς στο Trinity College. Από το 1914 υπάγονταν Μουσείου Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Κέιμπριτζ.

Σε ανακοίνωση, η πρόεδρος του Συμβουλίου των Αβοριγίνων του La Perouse, Νόιλιν Τίμπερι, χαρακτήρισε τα δόρατα ως «εξαιρετικά σημαντικά».

«Αποτελούν μια σημαντική σύνδεση με το παρελθόν μας, τις παραδόσεις και τις πολιτιστικές μας πρακτικές. Οι γηραιότεροι εργάστηκαν για πολλά χρόνια για να δουν την ιδιοκτησία τους να μεταβιβάζεται στους αρχικούς ιδιοκτήτες του Botany Bay», πρόσθεσε. 

Ο Κουκ ταξίδεψε στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία με το HMS Endeavour, σηματοδοτώντας την πρώτη γνωστή ευρωπαϊκή εξερεύνηση της ανατολικής Αυστραλίας. Ο επακόλουθος βρετανικός αποικισμός της Αυστραλίας συνοδεύτηκε με την είσοδο νέων ασθενειών στην Αυστραλία καθώς και τον εκτοπισμό και τις σφαγές των Αβορίγινων

Τα ακόντια αναμένεται να φτάσουν στην Αυστραλία μέσα στους επόμενους μήνες. Η τοπική κοινότητα κατασκευάζει επί του παρόντος ένα νέο κέντρο επισκεπτών που θα φιλοξενήσει τα αντικείμενα αλλά αρχικά τα δόρατα θα φιλοξενηθούν στο Εθνικό Μουσείο της Αυστραλίας στην Καμπέρα.

Με πληροφορίες από CNN

Πολιτισμός
0

LIVE - Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο νέα έργα αποδίδονται στον Μιχαήλ Αγγελο στα 550 χρόνια από τη γέννησή του

Πολιτισμός / Ο μύθος του Μιχαήλ Άγγελου συνεχίζει να μεγαλώνει, 550 χρόνια μετά

Δύο νέα έργα αποδίδονται στον Μιχαήλ Άγγελο στα 550 χρόνια από τη γέννησή του, σε μια συγκυρία που δείχνει πως ο μύθος του συνεχίζει να μεγαλώνει μαζί με τις διεκδικήσεις γύρω από το όνομά του
THE LIFO TEAM
Η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με την υπουργό Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Πολωνίας

Πολιτισμός / Η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με την υπουργό Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Πολωνίας

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο υπουργών, θέματα που αφορούν την πολιτική της ΕΕ στον τομέα του Πολιτισμού, μεταξύ άλλων ως προς το Ταμείο Συνοχής και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία
THE LIFO TEAM
Paddington, Cate Blanchett και Tom Hiddleston ξεχωρίζουν στις υποψηφιότητες των Olivier Awards

Πολιτισμός / Paddington, Cate Blanchett και Tom Hiddleston ξεχωρίζουν στις υποψηφιότητες των Olivier Awards

Το Paddington και το Into the Woods προηγούνται στις φετινές υποψηφιότητες των Olivier Awards, σε μια λίστα που φέρνει δίπλα δίπλα το λαϊκό θέαμα, το θεατρικό κύρος και μεγάλα ονόματα όπως η Cate Blanchett, ο Tom Hiddleston και ο Bryan Cranston.
THE LIFO TEAM