Μια θεατρική περφόρμανς για τον Λήμνιο ζωγράφο Ράλλη Κοψίδη

Μια θεατρική περφόρμανς για τον Λήμνιο ζωγράφο Ράλλη Κοψίδη Facebook Twitter
Έργο του Ράλλη Κοψίδη, που υπήρξε από τις εξέχουσες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της μεταπολεμικής Ελλάδας.
0

Το Φεστιβάλ «Κούρνος» της Λήμνου επιστρέφει για τρίτη συνεχή χρονιά με μία καλλιτεχνική πρόταση που αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα του τόπου, ενώ παράλληλα παρουσιάζει στο κοινό έργα Λημνιών δημιουργών ή δημιουργών που εμπνέονται από τη Λήμνο. Από τις 11 έως τις 27 Αυγούστου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο, εναλλακτικό και πολύμορφο πρόγραμμα.

Το Kournos Music Festival 2023 ιχνηλατεί τα σημάδια του μεσοπολέμου στην παραγνωρισμένη αστική αρχιτεκτονική του νησιού, επιλέγοντας για τις δράσεις του σημαντικά τοπόσημα της περιόδου (πολλά εγκαταλειμμένα) δημιουργώντας γέφυρες με δημιουργίες καλλιτεχνών της εποχής στο σήμερα: Παλιό Παρθεναγωγείο Κορνού, Προϊστορική Μύρινα, Θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος Μαρούλα, Πλατεία Παραδοσιακού Οικισμού Κάσπακα, Μετόχι Παλλημνιακού Ταμείου, Αρχαίο Θέατρο Ηφαιστείας, Παλαιό παντοπωλείο Καρπασίου.

Συνεπές στην αρχική του φιλοσοφία, το φεστιβάλ φέτος προχωράει στην ανάθεση νέων έργων σε Έλληνες συνθέτες και performers και στη συνεργασία με θεσμούς όπως η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, ενώ παράλληλα συμπράττει εκ νέου με τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Μια θεατρική περφόρμανς για τον Λήμνιο ζωγράφο Ράλλη Κοψίδη Facebook Twitter
Έργο του Ράλλη Κοψίδη.

Στις 11 Αυγούστου, στο Mετόχι Παλλημνιακού Ταμείου «Κάνιστρο», ο Δημήτρης Μαμιός συμπράττει με τον συνθέτη και πολυοργανίστα Γιώργο Κατακουζηνό και δημιουργούν μια site specific performance για τον λημνιακής καταγωγής εικαστικό Ράλλη Κοψίδη (1929-2010).

«Κι ἀφοῦ ἀντικρύσεις τὰ ἄδηλα καὶ τὰ κρύφια, τὰ νομιζόμενα καὶ οὐ βλεπόμενα, κατανοεῖς τὴν πτωχεία τῶν λέξεων, τὴν ἀνεπάρκεια τῆς λογικῆς. Τὸ πρόβλημα ὑπάρχει μέσ᾽ τὴν καρδιὰ τῶν ἐποχῶν: Πόσο εἶναι μπορετὸ νὰ ἑρμηνεύσεις;»

Ο Κοψίδης υπήρξε από τις εξέχουσες καλλιτεχνικές προσωπικότητες της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ζωγράφος, μαθητής του Φώτη Κόντογλου, χαράκτης, λογοτέχνης, αρθρογράφος, εκδότης του περιοδικού «Κάνιστρο», ξεχώρισε με την τολμηρή, υπερρεαλιστική του γλώσσα και το μοναδικό βλέμμα του σε όλες τις πτυχές της πολυσχιδούς του δραστηριότητας (η Εθνική Πινακοθήκη του αφιέρωσε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση το 1989).

Ο Δημήτρης Μαμιός, στην πρώτη του σκηνοθεσία, μαζί με τον Γιώργο Κατακουζηνό επιχειρούν να συνομιλήσουν με τα κείμενα του στην αποτύπωση της ιδιωματικής, προσωπική του ματιάς, στον γενέθλιο τόπο του, να ιχνηλατήσουν μια ξεχωριστή καλλιτεχνική διαδρομή ελευθερίας.

Μια θεατρική περφόρμανς για τον Λήμνιο ζωγράφο Ράλλη Κοψίδη Facebook Twitter
Έργο του Ράλλη Κοψίδη.

