H Shakira πούλησε (και αυτή) τα δικαιώματα των τραγουδιών της

H Shakira πούλησε (και αυτή) τα δικαιώματα των τραγουδιών της Facebook Twitter
H Shakira πούλησε (και αυτή) τα δικαιώματα των τραγουδιών της (EPA)
0

Η Shakira είναι η τελευταία από τους διεθνείς καλλιτέχνες που πούλησε τα δικαιώματα της μουσικής της έναντι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Στη συμφωνία πώλησης περιλαμβάνονται και τα 145 τραγούδια της, μεταξύ των οποίων και οι επιτυχίεςHips Don't Lie, When, Wherever και She Wolf.

Τα τραγούδια της έχουν φέρει τη Λατίνα σταρ στην κορυφή με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών στη λίστα των ισπανόφωνων καλλιτεχνών, με 80 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε με το Hipgnosis Song Fund, το οποίο απέκτησε επίσης πρόσφατα τη μουσική των Blondie και Neil Young.

Η εταιρεία Hipgnosis δεν αποκάλυψε οικονομικά στοιχεία της πώλησης, αλλά πληρώνει συνήθως το ισοδύναμο των δικαιωμάτων 15 ετών εκ των προτέρων.

Η Hipgnosis έχει δώσει δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια, αποσπώντας τα δικαιώματα της μουσικής  καλλιτεχνών όπως ο Neil Young, η Blodie, ο Barry Manilow κλπ.

Από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ το 1991, σε ηλικία 13 ετών, η Shakira έχει πουλήσει περισσότερα από 80 εκατομμύρια δίσκους, κέρδισε τρία βραβεία Grammy και 12 Latin Grammy.

Το πρώτο αγγλόφωνο άλμπουμ της, το Laundry Service, πούλησε περισσότερα από 13 εκατομμύρια αντίτυπα το 2001, ενώ τα επιτυχημένα singles της περιλαμβάνουν το When, Wherever, Underneath Your Clothes, Hips Don't Lie και το τραγούδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου Fifa του 2010 Waka Waka (This Time For Africa), που ανέβηκε στα charts σε 15 χώρες.


Η Shakira είναι μία από τις τρεις γυναίκες καλλιτέχνιδες που έχει δύο βίντεο με περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια προβολές στο YouTube ενώ το τελευταίο της single, Girl Like Me, έχει δημιουργήσει ήδη χορευτική μανία στο Tik Tok.

Το ατού του Hipgnosis για τους μουσικούς είναι ότι δεν είναι παραδοσιακός εκδότης, εκμεταλλευόμενος τα δικαιώματα μιας σύνθεσης, αλλά μια «εταιρεία διαχείρισης τραγουδιών» που θα διασφαλίσει την κληρονομιά ενός καλλιτέχνη με προσεκτική επιμέλεια της μουσικής τους.

Αφού αγόρασε κατά 50% τον κατάλογο του Neil Young, για παράδειγμα, ο CEO της εταιρείας Merc Mercuriadis υποσχέθηκε ότι το κλασικό κομμάτι του τραγουδιστή Heart of Gold δεν θα βρεθεί ποτέ σε μια διαφήμιση για  burger.


Η Hipgnosis δεν είναι η μόνη εταιρεία στο παιχνίδι ωστόσο. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η επενδυτική εταιρεία KKR (Kohlberg Kravis Roberts) αγόρασε τα δικαιώματα για 500 τραγούδια που έγραψε ο Ryan Tedder, συμπεριλαμβανομένων τραγουδιών όπως το Ηappier του Ed Sheeran.

Ο Bob Dylan έδωσε πρόσφατα τον κατάλογο των 600 τραγουδιών του στην Universal Music, σε μια συμφωνία που φέρεται να αξίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Αλλά και η Primary Wave με έδρα τις ΗΠΑ αγόρασε τα δικαιώματα της μουσικής από τους Stevie Nicks, Leon Russell, Leo Sayer κλπ.

Για τη Shakira, μια άλλη αιτία που αποφάσισε την πώληση των δικαιωμάτων των τραγουδιών της, ενδεχομένως να είναι και τα 14,5 εκατομ. ευρώ, που κλήθηκε να πληρώσει πρόσφατα από την ισπανική κυβέρνηση για φοροδιαφυγή.

Με πληροφορείς του BBC

Culture
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.