H μουσική βιομηχανία συνεχίζει να περιθωριοποιεί τις γυναίκες

Dua Lipa Grammys Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια αποκάλυψε ότι μουσική βιομηχανία συνεχίζει να περιθωριοποιεί τις γυναίκες όσον αφορά την ποπ μουσική.

Η έρευνα του Annenberg Inclusion Initiative εξέτασε το φύλο και την εθνικότητα των καλλιτεχνών, δημιουργών και παραγωγών για 800 κομμάτια που έγιναν χιτ από το 2012 έως το 2019 στο ετήσιο Hot100 του Billboard. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι λιγότερο από το 23% των καλλιτεχνών και λιγότερο από το 2% των παραγωγών είναι γυναίκες. 

Για το 2020, ο βασικός χορηγός της έρευνας ήταν το Spotify. Εξετάστηκαν επίσης οι πέντε βασικές κατηγορίες των Grammys – Άλμπουμ της Χρονιάς, Δίσκος της Χρονιάς, Τραγούδι της Χρονιάς, Καλύτερος Νέος Καλλιτέχνης και Παραγωγός της Χρονιάς. Παρόλο που αριθμός των υποψήφιων γυναικών έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο με το να εκπροσωπούνται στο 28.1% στο σύνολο των υποψηφιωτήτων από το 2017 που ήταν μόνο 6.4%, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για «να μιλάμε για ίση εκπροσώπηση στον συγκεκριμένο τομέα», σύμφωνα με τη Δρ. Stacy L. Smith η οποία ηγείτο της ομάδας που διεξήγαγε την έρευνα. 

Άλλες τάσεις συμπεριλαμβάνουν τον διαχωρισμό μεταξύ των σόλο γυναικών καλλιτεχνών (31%) και των γυναικών που είναι σε συγκροτήματα (7.3%), των γυναικών δημιουργών στο σύνολο (21.6%) και των γυναικών τραγουδοποιών (12.6%). Όσον αφορά το φύλο, οι γυναίκες έχουν μια πιο σοβαρή παρουσία στην ποπ (32%) και μόνο το 12.3% των χιπ χοπ/ραπ κομματιών ερμηνεύονται από γυναίκες. Οι λίστες συντελεστών που αποτελούνται από ομάδες λευκών ανδρών καλύπτουν το 57.3% και λιγότερο από το 1% των χιτ έχουν γυναικεία ονόματα να αναγράφονται ανάμεσα στους δημιουργούς.

Για τους μη-λευκούς δημιουργούς τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, καλύπτοντας το 45.4% στα 800 κομμάτια της έρευνας. Η κατάσταση όμως είναι απογοητευτική για τις μη-λευκές γυναίκες παραγωγούς που παραμένουν αόρατες με μόνο 8 ονόματα ανάμεσα στα 1.093 της λίστας των συντελεστών των περσινών επιτυχιών  ενώ μόνο το 20% των καλλιτεχνών που ανέβηκαν το 2020 στο Hot100 του Billboard ήταν γυναίκες. Το 2016 παραμένει η καλύτερη χρονιά για τις γυναίκες καλλιτέχνες με το ποσοστό να φτάνει στο 28.1%.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζένιφερ Λόρενς, Οικονομίδης και μεταφυσικό ρομάντζο από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τζένιφερ Λόρενς, Οικονομίδης και μεταφυσικό ρομάντζο από αύριο στους κινηματογράφους

Η tour de force ερμηνεία της Τζένιφερ Λόρενς στη νέα ταινία της Λιν Ράμσεϊ, η «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη, και μια ιδιαίτερη ρομαντική κομεντί ξεχωρίζουν από την κινηματογραφική σοδειά αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μάνος Χατζιδάκις: Ο γιος του προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την παγκόσμια περιοδεία – Τι απαντά η εταιρεία παραγωγής

Πολιτισμός / Μάνος Χατζιδάκις: Ο γιος του προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την παγκόσμια περιοδεία – Τι απαντά η εταιρεία παραγωγής

Ο Γιώργος Χατζιδάκις αναφέρει ότι το αίτημα για την περιοδεία είχε απορριφθεί «ρητά», καθώς «δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές και στο καλλιτεχνικό ήθος» του Μάνου Χατζιδάκι
LIFO NEWSROOM
Θεολογική Σχολή Χάλκης: Η παπική επίσκεψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναλειτουργίας

Πολιτισμός / Θεολογική Σχολή Χάλκης: Η παπική επίσκεψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναλειτουργίας

Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, ο Πάπας Λέων επισκέπτεται την Τουρκία για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 1.700 χρόνια από τη Σύνοδο της Νίκαιας, σε μια επίσκεψη που αναζωπυρώνει τις ελπίδες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
LIFO NEWSROOM
Η Ιστορία την αδίκησε: Το μυστήριο 400 χρόνων γύρω από τη γυναίκα και τον γιο του Σαίξπηρ

Πολιτισμός / Η Ιστορία την αδίκησε: Το μυστήριο 400 χρόνων γύρω από τη γυναίκα και τον γιο του Σαίξπηρ

Η ταινία «Hamnet» ρίχνει φως στην οικογενειακή ζωή του Σαίξπηρ και της Άγκνες και στην τραγική απώλεια του γιου τους, βάζοντας τη φαντασία να καλύψει τα ιστορικά κενά για να αναδείξει το πένθος, την αγάπη και τη δύναμη ενός υποτιμημένου και σε πολλούς άγνωστου χαρακτήρα
LIFO NEWSROOM