«Ο Λήμνιος ζωγράφος επιστρέφει στην πατρίδα του μετά από σαράντα χρόνια προσπαθώντας μέσα από τις παιδικές του αναμνήσεις να ξαναπλάσει τη νέα Λήμνο. Μέσα από τη δική μου καλλιτεχνική και ίσως ωμή ειλικρίνεια επιχειρώ να "διαβάσω", να αναγνωρίσω και να συστήσω φυσικά τον Κοψίδη στο κοινό. Στη σκηνή θα είμαστε ένας μουσικός, ο Γιώργος Κατακουζηνός, κι εγώ. Η διαδικασία μου θυμίζει τη σειρά Twin Peaks και την κόκκινη κουρτίνα που σε μεταφέρει στο πολύ σκοτεινό μας υποσυνείδητο. Πώς ένα απλό αυτοβιογραφικό ταξίδι μεταμορφώνεται σε έννοια αλλά και σε οικουμενικό ταξίδι αναζήτησης δικό μου και όλων μας; Μια μυσταγωγία, μια τελετή μύησης που γίνεται βίωμα, εμπειρία. Κι όλα αυτά στη Λήμνο, που θα γνωρίσω κι εγώ φέτος, το καλοκαίρι του 2023, στη διάρκεια του φεστιβάλ» λέει ο Δημήτρης Μαμιός.

Μια πρώτη γνωριμία με τον Ράλλη Κοψίδη

Γεννήθηκε στο Κάστρο της Λήμνου το 1929 από γονείς μικρασιατικής καταγωγής. Σπούδασε πρώτα στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Αλεξανδρούπολης και το 1949 εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου σπούδασε ζωγραφική στο εργαστήριο του Α. Γεωργιάδη. Το 1953 διέκοψε τις σπουδές του, επιλέγοντας να μαθητεύσει κοντά στον Φώτη Κόντογλου (1953-1959), με τον οποίο συνεργάστηκε στην εικονογράφηση πολλών εκκλησιών. Η πρώτη του ατομική έκθεση παρουσιάστηκε στην γκαλερί Τέχνη (Αθήνα 1958).

Η προσήλωσή του στις αξίες της ελληνικής παράδοσης, ιδιαίτερα της μεταβυζαντινής και λαϊκής τέχνης, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ζωγραφικής του. Η αποδέσμευσή του από την επιρροή του Κόντογλου, η οποία ήταν εμφανής στο πρώιμο έργο του, τον οδήγησε σε ένα πολύ προσωπικό εικαστικό ύφος, όπου τα στοιχεία από τη βυζαντινή και λαϊκή τέχνη συνδυάζονται με ρεαλιστικές αναφορές στην κοινωνική πραγματικότητα και με μια ποιητική προσέγγιση της εικόνας, που παραπέμπει στον σουρεαλισμό.

Μια θεατρική περφόρμανς για τον Λήμνιο ζωγράφο Ράλλη Κοψίδη Facebook Twitter
Έργο του Ράλλη Κοψίδη.

Ως αγιογράφος, ασχολήθηκε με την τοιχογράφηση εκκλησιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι τοιχογραφίες της ορθόδοξης εκκλησίας στη Μονή του Chevetogne (Βέλγιο) και στον ναό του Ορθόδοξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Chambesy (Γενεύη) είναι από τα γνωστότερα έργα του στην Ευρώπη.

Σημαντική υπήρξε επίσης η ενασχόλησή του με τη χαρακτική (ξυλογραφία, λινόλεουμ, χαλκογραφία) και με την εικονογράφηση βιβλίων και περιοδικών. Κατά την περίοδο 1972-1974 εξέδιδε το τριμηνιαίο περιοδικό «Κάνιστρο», το οποίο εικονογραφούσε και βιβλιοδετούσε ο ίδιος. Έχει εκδώσει επίσης δικά του λογοτεχνικά βιβλία (πεζογραφήματα εικονογραφημένα από τον ίδιο) και έχει δημοσιεύσει κείμενα σε περιοδικά και εφημερίδες.

Έχει παρουσιάσει το έργο του σε αρκετές ατομικές εκθέσεις, κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Συμμετείχε σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (Κολωνία 1976, Καμερούν 1980, Ιρλανδία 1989, Βέλγιο 1994 κ.ά). Το 1989 οργανώθηκε αναδρομική έκθεση του έργου του στην Εθνική Πινακοθήκη, η οποία μεταφέρθηκε και στην Αλεξανδρούπολη. Το 1994 παρουσιάστηκε η τελευταία αναδρομική του έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη της Πάτρας. Πέθανε στην Αθήνα το 2010.

Μια θεατρική περφόρμανς για τον Λήμνιο ζωγράφο Ράλλη Κοψίδη Facebook Twitter
Έργο του Ράλλη Κοψίδη.

