Κάθε Τετάρτη του Αυγούστου στο Εϋνάρδειο της Αίγινας με ένα βιβλίο

Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο Facebook Twitter
Οι εκδηλώσεις με τίτλο «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο» διοργανώνονται φέτος για τρίτη χρονιά στον ατμοσφαιρικό κήπο του Εϋναρδείου.
0

Με τη Ρέα Γαλανάκη και το τελευταίο της βιβλίο ξεκινά ο φετινός κύκλος εκδηλώσεων της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Αίγινας, συνεχίζοντας έτσι την παράδοση της γνωριμίας του βιβλιόφιλου κοινού του νησιού με σημαντικούς σύγχρονους συγγραφείς.

Ο κύκλος συνεχίζεται με την ιστορία ενός διανοούμενου σκύλου που θίγει σοβαρά θέματα για τη σχέση μας με τα ζώα, με το «Ίων ο κύων», ένα βιβλίο με απρόβλεπτους δεσμούς με την Αίγινα.

Μια σημαντική ποιοτική εκδοτική προσπάθεια στο νησί προβάλλεται με την παρουσίαση του 32ου τεύχους της «Αιγιναίας» που είναι αφιερωμένο σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα, την ενάλια ανασκαφή στον αρχαίο πολεμικό λιμένα της Αίγινας, της πρώτης ναυτικής δύναμης στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

Η διάλεξη της διευθύντριας του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, Κάτιας Σπορν, για τον ανασκαφέα της Κολώνας Γαβριήλ Βέλτερ θα φωτίσει το έργο του σημαντικού Γερμανού αρχαιολόγου στην Αίγινα και την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και έναν μικρό θησαυρό που κρύβει η ίδια η Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη: το αρχείο του και τις προοπτικές ανάδειξής του.

Ο κύκλος θα κλείσει με τον «Ανήφορο» του Νίκου Καζαντζάκη, το ανέκδοτο μέχρι τις μέρες μας μυθιστόρημα του μεγάλου συγγραφέα που θεωρούσε την Αίγινα δεύτερη πατρίδα του. Η έκδοσή του τον χειμώνα που μας πέρασε, στο πλαίσιο της επανέκδοσης όλου του έργου του Καζαντζάκη με μια σύγχρονη τυπογραφική αντίληψη που επιμελήθηκε καλλιτεχνικά ο βραβευμένος γραφίστας Γιάννης Καρλόπουλος, αποτέλεσε το εκδοτικό γεγονός της χρονιάς.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα υπάρξει επίσης και ενημέρωση του κοινού για σημαντικές εξελίξεις στην πορεία της βιβλιοθήκης, αλλά και για την προοπτική εμπλουτισμού των συλλογών της με μια πολύτιμη συλλογή σπανίων βιβλίων που έχει σχέση με την καποδιστριακή εποχή και την ίδρυση την εποχή εκείνη στην Αίγινα της πρώτης Δημόσιας Βιβλιοθήκης της χώρας (που μετεξελίχθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος). Άλλωστε η Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη αποτελεί ανασύσταση στο νησί της πρώτης εκείνης δημόσιας βιβλιοθήκης της χώρας μας.

Οι εξαιρετικά επιτυχημένες αυτές εκδηλώσεις με τίτλο «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο» διοργανώνονται φέτος για τρίτη χρονιά στον ατμοσφαιρικό κήπο του Εϋναρδείου, του καποδιστριακού αυτού μνημείου, που στέγασε αρχικά το Κεντρικόν Σχολείον του Καποδίστρια και θα στεγάσει μετά την επικείμενη αναστήλωσή του υπηρεσίες της Καποδιστριακής Βιβλιοθήκης.

Ανάμεσα στις διάσπαρτες αρχαιότητες που υπενθυμίζουν την εποχή που το πρώτο αυτό νεοκλασικό δημόσιο κτίριο της νεώτερης Ελλάδας λειτουργούσε ως Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα πολυάριθμο και ιδιαίτερο κοινό συγκεντρώνεται τις αυγουστιάτικες Τετάρτες στις 9 το βράδυ για να παρακολουθήσει ξεχωριστές παρουσιάσεις βιβλίων, να συναντήσει σημαντικούς συγγραφείς και άλλους πνευματικούς ανθρώπους, να προβληματιστεί για θέματα που συχνά συνδέονται με το νησί της Αίγινας, την πλούσια ιστορία του και την μοναδική πολιτιστική του ταυτότητα.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Τετάρτη 2 Αυγούστου

Ρέα Γαλανάκη, Εμμανουήλ και Αικατερίνη: Τα παραμύθια που δεν είναι παραμύθια

Αθήνα, Καστανιώτης, 2022

Με την συγγραφέα θα συνομιλήσει ο Νίκος Μπακουνάκης, δημοσιογράφος, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Θα διαβάσει η ίδια.

Τετάρτη 9 Αυγούστου

Στέλλα Παναγιωτοπούλου, Ίων ο Κύων: Περί συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων

Αθήνα, Ίκαρος, 2023

Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσει ο Αντώνης Γκόλτσος, συγγραφέας και επιμελητής εκδόσεων. Θα διαβάσει η Αννίτα Δεκαβάλλα.  

