European Design Awards 2023: Χρυσό βραβείο στον Γ. Καρλόπουλο για τα εξώφυλλα των βιβλίων του Ν. Καζαντζάκη

EDAwards 2023: Χρυσό βραβείο για τον Γιάννη Καρλόπουλο Facebook Twitter
Ο Γιάννης Καρλόπουλος με το χρυσό βραβείο στα European Design Awards
0

Ο σχεδιαστής-καλλιτέχνης Γιάννης Καρλόπουλος βραβεύτηκε με το χρυσό βραβείο στα European Design Awards (EDA) για τον ανασχεδιασμό των βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Διακεκριμένος καλλιτέχνης στον χώρο των εκδόσεων, σύμβουλος σχεδιασμού της LiFO, με πάθος για τον Κρητικό συγγραφέα, ο Γιάννης Καρλόπουλος σχεδίασε τα εξώφυλλα, το σώμα των βιβλίων, καθώς και τη γραμματοσειρά του κειμένου και την αποτύπωση της υπογραφής του Νίκου Καζαντζάκη με γνώμονα το παρακάτω απόσπασμα από την εισαγωγή της Ασκητικής: «Θα βρεις λοιπόν, αναγνώστη, στις σελίδες ετούτες την κόκκινη γραμμή, καμωμένη από στάλες αίμα μου…».

Ο Γιάννης Καρλόπουλος πήρε το αίμα και το μετέτρεψε σε μελάνι για να αποτυπώσει το νόημα των βιβλίων με σύμβολα.

EDAwards 2023: Χρυσό βραβείο για τον Γιάννη Καρλόπουλο Facebook Twitter
Τα εξώφυλλα των βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Λίγα λόγια για τα ΕDAwards

Από τις 31 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου 2023 η πόλη του Λουξεμβούργου φιλοξένησε το φετινό European Design Festival. Σχεδιαστές και δημιουργικοί από όλη την Ευρώπη συμμετείχαν στο φεστιβάλ, το οποίο ήταν επίσης ανοιχτό στο ευρύτερο κοινό.

Από το 2007 μια ομάδα ανθρώπων, αποτελούμενη από εκδότες, δημοσιογράφους και ακαδημαϊκούς, συγκεντρώνεται σε ετήσια βάση για να επιλέξει, να αξιολογήσει και να αναγνωρίσει τα καλύτερα παραδείγματα σχεδιασμού οπτικής επικοινωνίας στην Ευρώπη.

Τα European Design Awards ολοκληρώνονται με ένα φεστιβάλ σε διαφορετική πόλη κάθε χρόνο, που οδηγεί στην τελετή απονομής των βραβείων. Αυτό δημιουργεί μια ιδανική ευκαιρία για τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους του χώρου του design να έρθουν κοντά, να αποτελέσουν σημείο αναφοράς, να εμπνευστούν και να γιορτάσουν.

Τα νέα εξώφυλλα των βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη σχεδιασμένα από τον Γιάννη Καρλόπουλο

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο Ανήφορος»: Ποιο είναι το μοναδικό ανέκδοτο μέχρι σήμερα έργο του Νίκου Καζαντζάκη

Βιβλίο / «Ο Ανήφορος»: Ποιο είναι το μοναδικό ανέκδοτο μέχρι σήμερα έργο του Νίκου Καζαντζάκη

Οι εκδόσεις Διόπτρα, που ανέλαβαν τη διαχείριση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις 26 Οκτωβρίου το μοναδικό, μέχρι πρότινος, ανέκδοτο έργο του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι εκδόσεις Διόπτρα παρουσιάζουν τον Νίκο Καζαντζάκη του 21ου αιώνα

Βιβλίο / Ο Καζαντζάκης στον 21ο αιώνα: Τα νέα εξώφυλλα των βιβλίων του από τις εκδόσεις Διόπτρα

Με μια εντυπωσιακή εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη οι υπεύθυνοι των εκδόσεων Διόπτρα ανέλαβαν, ως κύριοι διαχειριστές του αρχείου Καζαντζάκη, να μας ξεδιπλώσουν το όραμά τους, ανακοινώνοντας την επικείμενη έκδοση του ανέκδοτου έως τώρα έργου του «Ο Ανήφορος».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Πολιτισμός / Αίγυπτος: Εγκαινιάζεται το νέο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο δίπλα στις Πυραμίδες της Γκίζας

Το επιβλητικό κτίριο εκτείνεται σε περίπου 500.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί περισσότερα από 100.000 εκθέματα που καλύπτουν επτά χιλιετίες αιγυπτιακής ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Γκοντάρ, Φατίχ Ακίν και Κόλιν Χούβερ από αύριο στους κινηματογράφους

Ο φόρος τιμής στη «Nouvelle Vague» του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ, το «Amrum» του αγαπητού στη χώρα μας Φατίχ Ακίν και μια ακόμα διασκευή μυθιστορήματος της Κόλιν Χούβερ είναι μερικές από τις νέες ταινίες που κυκλοφορούν από αυτή την Πέμπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Το νέο Terminal One στο JFK υπόσχεται να μετατρέψει το αεροδρόμιο σε «πολιτιστικό προορισμό»

Πολιτισμός / Η Νέα Υόρκη σχεδιάζει το πιο καλλιτεχνικό αεροδρόμιο στον κόσμο: Το νέο Terminal One στο JFK

Με την ολοκλήρωσή του το Terminal One φιλοδοξεί να λειτουργεί όχι μόνο ως πύλη εισόδου στη Νέα Υόρκη αλλά και ως πολιτιστικός προορισμός που αντανακλά την ενέργεια και τη δημιουργικότητα της πόλης που ποτέ δεν κοιμάται
LIFO NEWSROOM
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΝΘΙΜΟΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Πολιτισμός / Γιώργος Λάνθιμος: Το New York Magazine κατέταξε τις 10 ταινίες του

Το αμερικανικό περιοδικό New York Magazine παρουσίασε τη δική του λίστα με τις δέκα καλύτερες ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου, βάζοντας στην κορυφή το φιλμ που έκανε γνωστό τον Έλληνα σκηνοθέτη σε όλο τον κόσμο.
LIFO NEWSROOM