Mετόχι Παλλημνιακού Ταμείου «Κάνιστρο»
11 Αυγούστου

Διασκευή – Σκηνοθεσία – Performance: Δημήτρης Μαμιός
Σύνθεση – impro – κιθάρα, μπάντζο, γιουκαλίλι, electronics: Γιώργος Κατακουζηνός

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη Μέδουσα μέχρι το κλιματικό άγχος: γιατί ο Οβίδιος είναι παντού ξανά

Πολιτισμός / Από τη Μέδουσα μέχρι τη κλιματική αλλαγή: γιατί ο Οβίδιος είναι παντού ξανά

Με αφορμή την έκθεση “Metamorphoses” στο Rijksmuseum, οι Μεταμορφώσεις του Οβίδιου επιστρέφουν στο προσκήνιο ως ένα έργο που μιλά ξανά με εκπληκτική ακρίβεια για τη βία, την ταυτότητα, την εξουσία και τον φόβο μιας εποχής διαρκούς αλλαγής.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Ραφαήλ και η δύσκολη επιστροφή της ομορφιάς

Πολιτισμός / Ο Ραφαήλ και η δύσκολη επιστροφή της ομορφιάς

Με τη μεγάλη έκθεση “Raphael: Sublime Poetry”, το Met δεν παρουσιάζει απλώς μια φιλόδοξη έκθεση για τον Ραφαήλ, αλλά προσπαθεί να τον φέρει ξανά κοντά σε ένα κοινό που σήμερα συγκινείται πιο εύκολα από το ατελές παρά από το άψογο.
THE LIFO TEAM
Ο Ryan Gosling θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ταινία των Daniels

Πολιτισμός / Ο Ryan Gosling θα πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ταινία των Daniels

Ο Ryan Gosling ενώνεται με τους Daniels, το οσκαρικό δίδυμο πίσω από το Everything Everywhere All at Once, για τη νέα τους ταινία στη Universal, που παραμένει ακόμη χωρίς τίτλο και αναμένεται να ξεκινήσει γυρίσματα το καλοκαίρι στο Λος Αντζελες.
THE LIFO TEAM
Ένα άλλο Guernica στέκεται τώρα απέναντι από το Guernica του Picasso στη Μαδρίτη

Πολιτισμός / Ένα άλλο Guernica στέκεται τώρα απέναντι από το Guernica του Πικάσο στη Μαδρίτη

Το Reina Sofia φέρνει για πρώτη φορά εκτός Νότιας Αφρικής το African Guernica του Dumile Feni και το τοποθετεί απέναντι από το Guernica του Πικάσο, σε μια έκθεση που ξανανοίγει τη συζήτηση για τη βία, τη μνήμη και το ποια έργα γράφουν τελικά την ιστορία της τέχνης.
THE LIFO TEAM
15 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι’ αυτήν την εβδομάδα (26/3-1/4)

Πολιτισμός / 15 πολιτιστικές εκδηλώσεις γι’ αυτήν την εβδομάδα (26/3-1/4)

Από δυνατά techno sets και ζωντανές μουσικές εμπειρίες μέχρι θέατρο, εκθέσεις και φεστιβάλ, η Αθήνα αυτή την εβδομάδα προσφέρει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που καλύπτει κάθε διάθεση και γούστο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Picasso βρίσκεται στην Τεχεράνη ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται

Πολιτισμός / Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Πικάσο βρίσκεται στην Τεχεράνη ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται

Το The Painter and His Model του Picasso, αγορασμένο από το Ιράν το 1977, βρίσκεται σήμερα στην Τεχεράνη, κουβαλώντας πάνω του την ιστορία του πετρελαίου, της επανάστασης και της εύθραυστης ζωής της τέχνης σε καιρό πολέμου.
THE LIFO TEAM
Παναγία μου ένα παιδί! Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral γιατί το internet είδε στον baby Jesus του έναν μικρό σταρ του feed

Πολιτισμός / Παναγιά μου, ένα παιδί! Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral γιατί το internet κόλλησε με τον μικρό Χριστό του

Το νέο απόκτημα του Met έγινε viral όταν οι χρήστες του Instagram άρχισαν να σχολιάζουν τον ασυνήθιστα στιλιζαρισμένο baby Jesus του πίνακα με όρους καθαρά σημερινού internet.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Η Chloë Sevigny, η Pamela Anderson, η Bella Hadid και η Gwyneth Paltrow στο νέο βιβλίο της Brianna Capozzi

Πολιτισμός / Η Κλοέ Σεβινί, η Σελένα Γκομέζ και η Γκουίνεθ Πάλτρου σε ένα νέο photobook

Το Womanizer, το νέο λεύκωμα της Brianna Capozzi, συγκεντρώνει γνωστές γυναικείες παρουσίες σε εικόνες γεμάτες ερωτισμό, χιούμορ και αυτονομία. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τη Rizzoli με πρόλογο της Chloë Sevigny.
THE LIFO TEAM
Μήπως τελικά διαβάζαμε λάθος το «σβήσιμο» της Χατσεψούτ;

Πολιτισμός / Μήπως τελικά διαβάζαμε λάθος την εξαφάνιση της Χατσεψούτ από την ιστορία;

Μελέτη που επανέρχεται στο προσκήνιο αμφισβητεί την παλιά εκδοχή ότι τα αγάλματα της Χατσεψούτ καταστράφηκαν από εκδίκηση και συνδέει μεγάλο μέρος της φθοράς τους με τελετουργικό σπάσιμο και μεταγενέστερη επαναχρησιμοποίηση.
THE LIFO TEAM