Τετάρτη 16 Αυγούστου   

Η Αιγιναία, τεύχος 32: «Η ενάλια ανασκαφή στο αρχαίο λιμάνι της Αίγινας»

Αίγινα, 2023

Θα μιλήσουν οι: Γιώργος Μπόγρης, διευθυντής της Αιγιναίας, Ελένη Σταμπόγλη, μέλος της συντακτικής επιτροπής της Αιγιναίας, Δέσποινα Κουτσούμπα, αρχαιολόγος, Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, μέλος του Aigina Harbour City Project.

Τετάρτη 23 Αυγούστου 

Γαβριήλ Βέλτερ (1890–1954), ένας Γερμανός αρχαιολόγος στην Ελλάδα. Το αρχείο του στην Καποδιστριακή Βιβλιοθήκη της Αίγινας

Διάλεξη της Κάτιας Σπορν, αρχαιολόγου, διευθύντριας του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Τετάρτη 30 Αυγούστου

Νίκος Καζαντζάκης, Ο Ανήφορος

Αθήνα, Διόπτρα, 2022

θα μιλήσουν οι: Βίκυ Κατσαρού (μεταγραφή χειρογράφου και επιμέλεια κειμένου), Γιάννης Καρλόπουλος (σχεδιασμός βιβλίου και καλλιτεχνική επιμέλεια), Φιλήμων Πατσάκης (υπεύθυνος εκδοτικού σχεδιασμού). Θα διαβάσει ο Ακύλλας Καραζήσης.

«Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο. Πέντε αυγουστιάτικες βραδιές για το βιβλίο και την Αίγινα», από 2 έως 30/8/2023, στις 9 μ.μ., στον κήπο του Εϋναρδείου, Μητροπόλεως 10, Αίγινα

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εναλλακτική Σκηνή

Πολιτισμός / Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ ετοιμάζει ένα #έπικ comeback

Η πιο ανήσυχη φωνή του σύγχρονου μουσικού θεάτρου στη χώρα ετοιμάζει ένα πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας με περισσότερες από 30 παραγωγές, δύο φεστιβάλ, περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και συμμετοχή στο 60ό Φεστιβάλ Δημητρίων.
LIFO NEWSROOM
Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Φρανσουά Οζόν, Τζέιμς Ντιν και Μόνικα Μπελούτσι από αύριο στους κινηματογράφους

Το καλαίσθητο δράμα μυστηρίου «When the Fall is Coming», η έκπληξη των Καννών «Sorry Baby», ο οργισμένος «Rebel Without a Cause», η «Malena» του Τζουζέπε Τορνατόρε και τέσσερις ακόμα επιλογές απαρτίζουν το πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πέθανε σε ηλικία 49 ετών η Andrea Gibson,η ποιήτρια που ύμνησε την ταυτότητα, τον θάνατο και την αγάπη

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 49 ετών η Andrea Gibson, η ποιήτρια που ύμνησε την ταυτότητα, τον θάνατο και την αγάπη

Την τελευταία της περίοδο, η Gibson αποτέλεσε το κεντρικό πρόσωπο του ντοκιμαντέρ Come See Me in the Good Light, που βραβεύτηκε φέτος στο Sundance και αναμένεται να μεταδοθεί μέσα στο φθινόπωρο από το Apple TV+
LIFO NEWSROOM
Emmy 2025: Aνακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες ανακοινώθηκαν –  Σάρωσε το «Severance», ξεχώρισε το «The Studio»

Πολιτισμός / Emmy 2025: Aνακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες – Σάρωσε το «Severance», ξεχώρισε το «The Studio»

Ανάμεσα στους φετινούς διεκδικητές ξεχωρίζουν και νέες αφίξεις, όπως τα «The Pitt», «Paradise», «Nobody Wants This» και «The Studio», που κατάφεραν να προταθούν στις βασικές κατηγορίες Καλύτερης Δραματικής και Κωμικής Σειράς.
LIFO NEWSROOM
Hotel Amour: Το νέο μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη

Πολιτισμός / Hotel Amour: Το νέο μιούζικαλ των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη

Από 20 Οκτωβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Ακροπόλ, η νέα μουσικοθεατρική πρόταση των Γεράσιμου Ευαγγελάτου και Θέμη Καραμουρατίδη, σε σκηνοθεσία Σμαράγδας Καρύδη
LIFO NEWSROOM
H Kylie Minogue στο Release είναι η πιο ποπ εμπειρία που μπορείς να ζήσεις φέτος στην Αθήνα

Οδηγός Μουσικής / H Kylie Minogue στο Release είναι η πιο ποπ εμπειρία που μπορείς να ζήσεις τώρα στην Αθήνα

Την Παρασκευή 18 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού την σκηνή του Release Athens καταλαμβάνει το σόου της Αυστραλής superstar που ταξιδεύει στην Αθήνα στο πλαίσιο της σαρωτικής Tension Tour
LIFO NEWSROOM