European Design Awards 2023: Χρυσό βραβείο στον Γ. Καρλόπουλο για τα εξώφυλλα των βιβλίων του Ν. Καζαντζάκη

EDAwards 2023: Χρυσό βραβείο για τον Γιάννη Καρλόπουλο Facebook Twitter
Ο Γιάννης Καρλόπουλος με το χρυσό βραβείο στα European Design Awards
0

Ο σχεδιαστής-καλλιτέχνης Γιάννης Καρλόπουλος βραβεύτηκε με το χρυσό βραβείο στα European Design Awards (EDA) για τον ανασχεδιασμό των βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Διακεκριμένος καλλιτέχνης στον χώρο των εκδόσεων, σύμβουλος σχεδιασμού της LiFO, με πάθος για τον Κρητικό συγγραφέα, ο Γιάννης Καρλόπουλος σχεδίασε τα εξώφυλλα, το σώμα των βιβλίων, καθώς και τη γραμματοσειρά του κειμένου και την αποτύπωση της υπογραφής του Νίκου Καζαντζάκη με γνώμονα το παρακάτω απόσπασμα από την εισαγωγή της Ασκητικής: «Θα βρεις λοιπόν, αναγνώστη, στις σελίδες ετούτες την κόκκινη γραμμή, καμωμένη από στάλες αίμα μου…».

Ο Γιάννης Καρλόπουλος πήρε το αίμα και το μετέτρεψε σε μελάνι για να αποτυπώσει το νόημα των βιβλίων με σύμβολα.

EDAwards 2023: Χρυσό βραβείο για τον Γιάννη Καρλόπουλο Facebook Twitter
Τα εξώφυλλα των βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Λίγα λόγια για τα ΕDAwards

Από τις 31 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου 2023 η πόλη του Λουξεμβούργου φιλοξένησε το φετινό European Design Festival. Σχεδιαστές και δημιουργικοί από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν στο φεστιβάλ, το οποίο ήταν επίσης ανοιχτό στο ευρύτερο κοινό.

Από το 2007 μια ομάδα ανθρώπων, αποτελούμενη από εκδότες, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς, συγκεντρώνεται σε ετήσια βάση για να επιλέξει, να αξιολογήσει και να αναγνωρίσει τα καλύτερα παραδείγματα σχεδιασμού οπτικής επικοινωνίας στην Ευρώπη.

Τα European Design Awards ολοκληρώνονται με ένα φεστιβάλ σε διαφορετική πόλη κάθε χρόνο, που οδηγεί στην τελετή απονομής των βραβείων. Αυτό δημιουργεί μια ιδανική ευκαιρία για τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους του χώρου του design να έρθουν κοντά, να αποτελέσουν σημείο αναφοράς, να εμπνευστούν και να γιορτάσουν.

Τα νέα εξώφυλλα των βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη σχεδιασμένα από τον Γιάννη Καρλόπουλο

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο Ανήφορος»: Ποιο είναι το μοναδικό ανέκδοτο μέχρι σήμερα έργο του Νίκου Καζαντζάκη

Βιβλίο / «Ο Ανήφορος»: Ποιο είναι το μοναδικό ανέκδοτο μέχρι σήμερα έργο του Νίκου Καζαντζάκη

Οι εκδόσεις Διόπτρα, που ανέλαβαν τη διαχείριση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις 26 Οκτωβρίου το μοναδικό, μέχρι πρότινος, ανέκδοτο έργο του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι εκδόσεις Διόπτρα παρουσιάζουν τον Νίκο Καζαντζάκη του 21ου αιώνα

Βιβλίο / Ο Καζαντζάκης στον 21ο αιώνα: Τα νέα εξώφυλλα των βιβλίων του από τις εκδόσεις Διόπτρα

Με μια εντυπωσιακή εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη οι υπεύθυνοι των εκδόσεων Διόπτρα ανέλαβαν, ως κύριοι διαχειριστές του αρχείου Καζαντζάκη, να μας ξεδιπλώσουν το όραμά τους, ανακοινώνοντας την επικείμενη έκδοση του ανέκδοτου έως τώρα έργου του «Ο Ανήφορος».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

In a Bright Green Field, η νέα μεγάλη έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες στη νέα έκθεση του ΔΕΣΤΕ στο Μουσείο Μπενάκη

Με έργα 27 δημιουργών κάτω των 40 ετών, η έκθεση «In a Bright Green Field» –μια σύμπραξη τριών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων και το New Museum της Νέας Υόρκης– εξετάζει μερικές από τις πιο συναρπαστικές και αναδυόμενες καλλιτεχνικές πρακτικές στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σον Πεν: «Η Τζένιφερ Λόρενς είναι ίσως η τελευταία αυθεντική σταρ του κινηματογράφου»

Πολιτισμός / Σον Πεν: «Η Τζένιφερ Λόρενς είναι ίσως η τελευταία αυθεντική σταρ του κινηματογράφου»

Μιλώντας στο podcast του δημοσιογράφου Λούι Θερού, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός και σκηνοθέτης επεσήμανε ότι «ο κινηματογραφικός κατασκευαστής σταρ τελείωσε περίπου με την εποχή που εμφανίστηκε η Λόρενς»
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Πολιτισμός / Κατάρρευση τοιχογραφίας στην Κνωσό μπροστά σε 300 επισκέπτες – Έρευνα για τα αίτια

Τμήμα τοιχογραφίας του 1960 κατέρρευσε στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών - Το Υπουργείο Πολιτισμού ενημερώθηκε, η ανατολική πτέρυγα αποκλείστηκε για λόγους ασφαλείας.
LIFO NEWSROOM
Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Τζο Ντον Μπέικερ – Ο πρώτος Αμερικανός «κακός» του Τζέιμς Μποντ και θρύλος του ‘Walking Tall’

Πολιτισμός / Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο Τζο Ντον Μπέικερ – Ο πρώτος Αμερικανός «κακός» του Τζέιμς Μποντ και θρύλος του ‘Walking Tall’

Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 2012 στην ταινία Mud του Τζεφ Νίκολς, πλάι στον Μάθιου Μακόναχι, για την οποία τιμήθηκε με το Robert Altman Award.
LIFO NEWSROOM